Serafina is twaalf jaar en woont met haar vader in de kelders van een groot landgoed. Niemand mag van haar bestaan afweten. Op een dag ontdekt ze dat er vreemde dingen gebeuren op het landgoed. Er verdwijnen kinderen. En een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel. Serafina slaat de waarschuwingen van haar vader in de wind en gaat op onderzoek. Maar haar zoektocht is gevaarlijker dan ze zelf beseft…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Serafina deed haar ogen open en tuurde het donker van de werkplaats in. Misschien waren er ratten zo stom geweest om terwijl zij sliep haar territorium te betreden. Ze wist dat ze er waren, buiten, vlak bij haar nachtelijke domein. Ze kropen door de kieren en schaduwen van de uitgestrekte kelders van het voorname huis en stalen wat ze maar konden uit de keukens en voorraadkamers. Ze had het grootste deel van de dag op haar favoriete verstopplekjes liggen dutten, maar hier, opgekruld op de oude matras achter de verroeste boiler, in de beschutting van de werkplaats, voelde ze zich het meest thuis. Aan de ruwe balken hingen hamers, moersleutels en ander gereedschap, en het rook er vertrouwd naar machine-olie. Toen ze om zich heen keek en luisterde naar het uitgestrekte duister, was haar eerste gedachte dat het haar een goede nacht leek om op jacht te gaan. (blz. 6)

Serafina woont haar hele leven al in de kelders van een groot huis. Haar vader zegt dat niemand haar mag zijn. Hij werkt in het huis en is verantwoordelijk voor de liften, mechaniek van de ramen, verwarmingssystemen en andere mechanische apparaten. Serafina kent alle geheime hoekjes van het huis. Maar ze zou het zo fijn vinden als ze eens met iemand anders mag praten dan alleen haar vader. Serafina voelt zich wel eens eenzaam. Op een avond, als ze door het huis dwaalt, hoort ze voetstappen in haar richting komen…

Plotseling veranderden de voetstappen van richting. Ze kwamen haar kant op. Vijf krijsende ratten renden voor de voetstappen uit de gang door, banger dan ze ooit een knaagdier had gezien. Spinnen kropen uit de kieren in de muren. Kakkerlakken en duizendpoten schoten uit de aarden vloer tevoorschijn. Ze was verbijsterd door alles wat ze zag, hield haar adem in en drukte zich tegen de muur aan, verlamd van angst, zoals een konijntje dat siddert als de schaduw van een voorbijvliegende havik over hem heen valt.
Terwijl de man naar haar toe liep, hoorde ze ook nog een ander geluid. Het was het zenuwachtige geschuifel van een klein persoon – voeten in pantoffels, misschien van een kind – maar er klopte iets niet. De voeten van het kind schuurden over de stenen, er gleed iets… het kind was mank… nee… het kind werd meegesleurd.
‘Nee, meneer! Alstublieft! Niet doen!’ jammerde het meisje. Haar stem beefde van wanhoop. ‘We mogen hier beneden niet komen.’ Het meisje praatte als iemand die in een welgesteld gezin was grootgebracht en op een chique school zat.
‘Maak je niet druk. We gaan hier naar binnen…’ zei de man, en hij bleef voor de deur staan, precies om de hoek waar Serafina stond. Nu kon ze zijn ademhaling horen, zijn handen horen bewegen en zijn kleren ruisen. De vlammen sloegen haar uit. Ze wilde vluchten, wegrennen, maar haar benen weigerden dienst.
‘Er is niks om bang voor te zijn, kind’, zei hij tegen het meisje. ‘Ik ga je heus geen pijn doen…’
Door de toon waarop hij dat zei, kwamen Serafina’s nekharen overeind. Ga niet met hem mee, dacht ze. Ga niet mee! (blz. 21)

Het meisje kan haar niet horen en gaat met de man mee. Serafina ziet dat de man het meisje wat aandoet, maar durft zich niet te laten zien. Het meisje verdwijnt zomaar… En de dagen daarna verdwijnen er meer kinderen in het huis. De bewoners en bezoekers raken in paniek. Serafina gaat op onderzoek uit. Zal ze de dader vinden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, dit boek zat in de 10+-boekenbox van Celebrate Books die ik gratis kreeg
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, geheimzinnig, ontroerend, spannend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
xx
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
8. Wie is de hoofdpersoon?
Serafina, een meisje die met haar vader in de kelder van Huize Baltimore woont
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Serafina graag ontmoeten en zien hoe Huize Baltimore er uitziet
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in en rond Huize Baltimore (Asheville, North Carolina) in 1899
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een spannend, soms griezelig, en fascinerend verhaal. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste boek van een serie. Het verhaal is spannend en net als Serafina loop je door de donkere gangen van het grote huis. Ik kan me niet voorstellen hoe groot dit huis moet zijn. 
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Ikvindlezenleuk heeft dit boek gekregen van Celebrate Books

logo Celebrate Books