Over het verhaal

Er was eens, in een donkergrijs verleden, een arme jongeman. Zijn naam was rijk. Hij woonde in een huisje langs een dijk en deed wat alle mensen deden: hij hakte hout, hij maakte vuur, hij bakte donker brood en waste elke week zijn vuile kleren in de sloot.
Zijn moeder lag op sterven, al sinds weken. Dat sterven duurde langer dan normaal. Ze leed aan een nog onbekende kwaal waardoor de dagen langzamer verstreken. Na zeven weken sterven riep ze Rijk. Ze keek hem aan en zei hem dat het tijd werd om de wereld in te gaan. (blz. 2)

Rijk doet wat zijn moeder vraagt. Hij geeft haar nog een schaaltje pap, pakt zijn spullen en gaat op reis. Van zijn moeder krijgt hij een knapzak met stenen mee. Na een paar uur lopen komt hij een zwerver tegen. Deze man heeft een kluis bij zich waar hij af en toe in slaapt. Deze nacht mag Rijk er in slapen. De volgende dag lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn met zijn knapzak.

Rijk deed zijn knapzak dicht met strakke knopen. Hij voelde stukken zwaarder dan hij was. Het bleek een hele last, dat goud. Toch kwam het wel van pas. Hij was nu rijk genoeg om ergens eten te gaan kopen en in een bed van schapenwol te slapen, in plaats van in een veel te kleine kluis. Hij wandelde het zandpad af en zag een stenen huis dat op een oude herberg leek. Er graasden zwarte schapen en in de moestuin stonden lange rijen rijpe rapen. (blz. 18)

Zal Rijk genieten van het rijke leven? Wat voor mensen komt Rijk nog meer tegen? Zal hij zijn moeder weer terugzien voordat ze doodgaat?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, ontroerend, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De gekleurde illustraties zijn van Sylvia Weve. Ze laten zien wat Rijk onderweg allemaal meemaakt.

illustratie uit Bette Westera - Arme Rijk

7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk om met Rijk mee op reis te gaan. Verder vind ik bijzonder dat het verhaal op rijm is geschreven. Daardoor is het prettig om voor te lezen
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat zijn moeder doodgaat
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
‘Arme Rijk’ is een filosofisch verhaal over arm en rijk zijn. Ik ben benieuwd wat kinderen van het verhaal vinden. Bij het boek hoort een cd waarop het verhaal wordt voorgelezen door Klemens Patijn, met muziek van Martijn Rondel
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 6 jaar om voor te lezen, en vanaf 8 jaar om zelf te lezen

Meer informatie over dit boek