Lida Dijkstra – De ring van koning Salomo (1e recensie)

Koning Salomo is een wijze, oude koning. Met zijn magische ring kan hij met demonen en engelen praten. Als op een dag zijn ring verdwijnt, gedraagt de koning zich heel erg vreemd. Wat is er aan de hand? Een weesjongen die in het paleis werkt, weet langzaam maar zeker het mysterie te ontraadselen…

kno meer info over boek

Over het verhaal

De mensheid had hulp nodig. Demonen werden te brutaal en kregen te veel macht. Daarom werd in het hoge hemelrijk een magische ring gesmeed door opperengel Michaël. Op het oog was het een simpel sieraad: een band van koper en ijzer met een zespuntige ster. Om de ring bovenaardse krachten te geven, zond Michaël vier van zijn engelen naar de vier uithoeken van de aarde met de opdracht krachtige juwelen te zoeken. Rafaël bracht hem een blauwe saffier, die macht gaf over de demonen in de onderwereld. Gabriël bracht hem een bruine tijgeroog, die kennis gaf van de dierentaal. Uriël bracht hem een loepzuivere diamant, die sturing gaf aan de winden. Kleine Chamuël ten slotte kwam terug met een nogal onnozel pareltje. Opperengel Michaël was er niet echt blij mee (en dat liet hij merken), maar het moest maar. Hij hoopte dat het pareltje sterk genoeg was om de wateren te beïnvloeden. Met engelengeduld priegelde hij de edelstenen in de hoeken van de ster. Toen verveelvoudigde hij de kracht van de ring duizendmaal door er de naam van de Hoogste in te graveren. De machtigste, magische ring was gesmeed. Alleen de wijste man mocht hem dragen. De hop moest hem bezorgen. (blz. 11)

De wijste man op de wereld is koning Salomo en hij krijgt deze ring. Wat het voor ring is lezen we later in het verhaal. We maken eerst kennis met Sem. Hij is een dakloze jongen die in de buurt van het paleis woont. Zijn beste vriend is Driepoot, een zwerfhond met drie poten. Sem is gefascineerd door het paleis en hij kijkt graag door het hek in. Hij is nieuwsgierig hoe het paleis er van binnen uit ziet.

Achter de zware deur
met zeven zilveren sloten
lag een wonderwereld.
Sem kon hem zien liggen
door de opengewerkte luiken.
Een wereld vol pittige geuren
en krachtige kleuren en
tinkelende melodieën,
vol wolken van wierook
en parfum die zelfs vlinders
en bijen konden bedwelmen.
Urenlang kon Sem kijken naar
kakelende vrouwen die elkaar
het licht in de ogen niet gunden
en naar de vadsige mannen
die geen echte man meer waren
omdat hun zaakje was afgehakt.
Het paleis van koning Salomo
was een lusthof achter tralies.
Als Sem rond de omheining liep,
zag hij door de gaten aan de noordkant
statige tuinen waar witte pauwen
rond de binnenvijver stapten.
Ze hadden een ren met torentjes
die leek op een minipaleisje.
De amandelbomen waren
bijna uitgebloeid, waardoor
het witte blaadjes regende. (blz. 13)

Op een dag wordt Sem gearresteerd. Hij wordt naar het paleis gebracht en maakt kennis met Bakbakkar. Deze oude man werkt in het paleis en hij is op zoek naar een jongen die hem kan helpen met het zware werk. Sem wordt zijn nieuwe leerjongen. Zijn eerste taak wordt het dagelijks bijvullen van alle olielampen in het paleis. Sem leert van alles over het leven in het paleis. Hij ziet dat koning Salomo een bijzondere ring heeft. Op een dag is de ring verdwenen en sinds dat moment lijkt koning Salomo veranderd. Wat is er aan de hand? Kan Sem de koning helpen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek is een van de zes genomineerden voor de Woutertje Pieterseprijs 2017
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, lang, spannend, verrassend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Martijn van der Linden
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten drie verschillende niveaus zien. Boven aan de bladzijde staan tekening uit de hemel, onder aan de bladzijde tekeningen uit de hel en in het midden staan tekeningen uit de wereld. De illustraties laten onderdelen uit het verhaal zien

illustratie uit Lida Dijkstra - De ring van koning Salomo

6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
7. Waar gaat het verhaal over?
Sem is een dakloze jongen. Op een dag komt hij in het paleis van koning Salomo terecht en wordt hij het hulpje van Bakbakkar. Koning Salomo is een wijze man. Sem komt erachter dat koning Salomo macht heeft over demonen. Hoe kan dat?
8. Wie is de hoofdpersoon?
Sem is de hoofdpersoon
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil koning Salomo ontmoeten en even door zijn ring kijken
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Israël, in de omgeving van Jeruzalem. Het verhaal speelt zich voornamelijk in het paleis van koning Salomo af
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een spannend en verrassend verhaal
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet