boekomslag Fedor de Beer - Expeditie toi moko

Expeditie Toi Moko vertelt het verhaal van Thom die met zijn ouders en zusje in een kasteel woont en bevriend is met zijn buurmeisje Lin. Thoms vader is archeoloog en antropoloog en wordt vanwege zijn expertise veel gevraagd door musea om te helpen bij projecten en tentoonstellingen. Op een avond als Thom alleen thuis is, wordt er een pakket voor zijn vader bezorgd. Het pakketje van het museum voor oudheden blijkt een toi moko te bevatten, een oud getatoeëerd Maori-hoofd. Zijn vader moet de toi moko terugbezorgen aan de Maori-stam aan wie deze toebehoort en Thom en Lin mogen mee op reis. Dat is het begin van een spannend avontuur in Nieuw-Zeeland, want al snel blijken er mensen op de toi moko te loeren en bovendien lijkt deze nog steeds magische krachten te bezitten.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ka mate,
Ka mate,
Ka mate!

De woorden dreunden door Ihaia’s hoofd in het razende ritme waarmee zijn voeten de grond raakten.

Ka mate!
Het is de dood!

Achter hem vermengden de woeste oorlogskreten van de Nga Puhi-krijgers zich met de doodsangsten van zijn dorpsgenoten. Zijn vrouwen, zijn kinderen, de ouden van dagen, ze maakten geen enkele kans… (blz. 11)

Het begin van het verhaal speelt zich af in 1820 in Nieuw-Zeeland. Het dorp van Ihaia wordt aangevallen door krijgers uit een ander dorp. Daarna gaat het verhaal verder in deze tijd. Thoms vaders is archeoloog en hij is onderweg vanuit Luik naar huis. Vanuit de auto belt hij naar Thom om te vertellen dat er een kist onderweg is vanuit het museum. Hij is niet op tijd thuis om de kist aan te nemen, dus dat moet Thom doen. Even later komt er een busje aanrijden. Deze mannen komen de kist brengen, maar ze willen hem niet naar boven brengen. Ze beweren dat de kist behekst is… Thom besluit om zelf de kist naar boven te brengen, maar de kist is opeens loodzwaar. Hij laat hem per ongeluk van de trap vallen. Op dat moment komt zijn vader thuis. In de kist zit een toi moko, een getatoeeërd Maori-hoofd. De vader van Thom moet het hoofd terugbrengen naar zijn stam in Nieuw-Zeeland. Maar er is iets vreemds met de toi moko…

‘De afgelopen week is er ingebroken in het museum,’ zei Thoms vader, toen ze weer in zijn werkkamer stonden. ‘De dief was duidelijk naar iets op zoek en de kist waar de toi moko in lag was ernstig beschadigd. Het alarm ging gelukkig op tijd af, maar beveiliging en politie hebben niemand kunnen oppakken.’ Met een zwaai tilde hij de kist op. ‘En nu ook hier ineens iemand tweehoog voor het raam opduikt, lijkt het me beter als deze jongen voor de zekerheid de kluis in gaat.’
Thom boog zich naar Lin. ‘Dus íémand zit achter de toi moko aan? fluisterde hij. ‘En wíj mogen mee naar Nieuw-Zeeland!’
Lin hief haar vuist op voor een nieuwe boks en aan de twinkeling in haar ogen zag hij dat ze hetzelfde dacht als hij: Op reis met een afgehakt hoofd en een dief achter je aan. Spannend! (blz. 41)

Thom en zijn buurmeisje Lin mogen dus mee naar Nieuw-Zeeland. Zullen ze de toi moko veilig terugbrengen naar zijn stam?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
xx
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Thom en zijn buurmeisje Lin mogen met Thoms vader mee naar Nieuw-Zeeland. Ze brengen een toi moko, een eeuwenoud getatoeeërd Maori-hoofd terug naar zijn stam. Maar iemand probeert het hoofd te stelen.
8. Wie is de hoofdpersoon?
Thom en Lin zijn de hoofdpersonen
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Thom en Lin ontmoeten en met ze mee naar Nieuw-Zeeland
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het begin van het verhaal speelt zich af in het kasteel in de Achterhoek waar Thom woont. Daarna speelt het verhaal zich af in Nieuw-Zeeland
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een spannend en fascinerend verhaal. Door het lezen leer je ook van alles over Nieuw-Zeeland en de Maori’s
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen