Thijs Goverde – De wraak van de Meesterdief (1e recensie)

Falco vertelt het verhaal van zijn leven: hoe hij werd geboren in de stad Duim, die zo ver weg ligt dat ze er nog nooit van auto’s of computers hebben gehoord. Hoe hij gestolen werd door een kinderdief en toch wist te ontsnappen. Hoe hij zo stinkend rijk is geworden. Maar ook hoe hij ruzie kreeg met Ekster, de dief der dieven. Een ruzie met een ongelofelijke afloop…

Boekinformatie
Schrijver: Thijs Goverde
Titel: De wraak van de Meesterdief
Serie: De Meesterdief #1
Uitgeverij: Holland
Jaartal: 2006
Bladzijden: 128
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Kun je je een stad voorstellen? Een grote stad? Een echt heel, heel, HEEL grote stad? Ik bedoel: in Amsterdam wonen minder dan één miljoen mensen. In Istanboel – meer dan vijf miljoen. Bombay: meer dan elf miljoen. Mexico-Stad: meer dan zestien miljoen. Zestien miljoen!
Dat lijkt misschien veel, maar het is niet meer dan een dorp vergeleken met de stad waar ik geboren ben. Die stad heet Duim en ze is zo groot, dat het in de noordelijke wijken altijd vriest, terwijl de parken in het zuiden gloeiend hete woestijnen zijn. Niemand weet precies hoeveel mensen er wonen, maar Bombay past er minstens twintig keer in. Het is een krankzinnige, krioelende, wriemelende mensenmassa, een gistende, borrelende zwerm van meigtes, zo talloos dat we een keizer hebben in plaats van een burgemeester. En de wijken hebben hertogen en baronnen. De parken in Duim zijn zo uitgestrekt dat je erin kunt verdwalen en dan wordt je nooit meer teruggevonden. De meeste parken zijn alleen aan de rand netjes bijgehouden; van binnen zijn ze zo verwilderd als oerwouden en er gaan zelfs verhalen over onbeschaafde stammen in de binnenlanden, die nooit ontdekt zijn. In sommige zomernachten horen de mensen die in de buurt van het park wonen in de verte het geroffel van geheimzinnige tamtams.
De havens van Duim zijn zo gigantisch onafzienbaar dat er kapiteins zijn die nooit het zeegat uitvaren; in plaats daarvan beginnen ze een veerdienst of een handelsonderneming in de haven zelf. Ze brengen bijvoorbeeld matrozen van pier 7, in het noorden, naar pier 2498 in het zuiden – een bootreis van twee volle dagen. Of ze kopen kabeltouw aan het begin van pier 315, waar een touwslagerij staat, en ze verkopen het met veel winst aan het eind van diezelfde pier, waar de zeilboten liggen te wachten tot ze uit kunnen varen.
Ik wil maar zeggen: Duim is een hele grote stad. (blz. 7)

Falco vertelt over zijn leven. Hij woont in de stad Duim, de grootste stad ter wereld. Op een dag, als Falco vijf jaar is, wordt hij ontvoerd.

‘Zou jij wel een hapje chocolade lusten?’ herhaalde de man. Ik knikte van ja en dat was dom, maar ik was al lang opgehouden met denken. Bovendien was ik het zozeer gewend om van iedereen snoepjes te krijgen dat ik me niet afvroeg waarom een onbekende zijn zalige, zeldzame chocola aan mij zou willen geven.
De man tilde mij op met zijn sterke linkerarm. Daarna brak hij een stukje chocola af en stak het in mijn mond. Gulzig begon ik te kauwen. Het was de zachtste, zoetste, romigste chocola die ik ooit geproefd had. De warme, donkere smaak danste over mijn tong en in mijn buik begon het te gloeien. Opnieuw sloot ik mijn ogen. Meteen viel ik in een diepe, diepe slaap. Dat kwam door de chocola. Want die was ingesmeerd met een slaapmiddeltje. Dat had de vriendelijke man gedaan.
Het was namelijk helemaal geen vriendelijke man.
Het was een kinderdief. (blz. 20)

De man die hem heeft ontvoerd brengt hem naar een groot huis ergens in Duim. Hier wonen meer kleine jongens. De jongens worden opgeleid tot dief. Falco vindt het hier verschrikkelijk. Gelukkig raakt hij snel bevriend met Ekster. Ekster is ook ontvoerd. Hij is eigenlijk de zoon van een baron. Op een dag, als Falco alleen thuis is, is er een inval in het huis. De mannen zijn op zoek naar Ekster. Zijn ouders zijn al die jaren naar hem op zoek geweest en willen hem terug. Ekster is niet thuis, dus Falco zegt dat hij Ekster is. De mannen geloven hem en nemen hem mee naar het huis van de baron. De baron en zijn vrouw zijn dolblij dat ze hun zoon weer terug hebben. Hij wordt bedolven onder aandacht. Zijn ouders zorgen ervoor dat het hem aan niets ontbreekt en zorgen dat hij alles leert wat een baron moet weten. Daarom wordt professor Aegolius ingehuurd.

Ik weet nog goed dat hij op onze tweede lesdag zag dat ik op de grond spoog.
‘Dat hoor je eigenlijk niet te doen, Falco,’ zei hij mild. Ik begreep meteen dat hij het ‘meneer’ achterwege had gelaten omdat hij me minder interessant, aardig en belangrijk vond dan eerst. En wat hij voorspeld had was waar: het striemde mijn ziel. Een week lang kon ik niet slapen van verdriet. Ik lag elke nacht te huilen tot het ochtendlicht, omdat Aegolius onbeleefd tegen me was geweest. Onbeleefdheid was de enige straf die Aegolius me ooit gegeven heeft en het was de meest verschrikkelijke straf die ik me denken kon. Liever werd ik twee weken lang afgeranseld door Meester Draaihals, dan te moeten weten dat Aegolius mij niet goed genoeg vond om meneer te noemen. (blz. 57)

Falco heeft het goed naar zijn zin. Af en toe denkt hij aan Ekster, maar hij weet zichzelf te overtuigen dat het met hem wel goed zal gaan. Zullen ze elkaar ooit weer tegenkomen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb het boek gelezen voor sprookjesmaand
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over een jongen die als klein kind gestolen is en opgeleid wordt als dief. Hij beleeft bijzondere avonturen. Tussen het verhaal door staan er schuingedrukte stukken tekst met daarin meer informatie over Falco.
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou een stukje van de stad Duim willen zien. Ik ben benieuwd naar zo’n grote stad. Het kasteel van de koning lijkt me ook interessant
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel uit een serie verhalen over de meesterdief.
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende en grappige verhalen

[extra_info]

Geef een antwoord