boekomslag Roald Dahl - Sjakie en de grote glazen lift (2006)

Sjakie en de grote glazen lift van meesterverteller Roald Dahl begint waar Sjakie en de chocoladefabriek ophoudt: in meneer Wonka’s grote glazen lift. Samen met zijn ouders, grootouders en meneer Wonka vliegt Sjakie boven de stad, op weg naar de chocoladefabriek waarvan hij nu eigenaar is. Maar niets gaat volgens plan. De lift schiet omhoog, steeds sneller!

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, spannend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Tekeningen zijn gemaakt door Faith Jaques. (= oorspronkelijke editie uit 1974).
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
Illustraties zijn OK. Ze zijn zwart-wit. Niet de mooiste plaatjes en doen nu wel wat ouderwets aan. Dat geldt overigens niet voor de kaft. Die is erg aantrekkelijk en die vind ik persoonlijk leuker dan de kaft van de huidige edities.
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Sjakie beleeft met Meneer Wonka een nieuw avontuur. Het is het vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek. Als kind had ik dat boek gelezen maar nog nooit het vervolg. Nu samen met mijn zoon dit vervolg gelezen en het was zoals te verwachten een enigszins bizar verhaal met vreemde figuren. Zowel grappig als spannend. Ik vond het een heel leuk boek en mijn zoon (9) vond het zeker heel erg leuk. We hebben overigens een “vintage” editie gelezen (oorspronkelijke uitgave 1974). Er kwamen woorden en uitdrukkingen in voor die waarschijnlijk in de nieuwere uitgaven zijn aangepast zoals “grote grutjes”” bijvoorbeeld. Maar persoonlijk heb ik eigenlijk wel genoten van het ietwat gedateerde taalgebruik
8. Wie is de hoofdpersoon?
Sjakie
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
nee
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
In Engeland geloof ik (maar dat is erg impliciet en eigenlijk ook niet zo relevant)
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Omdat het gewoon een leuk verhaal met veel fantasie is.
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen