Benny Lindelauf – Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

geplaatst in: ★★★★☆, 12+, recensie, voorleesfragment | 0
Benny Lindelauf – Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

Tortot, een cynische kok die met alle oorlogen meereist, vindt op een ochtend een jonge, gevluchte soldaat in een van zijn voorraadvaten. Het liefst wil de kok hem verraden, maar een verkoudheid gooit roet in het eten. Er ontstaat een vriendschap tegen wil en dank terwijl de oorlog doorraast…

Boekinformatie
Schrijver: Benny Lindelauf
Titel: Hoe Tortot zijn vissenhart verloor
Uitgeverij: Querido
Jaartal: 2016
Bladzijden: 240
Illustrator: Ludwig Volbeda
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 12+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is de (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun deze website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com | bruna
Wil je meer informatie weten over dit boek (bv. of er een film van is) en recensies lezen? Wil je dit boek toevoegen aan jouw wil-ik-lezen-lijst? Klik dan op de oranje knop

Meer informatie & recensies over dit boek

Luister naar het begin van dit boek...


Mijn samenvatting

In de tijd van de Grote Oorlogen reisde een veldkok mee met alle veldslagen. Van Tortot werd gezegd dat hij het hart had van een vis op de bodem van de oceaan: ijskoud en berekend. Die eigenschappen kwamen hem goed van pas, want hij leefde in een tijd waarin vriend en vijand veranderlijker waren dan de hoedenmode in Parijs.
Voor Tortot was de oorlog een goede en gulle werkgever. Waar het oorlog was moesten soldaten gevoed. Wat hem betrof mocht het eeuwig duren. (blz. 9)

Tortot is kok in het leger. Hij reist mee met het leger naar alle veldslagen die ze uitvoeren. Hij heeft zijn eigen tent en kookt de lekkerste dingen. Maar soms is het voor hem verstandiger om van leger te wisselen…

Die week werd een nieuwe veldslag geleverd. In die dagen werden plek en tijdstip ruim van tevoren afgesproken. Dat was niet alleen uit beleefdheid; oorlog was een kostbare zaak, tijd was geld. Als beide legers elkaar eerst moesten zoeken voordat ze elkaar te lijf konden gaan…
De meeste mannen stierven als eendagsvliegen, alle bevolen strategie vergetend zodra ze op het slagveld stonden, sommigen met een grijns op het gezicht. Wie nog benen had om terug te lopen, wachtten kroezen met bier en een feestmaal alsof het Kerstmis was.
En terwijl de chirurgijn de soldaten weer aan elkaar naaide, met onderdelen die soms wel en soms neit van het slachtoffer waren, dachten de generaals nieuwe strategieën uit op hun van spelden wemelende landkaarten.
Naarmate de week vorderde, veranderde het bijna jolige slagveld net zo voorspelbaar in een verbeten slag. Alles wat nog handen of voeten had (niet noodzakelijkerwijs allebei) werd opnieuw naar het slagveld gebracht, geduwd en desnoods gerold. En overal klonk het strijdlied:
Hak, hak, hak,
hak de vijand in de pan!
Stamp, stamp, stamp,
stamp soldatenmoes ervan!
Prak, prak, prak,
prak de vijand tot puree!
pak z’n knoken om te koken,
neem ze billen om te villen
knip z’n haren met je scharen,
vlecht er heldenliedjes van
Klabam! Klabam!
Tortot had in zijn vele jaren als oorlogskok een feilloze intuïtie gekregen. Die nacht brak hij heimelijk zijn tent af. Hij bepakte zijn bebrilde ezeltje met tent, potten, pannen en zijn veldfles met Eeuwigheidssoep. Toen liep hij de nacht in, voorbij de in slaap gedommelde wachten. recht naar het kamp van de vijand. (blz. 12)

En zo komt Tortot bij het vijandelijke leger terecht. Hij wordt eerst gevangen genomen, maar als hij een voorproefje van zijn kookkunsten mag geven wordt hij aangenomen als legerkok. Hij maakt hier op een dag kennis met George. Deze jongen is gewond geraakt bij de vorige grote veldslag en heeft zijn beide benen verloren. Hij heeft zich verstopt in een vat dat in de tent van Tortot terecht komt. Eerst wil Tortot de jongen zijn tent uitzetten, maar daar is het die nacht te koud voor. Langzaam maar zeker beginnen ze aan elkaar te wennen. George zou graag terug willen naar zijn geboortedorp, maar dat kan pas als het vrede is. Zal het ooit vrede worden?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek is een van de zes genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, lang, spannend, verrassend, zielig
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Ludwig Volbeda
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
Op bijna elke bladzijde staat een illustratie. De kleine illustraties laten een onderwerp uit het verhaal zien. De grotere illustraties zijn voor mij meer versiering. Gezamenlijk zorgen ze voor een bepaalde sfeer bij het verhaal

illustratie uit Benny Lindelauf - Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
7. Waar gaat het verhaal over?
Tortot is een legerkok. Hij woont in een land waar het altijd oorlog is en hij zorgt ervoor dat hij kok is bij het winnende leger. Op een dag ontmoet hij George, een jongen die net bij het leger zit. George verliest zijn benen en verstopt zich in een augurkenvat in de tent van Tortot. Samen hopen ze dat het ooit vrede wordt
8. Wie is de hoofdpersoon?
Tortot is de hoofdpersoon
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een onbekend land
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een moeilijk, maar spannend en fascinerend verhaal over het leven van de legerkok Tortot
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Recensies

Heb jij dit boek gelezen? Of een ander leuk boek? Klik op de oranje knop en vul het vragenformulier in
Dat is alles wat jij hoeft te doen om een recensie te schrijven...


Schrijf zelf een recensie

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest, Literatuurplein

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie