Len Vlahos – Huis van glas (1e recensie)

Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen. Zijn 'leven' wordt gekocht dor een egocentrische tv-producent op zoek naar een kijcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt. Jareds 15-jarige dochter Jackie haat het mediaspektakel dat al snel na de eerste aflevering losbarst. Helemaal omdat de producenten van de show een beeld van het gezin laten zien dat de waarheid geweld aandoet... Samen met haar vrienden bedenkt ze een plan om de show te saboteren, in de hoop dat haar vader met een beetje waardigheid kan sterven...

Boekinformatie
Schrijver: Len Vlahos
Titel: Huis van glas
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2017
Bladzijden: 352
Vertaler: Sandra C. Hessels
ISBN: 9789045211688
Genre: zonder genre
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Jackie Stone hield van haar vader. Ze hield heel veel van hem.
Ze had een foto van haar vader, Jared, aan de binnenkant van haar kluisje op school geplakt. Het was een recente selfie van hen samen in een skilift. Plukken van Jackies blonde haar staken onder haar muts vandaan, maar niets kon de glimlach van oor tot oor verbergen. Elke keer als het even tegenzat op school, en dat was voor Jackie vaker wel dan niet het geval, wierp ze een vlugge blik op die foto. Dat had een geruststellend effect op haar.
Op de dagen dat Jackies vader niet in Salem was – hij was werkzaam als lid van de wetgevende macht van Oregon – zat hij meestal opgesloten in zijn studeerkamer. Jackie vermoedde dat hij daar best eens aan het gamen kon zijn op de Wii in plaats van hard aan het werk. Het plezier dat haar vader beleefde als hij Tiger Woods wist te verslaan met golf, zelfs al was het op een virtuele golfbaan, was een van de redenen waarom ze zo ontzettend veel van hem hield. In ieder geval zou ze haar vader nooit storen zolang die deur gesloten was; ze wist wel beter.
Donderdag vormde echter de wekelijkse uitzondering op die regel.
Dat was de dag waarop haar vader dingen in het huishouden deed – boodschappen halen, naar het postkantoor of de stomerij gaan – voor hij naar de sportschool vertrok. Zodra hij weer thuis was, liet hij zijn tas vol bezwete kleren in het halletje vlak naast de voordeur op de grond vallen, rende de trap op met twee treden tegelijk, en wurmde zich naast Jackie op het plekje boven aan de trap. Ze kletsten wat, aten een avondmaaltijd samen met Jackies moeder en zusje en kropen dan samen op de bank om een beetje te zappen. Zij en haar vader noemden dat hun ‘vader-dochteravondje’, en dat was Jackies favoriete moment van de hele week.
Zelfs nu ze vijftien was, bezorgde het haar een geruststellend en kalmerend gevoel om tegen haar vaders schouder aan te liggen, een warm en veilig plekje om tegenaan te kruipen. Er was niets anders op de hele wereld dat ditzelfde effect op haar had, en ze wist dat haar vader het ook voelde.
Maar het wachten tot haar vader deze donderdag thuiskwam leek een eeuwigheid te duren.
Hij was laat. (blz. 3)

Jackie is dol op haar vader. Het is donderdag, een dag waarop hij normaal gesproken aandacht voor haar heeft. Maar als hij even later thuiskomt loopt hij gewoon langs haar heen de trap op. Er is iets vreemds met hem aan de hand. Jared blijkt van de arts gehoord te hebben dat hij een hersentumor heeft. Het duurt een paar dagen voordat hij dit aan zijn vrouw en twee dochters durft te vertellen. In de tussentijd is hij aan het bedenken hoe hij zijn gezin financieel goed kan achterlaten.

Er vormde zich een idee in Jareds brein. Een gestoord idee. Een idee dat alleen zou opkomen bij een man met een glioblastoom multiforme. Hij zou zijn leven veilen. Niet zijn spullen, maar zijn léven. Op eBay. De euthanasielobby zette hem toch al flink onder druk om een standpunt in te nemen met betrekking tot een voorgestelde wetsuitbreiding rondom het recht te sterven; nu zou hij hun boegbeeld worden.
Te koop aangeboden: Jared Stone. De hoogste bieder mag met hem doen wat hij maar wil. (blz. 16)

Hij besluit zichzelf op eBay te zetten. Een ambitieuze tv-producent wil zijn leven wil kopen. Hij denkt veel geld te kunnen verdienen aan een realityshow over Jared. Wat vinden Jareds vrouw en dochters van dit plan? Hoe gaat het met de hersentumor van Jared?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathide) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
4. Wie is de hoofdpersoon?
Jared is de hoofdpersoon. Hij heeft net gehoord dat hij een hersentumor heeft en is op zoek naar een manier om geld voor zijn familie achter te laten
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, eigenlijk niet. Maar ik vond de hersentumor als personage wel erg interessant om te lezen. Zo lijkt de hersentumor een levend en denkend wezen
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
In deze tijd
7. Waar speelt het verhaal zich af?
in Oregon, Amerika
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een fascinerend verhaal over een man die geld wil verdienen aan zijn naderende dood
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
In het boek komen meerdere verhaallijnen voor, waaronder die van de hersentumor. Ik vond het fascinerend om te lezen waar de hersentumor mee bezig is 
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Weet ik nog niet

Geef een antwoord