logo Jeugdboekenmaand 2017De hele maand maart is het Jeugdboekenmaand in Vlaanderen. Het thema van dit jaar is ‘MVX, je bent wie je bent’. De website van Jeugdboekenmaand zegt hier over:

MVX geeft geen antwoorden maar stelt open vragen. MVX begint bij jongens en meisjes. Maar het wil hen niet lijnrecht tegenover elkaar zetten. Het wil hen doen bewegen. Kriskras en door elkaar. Dan danst straks iedereen van lichtblauw naar fuchsia naar appelblauwzeegroen, huppelen we in glitterjurken en op legerbottines, slepen we taart naar een boomhut met bloemengordijntjes voor het raam. Wie danst mee?

Bij dit thema zijn door de organisatie leestips gezocht voor verschillende leeftijden. De boekenlijst voor kinderen vanaf 6 jaar vind je hieronder.

Voor 6-9 jaar

Christina Björk – Prinsessen en draken
Zeven korte sprookjes over zeven moderne en eigenzinnige prinsessen. In de meeste verhalen zijn draken angstaanjagende monsters en prinsessen fragiele, bange meisjes, maar niet in dit boek. In deze verhalen vinden de prinsesjes het juist leuk dat een draak hun eentonige leventje komt onderbreken, want prinses zijn is eigenlijk ‘een heel saai beroep’.

Lauren Child – Gewoon Klaartje Boon
Dit avontuurlijke verhaal gaat over Klaartje Boon, die alles op alles zet om de boekenwedstrijd op school te winnen. De felbegeerde beker mag niet in handen komen van Brigitte Bakker! Klaartje leest voor de wedstrijd het boek ‘Leve Kat Kattenburg’, over een meisje dat in haar vrije tijd geheim agent is en mysteries oplost. Klaartje moet laten zien wat ze van haar boek heeft geleerd. Ze piekert zich suf hoe ze dat moet aanpakken, tot de beker ineens uit de klas gestolen wordt. Een mysterie dat om een oplossing van detective Klaartje Boon vraagt!

Arend van Dam – Gemaskerd naar het bal
In de zomer van 1784 logeert Sophie bij familie in de stad. Eerst voelt het als een bevrijding uit de kostschool. Maar haar tante wil van Sophie een welopgevoede freule maken. Sophie moet een pruik en een korset dragen. Ze leert alle strenge etiquetteregels uit haar hoofd. Ze maakt kennis met de prins en prinses van Oranje. Ze leert ook Gabriël kennen, die de draak steekt met de bekakte adel die alleen om uiterlijk geeft. Van haar oom en tante mag ze niet met hem omgaan en hij krijgt dan ook geen uitnodiging voor Sophies afscheidsfeest. Maar Sophie weet een oplossing: het wordt een gemaskerd bal.

Gerda Dendooven – De wondertuin
Een koning heeft twaalf dochters. Twaalf parels, twaalf bloemen die hij goed in de gaten houdt. De meisjes mogen wel dansen, maar niet met een jongen. Ze mogen wandelen, maar niet buiten de kasteeltuin. En als ze trouwen, zal hun vader wel beslissen met wie. De prinsessen voelen zich vogeltjes in een gouden kooi. Ze willen naar buiten, de wereld zien!

Mieke Dobbels & Vicky Lommatzsch – Brave kinders
Een rijk geïllustreerd boek vol hilarische rijmpjes over verschrikkelijk, maar dan ook verschrikkelijk stoute kinderen. Ken je deze ‘brave’ kinderen al? Stoute Anna Bram Avonturier Cedric Stouterik Dientje Wippeltrientje Elena Beterweter En alle anderen? Guus Strontverwend, Jefke Pulkneus, Keesje Schreeuwlelijk en Lotje met de lange tong. En Nanette Retteketet Straaljagerraket?

Siska Goeminne – Jij tussen vele anderen
Een warm boek over de verschillen en overeenkomsten tussen mensen, met respect voor de eigenheid van elk individu. De speelse illustraties geven een eigen kijk op rassen, religies en emoties. Er zijn lieve mensen, norse mensen, koppige en slimme mensen, grappige en enge mensen. En toch niet één zoals jij!

Charise Harper – Gewoon Lisa
Dit boek gaat over Lisa. In haar klas zitten wel vier Lisa s, wat er duidelijk drie te veel zijn! Lisa doet niets liever dan stripjes tekenen en Superplannen bedenken met Mimi, haar beste vriendin van de hele wereld. Vijf andere dingen waar dit boek over gaat: 1 Wokkel de kat (tenminste, tot hij verdwijnt) 2 Een geheime Superkracht 3 Een jongen met (misschien) magnetische tanden 4 Een kattenvind-missie met rode ovenwanten 5 Leeuwenpoep en wonderbaarlijk lekkere koekjes.

Martha Heesen – Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis
Carl kan alles oplossen, álles. Moeite met opstaan ’s morgens? Hij vindt een wakkermaakmachine uit. Vuile sokken die rondslingeren? Hij ontwerpt een vuilesokkenopraper. Een muizenplaag? Carl maakt een muizenverdrijver. Maar per ongeluk verdwijnt ook Watson naar de andere wereld, de troetelmuis van zijn vriendinnetje. Ze is woedend en wil niets meer met Carl te maken hebben. Watson moet dus terugkomen. Kan Carl echt alles oplossen?

Mary Heylema – Waterkoorts
Tijn en zijn vriend Elton willen helden worden. Net als de man uit de film die met een krokodil vecht en mensen uit het water redt. Maar daarvoor moeten de jongens eerst leren zwemmen. Samen natuurlijk, je weet nooit hoe groot krokodillen in het echt zijn. Elton vindt zwemles geweldig, maar bij Tijn lukt het minder goed. Het zwembadwater stinkt, zijn vingers rimpelen gek en onder water raakt hij de weg kwijt. Tijn is bang dat hij nooit verder komt dan badje twee. Kan hij dan wel een held worden?

Mary Hoffman – Het grote papa, mama, broertje, zusje boek
Hoe ben jij in jouw gezin terechtgekomen? Heb je een vader en een moeder, of een stiefmoeder, of pleegouders, of misschien wel twee vaders, of twee moeders? Er zijn heel veel verschillende soorten gezinnen. Misschien vind je in dit boek wel een gezin net als het jouwe!

Vivian den Hollander – Op naar de finale (Blauw-Wit 8)
In Op naar de finale! zijn twee voetbalverhalen uit de spannende serie Blauw-Wit gebundeld: In Goal! is Tim pas verhuisd. Gelukkig mag hij bij een voetbalclub. Ook Lindsey, een meisje uit zijn klas, speelt daar. Als hij nieuwe voetbalkleren van zijn moeder krijgt, is hij zo trots als een pauw. En nog trotser is hij op zijn nieuwe voetbalschoenen met rode noppen. Het duurt even voordat hij zich thuisvoelt bij Blauw-Wit, maar langzaamaan ontpopt hij zich tot een echte sterspeler! En in Op de lat! staat het team van Tim er helaas niet goed voor. Ze degraderen zelfs uit hun poule. Tim is zo teleurgesteld dat hij even geen zin meer heeft in voetbal. Ondanks dat, weet zijn vader hem over te halen om mee te doen aan een beachsoccer-toernooi. Zal het ze dit keer wel lukken om te winnen? Het belooft een spannende wedstrijd te worden!

Jolanda Horsten – Rondje stout
Fee en Bram zijn een dag alleen. Zonder oppas. Wat zou jij doen? Juist! Fee en Bram dus ook. Een rondje stout. Maar dan gaat de bel…

Mark Janssen – Bas is de baas
Bas is de baas. En Jet is een fee. Maar, wat is dat? Weg is baas Bas.

Rindert Kromhout – Op en top Ellie en Nellie
De verschrikkelijke tweeling Ellie en Nellie heeft het voorgoed verbruid bij de mensen in het dorp. Daarom gaan de twee meisjes voor altijd weg uit Nederland, naar een land waar niemand hen kent. Samen met hun ouders gaan ze met de boot naar hun oma in Spanje. Maar onderweg daar naartoe… Een vreselijke storm op zee! Metershoge golven! Meisjes overboord! Een vader, een moeder en een koffer overboord! ‘Ellie, grijp de koffer die daar drijft! Klim erop. Jij ook, Nellie.’ ‘Pappa, mamma! Help, ik verdrink!’ ‘Ik ook! Ik ga dood.’ Happend naar adem klauteren de twee meisjes op de drijvende koffer. Golven rukken aan hun armen en benen, maar ze laten niet los. Hijgend laten ze zich door de zee meevoeren… En zo begint het allergrootste en misschien wel allerlaatste avontuur van erge Ellie en nare Nellie…

Ted van Lieshout – Herrie
Herrie heeft een grote mond. Niet dat ze lelijke dingen zegt, maar ze vindt het gewoon lastig om stilletjes door het leven te gaan. Bovendien heeft het ook wel nut, die luide stem. ‘Ik kan ook wel zachtjes praten, maar dat heeft geen zin. Dan hoort niemand me,’ legt ze uit, als haar grieperige moeder vraagt of ze nu eindelijk eens een keer zacht kan praten.

Brigitte Minne – Gelukkige vaderdag, Silvie!
Er is iets met Zita de laatste tijd, vindt Ferre. Al beweert Zita nog zo dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita’s huis. Haar papa bakt dan lekkere pannenkoeken. Of hartjeswafels. Maar papa heeft een lastig griepje, beweert Zita. Dat blijft lang aanslepen. Het lijkt wel of ze niet wil dat Ferre haar papa ziet.

Dirk Nielandt – Kaat piraat
Hoera! Papa zet een groot zwembad in de tuin. ‘Spelen we piraat?’ vraagt Kaat.Tom en Rik lachen haar uit. ‘Meisjes kunnen geen piraat zijn,’ zegt Tom. Dat vinden Kaat en Saar onzin. Ze gaan de jongens een lesje leren. Wie is de beste piraat?

Mirjam Oldenhave – Een pittig klasje (Mees Kees)
Lees de recensie(s) over dit boek
Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen.

Pieter van Oudheusden – De jacht op de sabeltandtijger
Lang geleden waren de mannen jagers en de vrouwen pluksters. Bij volle maan deed de medicijnman een voorspelling: ‘De sabeltandtijger is dichtbij.’ De stam bereidde zich voor op de komst van dit vreselijke beest. De jonge Olun besloot om het dier te gaan zoeken. Van de medicijnman kreeg hij een wit steentje mee. Bij valavond stond hij oog in oog met het grote dier. Slaagt hij erin hem te vangen?

Craig Pomranz – Ontwerp: Raffi
Raffi houdt niet van voetballen of wilde spelletjes zoals de jongens uit zijn klas. Op een dag ontdekt hij dat hij heel goed kan breien. En heel goed kleding kan maken.

Sanne Rooseboom – Jippie!: een humeurig sprookje
Lees de recensie(s) over dit boek
Prinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Super wordt er alleen maar humeuriger van! Nu moet ze op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Maar de jongens in Jippie zijn veel te vrolijk. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar ieder een juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en toe vrolijk?

Annie M.G. Schmidt – Otje
Otjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig zijn Otje en haar vrienden er om hem te helpen.

Janneke Schotveld – Botje en de zeven schroefjes (Botje 2)
Op een dag ontvangt Bibi een briefje van haar robot-vriendinnetje Botje. Botje schrijft dat Appie weg is en of Bibi wil komen. Samen met haar beste vriend Midas gaat Bibi meteen naar Botje toe. Ze treffen Botje helemaal alleen aan – zonder Appie Eensteen, de beroemde uitvinder en bovenal Botjes maker. Botje vertelt dat hij een paar dagen geleden van de trap is gevallen en opgehaald door een ambulance. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken dat Appie in een bejaardentehuis zit, speciaal voor mensen met geheugenverlies.

Hilde Vandermeeren – Mama wil op reis
De mama van Anna heeft een reis voor haar alleen gewonnen en maakt zich klaar om te vertrekken. Anna vindt dat helemaal niet leuk. Zonder mama gaat thuis vast alles verkeerd. Papa stelt voor dat ze oefenen. Een hele dag doen ze net alsof mama al op reis is: ze zorgen samen voor het huishouden en maken een fietstocht. Anna besluit dat een dagje zonder mama best leuk kan zijn. Mama mag op reis vertrekken, maar wil ze nog wel?

Edward van de Vendel – Een griezelmeisje
Louise vindt haar leven saai. Vroeger was ze een griezelmeisje: ze durfde alles en hield van enge jongens, zoals Rotboy. Louise besluit om naar het Huuverbos te gaan. Als ze wordt aangevallen door een wolf, komt Rotboy haar redden. Maar dan ontdekt ze de waarheid over Rotboy…

Kathleen Vereecken – Ik heet Jan en ik ben niets bijzonder
Lees de recensie(s) over dit boek
Jan voelt zich niet bijzonder en daar wil hij verandering in brengen. Samen met zijn buurmeisje Nina gaat hij op zoek naar speciale mensen. Hij wil een record breken en bezoekt recordhouders. Tot zijn verbazing vindt hij al die mensen toch niet zo bijzonder. Toch vindt hij een manier om echt bijzonder te zijn.

Moniek Vermeulen – Siebe wil een papa kopen
Mette heeft geen papa. Dat vindt Siebe heel erg. Je hebt toch een mama en een papa nodig? Of niet?

Bette Westera – Een vreemd feestje
Lees de recensie(s) over dit boek
Als Jobs ouders een reis naar Egypte winnen, willen ze eerst niet gaan. Job is immers bijna jarig! Gelukkig staan de opa’s en oma’s te popelen om op hem te passen. En ze willen ook best zijn verjaardagsfeestje organiseren. Maar het plan om met de hele klas naar de Efteling te gaan vinden ze zonde van het geld. Een speurtocht met schatgraven is toch minstens zo leuk? Dat klopt. Tot het donker wordt en Job en zijn klasgenootjes nog niet thuis zijn van de speurtocht. Dan begint het thuisfront zich ernstig zorgen te maken…

Bette Westera – Held op sokken
Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land – dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft…

Floortje Zwigtman – Het wildste boek voor buiten
De natuur saai? Niet met dit buitenspeel- en buitendoeboek van Floortje Zwigtman. Het wildste boek voor buiten staat boordevol originele buitenavonturen, zoals een zombie-aanval in het park en guerilla gardening in de betontuin van je ouders. Maar je vindt er ook fotoreportages in over het maken van je eigen natuurcosmetica, moestuinrecepten, een top tien van bijzondere natuuravonturen, survival skills en nog veel meer. Geen verplichte wandelingen op zondagmiddag, maar ontdekkingsreizen. Geen gortdroge kennis van schoolse biologielessen, maar zoveel mogelijk ontdekken en genieten! Go wild!

Geef een antwoord