Jill Schirnhofer – So boho (1e recensie)

boekomslag Jill Schirnhofer - Elvy's eigen wereld. So boho (Elvy 1)

We maken kennis met Elvy, een dromerig, creatief meisje dat vooral in haar eigen wereldje leeft. Ze moet van haar ouders meer onder de mensen komen, dus als hippiezus Joy Elvy uitnodigt om de zomer bij haar en haar boho-vrienden op Ibiza door te brengen, kunnen hun ouders moeilijk nee zeggen. Elvy’s tekentalent komt goed van pas op het eiland als zij samen met buurmeisje Kate een kledinglabel begint.

Boekinformatie
Schrijver: Jill Schirnhofer
Titel: So boho
Serie: Elvy’s eigen wereld #1
Uitgeverij: Gottmer
Jaartal: 2017
Bladzijden: 208
Illustrator: Jill Schirnhofer
Genre: geen
Leeftijd: 10+

kno meer info over boek

Over het verhaal

Elvy tekent nog een laatste bloemblaadje en dan is de pagina in haar geschiedenisschrift vol. Aan het begin van de brugklas leek het haar nog wel spannend, de middelbare school. Alles was nieuw en anders, maar inmiddels is ze helemaal gewend en kan ze niet wachten tot de bel gaat. Dan kan ze naar huis en rustig verder tekenen.
Zodra de tekening af is, kijkt ze dromerig voor zich uit. Zoals altijd denkt ze aan alles behalve de les zelfs. Als mevrouw Groenewal vraagt waar ze met haar hoofd zit, hoort ze de vraag nauwelijks. Maar als alle hoofden van haar klasgenoten haar kant op draaien en Groenewal haar met een strenge blik aankijkt, weet ze genoeg. Met een schok is ze weer wakker.
Shit, opletten nu! Ze zijn ergens in het hoofdstuk over de middeleeuwen, toch? Elvy voelt haar wangen rood worden, en ook dat ziet de hele klas. Gênant! Ze hoopt dat Groenewal verder geen vragen gaat stellen. Ze heeft geen idee waar ze zijn gebleven in het hoofdstuk. Ze krijgt het er heet van. O nee, nu gaat ze nog meer blozen! (blz. 9)

Elvy heeft zo’n zin in de zomervakantie, dat ze het niet meer kan opbrengen om op te letten op school. Ze wil alleen maar tekenen. Haar ouders willen niet dat ze weer de hele zomervakantie bij haar tante op zolder zit te tekenen. Ze willen dat ze op een vakantiekamp gaat, om mensen te ontmoeten. Daar heeft ze echt geen zin in. Gelukkig heeft haar vader een beter idee.

Elvy weet niet wat ze ervan moet vinden. Een hele zomer bij Joy…
Het leven van Joy (die eigenlijk Joyce heet, maar ‘Joy past beter bij haar nieuwe hippieleven’) is uitgebreid te volgen via haar blog. Yoga, vage vegan hapjes, zelfgemaakte haarmaskers en kleurige dromenvangers: Joy deelt haar hele hebben en houden via haar lifestyleblog en heeft een groot aantal volgers.
Elvy kan het zich niet helemaal voorstellen, vakantie vieren tussen de hippies op Ibiza, maar tegelijkertijd lijkt het haar de perfecte uitweg. Geen gedoe meer met haar ouders, niet op talenkamp (of erger: beroepenkamp!) en oké, toegegeven, soms verveelt ze zich inderdaad een beetje op die zolder bij tante Flora. Plus, hippies zijn ruimdenkend, toch? Joy zal haar vast niet tegenhouden als ze lekker wil gaan tekenen. De hele dag in de zon tekenen! Ineens begint het idee te leven. Dit is een topplan! (blz. 21)

En zo begint Elvy’s vakantie op Ibiza. Ze ontmoet al vrij snel een meisje van haar leeftijd die met haar moeder op vakantie is op Ibiza. Helaas kunnen ze het niet met elkaar vinden…

Nou, dat was een gezellige eerste ontmoeting, denkt Elvy. Eén dag op Ibiza en ze is meteen al op oorlogspad. Als ze terugloopt naar het huis, staat Joy in de deuropening klaar met een strandtas.
‘Beach time!’ zegt ze opgewekt. ‘Ik heb een lekkere gezonde lunch voor je ingepakt.’
Elvy zucht. Zal ze Joy vertellen wat de dochter van haar grote fashion-icoon van haar vindt? Mwah, nee, ze laat het maar gaan. Ze heeft geen zin om het met haar zus over die vreselijke kate te hebben.
Aan de voet van de heuvel waar Joy’s huis op staat is een klein strandje. Het hoort bij een hippiecamping en is zo klein dat je er makkelijk voorbij loopt. Er is dan ook geen enkele toerist te bekennen. ‘Een verborgen juweeltje,’ noemt Joy het. Verderop het strandje ziet Elvy tenten van doeken en planken staan en oude, omgebouwde caravans, volgeplakt met stickers en peace&love-spreuken.
‘Sommige hippies wonen hier het hele jaar, die herken je aan hun diepbruine tan, resultaat van jarenlang gelukkig leven in de zon,’ vertelt Joy.
Op het strandje is het een gezellige bende en Joy en Elvy zoeken een plekje vlak bij het water.
‘Ahh, dit is het goede leven!’ zegt Joy, terwijl ze omhoogkijkt naar de zon. (blz. 48)

Zal Elvy een leuke vakantie hebben op Ibiza?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, vrolijk
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan kleine zwartwit tekeningetjes in het boek, gemaakt door Jill Schirnhofer
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
De tekeningen zijn bedoeld als versiering
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
7. Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
8. Wie is de hoofdpersoon?
Elvy is de hoofdpersoon
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Joy, de zus van Elvy, ontmoeten en zien in wat voor vrolijk huis ze woont
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
op het eiland Ibiza
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een vrolijk verhaal over vakantie, vriendschap en mode
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Jill Schirnhofer is bekend van tv-programma Jill
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet