Reis mee met Raaf en Papegaai. In deze bundel vol spannende verhalen leren ze samenwerken, helpen ze dieren in nood, ontdekken ze het regenwoud, leren ze omgaan met drukte in hun hoofd én vinden ze moed. Ben jij klaar voor avontuur?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Geeuwend keek Papegaai vanuit zijn boom om zich heen. In de boom naast hem zat Raaf al rustig te slapen. Gisteren waren ze in het woud aangekomen en ze waren het er al snel over eens dat ze een tijdje zouden blijven. Het leek een prima plek om te overwinteren. Warm en groen. De twee vrienden hadden meteen twee mooie bomen uitgezocht: hoge kapotbomen met dikke stammen. Daar zouden ze de komende weken in wonen.
Uitgeput stopte Papegaai zijn kop in zijn veren. Hij was zo verschrikkelijk moe. En hij wilde zo graag slapen. Alleen… het lukte niet. Alles was zo anders. De geur, de duisternis en het kabaal. Zelfs ‘s nachts wats het in dit woud niet stil. In zijn eigen bos was het veel rustiger.
Plotseling hoorde Papegaai een geluid dat hij nog niet eerder gehoord had. Was Raaf wakker geworden? Of was het Toekan misschien?
Papegaai haalde zijn kop langzaam uit zijn veren en keek de donkere nacht in. Raaf zat nog steeds te slapen. Hij kon hem net zien. Toekan zag hij niet. Maar beneden op de grond zag hij wel iets anders. Er sprong iets op en neer. Nieuwsgierig vloog hij naar beneden. Het was Bijengifkikker! Raaf en Papa hadden het zwarte diertje met gele plekken vandaag al ontmoet. En nu sprong hij op en neer. Steeds weer. Papegaai vond het maar een gek gezicht.
‘Wat doe je, Bijengifkikker?’ vroeg hij. (blz. 7)

Raaf en Papegaai zijn in het regenwoud. Ze hebben nieuwe vrienden gemaakt en genieten van deze nieuwe omgeving. Maar wat doe je als je het gevoel hebt dat jouw vriend meer aandacht heeft voor jullie nieuwe vrienden dan voor jou? Wat doe je als je ergens bang voor bent? Hoe help je andere mensen? Wat doe je als je naar huis verlangt?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen. Ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, ontroerend, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De gekleurde illustraties zijn van Jenny Bakker. Ze laten de verschillende dieren zien. Het zijn grote illustraties die om de tekst heen staan. De illustraties zijn vrolijk en kleurrijk. Ze stralen plezier uit

illustratie uit Li Lefébure - Raaf en Papegaai: expeditie regenwoud

7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat het allemaal korte verhalen zijn die over emoties gaan. Zo kun je het boek ook goed op school gebruiken als aanleiding voor een gesprek
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 4 jaar om voor te lezen, en kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen