boekomslag Sandra Kuipers & Mireille Hovius - Gemeen spel

Een nieuw meisje in de klas zet de vriendschap van Froekje en Mies onder druk. Kan Tessa hun nieuwe vriendin worden of drijft ze hen juist uit elkaar? En wat is eigenlijk haar relatie met Kasper, de pestkop van de school?

Boekinformatie
Schrijver: Mireille Hovius, Sandra Kuipers
Titel: Gemeen spel
Serie: Froekje en Nies #1
Uitgeverij: Noordzee
Jaartal: 2017
Bladzijden: 116
Illustrator: Alvin Silvrants
Genre: geen
Leeftijd: 10+

knop meer info over boek

Over het verhaal

‘Drie rondjes inrijden, jongens. En denk erom: grote, lange slagen maken.’ Meester Fred kijkt het groepje na.
De blonde vlechtjes van Froekje wapperen onder haar muts vandaan. Zelfs hier op de baan waait het flink, maar daar maalt ze niet om. Ze heeft er zin in. Het is dezelfde techniek als die van vorige week. Heerlijk! Gewoon even voluit gaan.
Meester Fred is langs de zijlijn in de weer met pylonnen en stokken. De baan is net gedweild en lekker glad. Froekje heeft de rits van haar fleece jack hoog opgetrokken en haar handen liggen al in elkaar op haar rug.
De kunst is om over iedere ronde even lang te doen. Meester Fred noemt dat “cadans”. Je moet in een bepaalde cadans komen. Froekje is gek op dat woord. Cadans klinkt toch ook alsof je dansend over de baan gaat? Soms zegt ze in zichzelf bij iedere slag het woord: cadans, cadans, cadans.
Als ze voor de tweede keer langs meester Fred schaatst roept hij: ‘Beetje dieper, Froekje!’
Ze gaat iets door haar knieën en maakt zo steeds meer snelheid. Wat lekker is dat toch! Daar is de bocht. Ze tilt haar rechterbeen op om pootje-over te doen. Ineens voelt ze een duw in haar rug. Ze wankelt. Voordat ze kan bedenken wat ze moet doen, is ze al op het ijs gesmakt. Te laat om haar handen uit te steken. Haar kin doet pijn. Alsof-ie brandt.
Froekje ligt op haar buik, languit, met de armen voor zich. Ze voelt de kou van het ijs door haar broek heen dringen. Terwijl ze met een hand naar haar kin reikt, ziet ze vanuit haar ooghoek Kasper gaan. Hij is haar voorbij geschaatst, maar keert nu om. Zijn dikke wenkbrauwen vormen een rechte streep onder de rand van zijn muts.
Met haar rechterhand nog tegen haar kin krabbelt ze overeind.
‘Sorry, ik kon je niet ontwijken,’ roept Kasper haar toe. (blz. 9)

De kin van Froekje ligt open en ze bloedt. Ze heeft het idee dat Kasper haar express duwde. Maar ze weet het niet zeker en dus vertelt ze het maar niet aan de meester. Ze heeft het idee dat Kasper er niet goed tegen kan dat zij beter kan schaatsen dan hij. Een paar dagen later is de fietsband van haar beste vriendin Mies lek gestoken. Mies denkt dat Kasper het heeft gedaan. Ze besluiten om hem goed in de gaten te houden…

Ondertussen is er een nieuw meisje bij hen in de klas gekomen. Ze lijkt erg aardig. Al snel blijkt dat het nieuwe meisje vooral vrienden wil worden met Mies. Die voelt zich gevleid. Wat vindt Froekje hiervan? Kun je meerdere goede vriendinnen hebben? En wat kunnen ze doen aan het gepest van Kasper?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar
1. Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
ik heb het boek van de schrijvers gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, zielig
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan een paar gekleurde illustraties in het boek. Ze zijn gemaakt door Alvin Silvrants. Aan het begin van elk hoofdstuk staat verder een tekening van Froekje of Mies. Zo weet je welk meisje in dat hoofdstuk haar verhaal vertelt
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
Op de illustraties zie je Froekje & Mies

illustratie uit Sandra Kuipers & Mireille Hovius - Gemeen spel (Froekje & Nies 1)

6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
8. Wie is de hoofdpersoon?
Froekje & Mies zijn de hoofdpersonen. Zijn zijn elkaars beste vriendin
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich op school af, en thuis bij Froekje en Mies
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Dit is een verhaal over pesten en hoe dat voelt
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet