Op 8 april werd in Vlaams cultureel centrum De Brakke Grond (Amsterdam) de Woutertje Pieterse Prijs 2017 uitgereikt. De middag begon met de onthulling van de nieuwe website en het nieuwe logo van de Woutertje Pieterse Prijs.

Woutertje Pieterse Prijs 2017
het oude logo
Woutertje Pieterse Prijs 2017
het nieuwe logo

Er volgde een lezing over het belang van meer diversiteit door Nasim Miradi van ROSE stories. Zij vertelde het volgende over diversiteit:

Wanneer wij een eenzijdig verhaal steeds opnieuw zien of horen, wordt dat verhaal het enige dat wij kennen en geloven, zoals de Nigeriaanse auteur Chimamanda Adichie het zo raak verwoordt:

“Wanneer wij telkens hetzelfde verhaal opnieuw horen, dan wordt dat verhaal het enige verhaal dat wij geloven.”

Zo ontstaan er stereotypes, die de waardigheid van groepen en/of individuen doen afnemen. Er is altijd meer dan één verhaal over andere mensen, religies en culturen.

En dit is waarom het net zo belangrijk is voor kinderen met een oer-Hollandse als voor kinderen met een bi-culturele achtergrond. Het is belangrijk voor beiden om andere verhalen te horen en lezen. Verhalen met veelkleurige personages waarmee kinderen zich kunnen identificeren. Het is een manier om bij kinderen meer begrip voor diversiteit en gelijkheid te bereiken. Het maakt ze zelfs empathischer.

Haar hele lezing is hier terug te lezen.

Woutertje Pieterse Prijs 2017
Nasim Miradi van ROSE stories

Na deze lezing werd het tijd voor de uitreiking. Van alle zes genomineerde boeken werd een filmpje vertoond. Benieuwd welke boeken genomineerd waren?

Woutertje Pieterse Prijs 2017
Woutertje Pieterse Prijs 2017

Noraly Beyer is de juryvoorzitter  en ze vertelt over hoe ze tot deze keuze zijn gekomen. Ze leest voor uit het juryrapport. 

De winnaar is…. Gerda Dendooven – Stella, ster van de zee

Woutertje Pieterse Prijs 2017

Gerda Dendooven vertelt over hoe ze op het idee voor haar boek kwam, en wat kinderen van haar boeken vinden.

Woutertje Pieterse Prijs 2017
Woutertje Pieterse Prijs 2017

Als afsluiting van deze middag laat folktrio Zazi het Rooverslied horen. Dit lied komt uit het boek Woutertje Pieterse van Max Havelaar en wordt elk jaar bij de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs door een andere artiest gezongen. 

Woutertje Pieterse Prijs 2017

De winnaar en de genomineerden op de foto! V.l.n.r. Gerda Dendooven, Ludwig Volbeda, Toon Tellegen, Sylvia Weve, Martijn van der Linden, Lida Dijkstra, Henriette Boerendans, Bette Westera. Tom Schamp was niet aanwezig.

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt