Simone van der Vlugt – De lege stad (1e recensie)

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.

Boekinformatie
Schrijver: Simone van der Vlugt
Titel: De lege stad
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Jaartal: 2016
Bladzijden: 304
ISBN: 9789026334443
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 18+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Het luchtalarm loeit voor de zoveelste keer, een hoog gejank dat over de stad golft, de straten vult met lawaai en iedereen verschrikt doet opkijken. Het is niet de eerste keer en nadat men even zijn pas heeft ingehouden en gealarmeerd naar boven heeft gekeken, gaat het leven weer zijn gang. Slechts enkelen rennen naar een van de openbare schuilkelders die sinds de mobilisatie in Rotterdam zijn gebouwd. Tot nu toe zijn ze niet nodig geweest. De bommen die de afgelopen dagen boven de stad zijn losgelaten, waren gericht op het nabijgelegen vliegveld. de treffer op Rotterdam-Zuid was een ongeluk.
Katja schrikt nog steeds van het geluid van explosies, maar minder hevig. De oorlog, die nu vier dagen duurt, speelt zich aan de rand van de stad af, buiten haar zicht en belevingswereld. De winkels en kantoren zijn gewoon open, de bakker fiets met zijn broodkar door de straat en de trams rijden tingelend voorbij.
Terwijl het gegil van de sirene langzaam afneemt, fietst Katja de Hoogstraat in. Zoals altijd als ze haar vertrouwde buurtje in rijdt, mindert ze vaar. Hier, in een van de drukste en gezelligste winkelstraten van Rotterdam, is ze geboren en opgegroeid. Haar ouders hebben er een goedlopende kruidenierswinkel waar ze met het gezin boven wonen. (blz. 7)

Het is mei 1940 en Katja is onderweg naar haar ouders. Gelukkig is ze er bijna. Ze helpt haar moeder in de winkel en neemt ‘s middags haar kleine zusje Lieke mee naar huis. Die voelt zich niet lekker en haar ouders hebben niet echt tijd om op haar te passen. Katja is dol op al haar jongere broers en zussen. Als Katja en Lieke net met de fiets zijn vertrokken begint het luchtalarm weer te loeien. En dit keer vliegen er vliegtuigen over het centrum en ze laten bommen vallen…

Verbijsterd kijkt ze om zich heen. Waar een halfuur geleden nog een straat was met huizen van verdiepingen, met warenhuizen, banken en restaurants, is nu niets meer. Alleen bergen steen, verwrongen metaal en glas. Hier en daar staat nog een staketsel van een gebouw, een gevel of een paar muren, de rest ligt verspreid over de straat. Overal woekeren branden en waar ze ook kijkt stijgen rookwolken op.
Terwijl Katja probeert te begrijpen wat ze ziet, treft vooral de rust haar. Het gedreun van de bommen heeft haar verdoofd, haar hoofd is nog vol van het gegil en het gedonder van instortende huizen. Nu hangt er een macabere stilte. Het is de stilte van de dood, van de totale vernietiging, alleen verstoord door geknetter van vlammen en het gerommel van neervallende stenen.
Katja kijkt naar rechts, waar ze de branden, aangewakkerd door de wind, snel dichterbij ziet komen, en naar links, de richting waar ze vandaan kwam toen het bombardement begon. Ze heeft geen idee waar ze zich in de Hoogstraat bevindt, al de herkenningspunten zijn verdwenen. Ze weet alleen dat links van haar haar ouderlijk huis heeft gestaan. Nu strekt zich langs de Hoogstraat een lange berg puin uit. (blz. 25)

Het centrum van Rotterdam is een puinhoop geworden. Katja weet niet of haar familie het overleeft heeft. Katja neemt Lieke mee naar huis. Hoe zal Katja’s leven door de oorlog veranderen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam, de stad waar ik woon
3. Waar gaat het verhaal over?
De Tweede Wereldoorlog is net begonnen in Rotterdam. Rotterdam wordt gebombardeerd door de Duitsers. Het leven wordt door de oorlog steeds moeilijker. We lezen mee hoe het leven van Katja, en haar familie, verandert
4. Wie is de hoofdpersoon?
Katja
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou eigenlijk de stad willen zien zoals het er uit zag voor het bombardement
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
in de Tweede Wereldoorlog
7. Waar speelt het verhaal zich af?
Rotterdam
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Dit verhaal geeft een beeld over het gewone leven tijdens de Tweede Wereldoorlog
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja

Geef een antwoord