Vrijdag 17 maart gaf Bol.com een feestje om de Boekenweek alvast te vieren. De Boekenweek was dit jaar van 25 maart t/m 2 april. Dit feestje was in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Je kon je hiervoor aanmelden via het Bol.com Lees Magazine. Het thema van de Boekenweek dit jaar was “Verboden vruchten”, en dat was ook het thema van deze avond. Bij de ingang werden we ontvangen met een glaasje bubbels.

bovenaanzicht van de zaal (foto via Bol.com)

Janneke Siebelink, redacteur van Bol.com boeken en de organisator van dit feestje, begon de avond met een interview met Tommy Wieringa. Hij vertelde over zijn nieuwste boek (De dood van Mudrat Idrissi). Dit boek gaat over een jongen die als vluchteling in een kofferbak vanuit Marokko wordt vervoerd en het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tommy Wieringa vertelt dat er jaarlijks langs de Spaanse snelwegen honderden anonieme doden worden gevonden. Mensen zoals Murat die op zoek zijn naar een beter leven. Janneke vraagt of hij een geëngageerd schrijver is, waarop Tommy Wieringa antwoordt dat het niet aan hem is om daar een oordeel over te geven. Hij vindt zichzelf niet zo nobel.

Interview met Tommy Wieringa (foto van Bol.com)

Ellen Deckwitz las een aantal gedichten voor.

Ellen Deckwitz (foto via Bol.com)

Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, vertelde over de tentoonstelling ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’. Deze tentoonstelling gaat over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland, waarin ook de slechte kanten van Nederland worden belicht.

Martine Gosselink (foto via Bol.com)

Stella Bergsma zong een paar erotische nummers.

Stella Bergsma (foto via Bol.com)

Kader Abdolah vertelde met veel humor over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland. Hij vertelt dat hij in Iran al boeken wilde schrijven, maar dat mocht daar niet. In Nederland lukte het hem dat uiteindelijk wel.

Kader Abdolah (foto via Bol.com)

Janneke interviewde tenslotte Connie Palmen en Herman Koch. Herman Koch heeft het Boekenweekgeschenk van dit jaar geschreven en Connie Palmen het essay.

Interview met Conny Palmen en Herman Koch (foto via Bol.com)

Met dit interview werd het officiële deel van de avond afgesloten. Nu konden er boeken gekocht, handtekeningen gevraagd en foto’s gemaakt worden. Dit alles natuurlijk onder het genot van een drankje en hapjes. Zo liep er deze avond een oesterman rond, die ter plekke een oester openmaakte en die aan mensen serveerde. Hij zag er uit als een gladiator.

de oesterman (foto van mijzelf)
bovenaanzicht van de zaal (foto via Bol.com)
ik zit in het publiek 🙂 (foto via Bol.com)

Na afloop van de avond werden er bij de uitgang goodiebags uitgedeeld, met daarin o.a. een boek van Paolo Coelho. Ik vond het een leuke en interessante avond. De lijst met boeken die ik wil lezen is alleen maar langer en langer geworden… Ik hoop dat er volgend jaar weer zo’n leuk feestje georganiseerd gaat worden.

Inhoud van de goodiebag (foto via Bol.com)

 

In het online boekentijdschrift Lees.Bol.com staat een leuk filmpje over deze avond.

 

 

, bol[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt