boekomslag Inez van Loon - Anna's grote reis

Amsterdam, 1847. Anna is een doorsnee meisje van twaalf, tot haar leven plotseling verandert. Samen met haar moeder en zusjes vergezelt ze haar vader op een koopvaardijschip naar Nederlands-Indië. Het is ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meeneemt, maar na een recent sterfgeval wil de familie bij elkaar blijven. Terwijl iedereen nog worstelt met rouw en verdriet, belandt het gezin in nieuwe omgevingen en nieuwe situaties. En een zeiltocht naar de andere kant van de wereld is nooit zonder gevaar …

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
omdat ik een leeslijst af te werken heb
3. Waar gaat het verhaal over?
over Anna en haar familie, bestaande uit zusjes Saskia en Kaatje. En uit moeder. Hun broertje Cornelis is als het verhaal begint, net overleden. Hun vader is kapitein op een zeilschip dat geregeld naar Nederlands-Indië vaart. Het boek speelt in de tijd dat wat nu Indonesië heet, een Nederlandse kolonie was. Mensen uit Nederland gingen vaak naar “Oostinje” om er op theeplantages te werken. Er bleef ook vaak familie achter in Nederland. De vader van Anna mag van de baas van de rederij waarvoor hij werkt, zijn gezin meenemen op zijn volgende reis. En over die bootreis en wat daarna gebeurt, in een tijdspanne van ongeveer één jaar, gaat dit verhaal.
4. Wie is de hoofdpersoon?
Anna
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Het zou onmogelijk zijn om in de tijd van nu nog iemand te ontmoeten, maar ik zou wel graag eens zo’n bootreis meemaken, hoewel ik soms ook zelf bijna misselijk werd bij stormen op zee!
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
1847-1848
7. Waar speelt het verhaal zich af?
Amsterdam en Indië
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Om iets op te steken uit een tijd waar we nog weinig over weten nu.
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Inez van Loon schreef een boeiend verhaal, dat soms iets te “feitelijk” werd weergegeven, maar wat mij toch kon blijven boeien. Ik vond het ongelofelijk boeiend om over de vroegere Nederlandse kolonie te lezen, en over hoe mensen vroeger leefden. Van Loon schetst het Amsterdam van vroeger ook zeer liefdevol, en met respect. Schuingedrukte woorden en begrippen worden achterin het boek uitgelegd. Dit deeltje beslaat nog een vijftal pagina’s en is gerangschikt per hoofdstuk. Op die manier kan iemand die erg genoten heeft van dit boek, nog wat langer in Oostinje of Amsterdam van 1847-’48 vertoeven. Sommige boeken zouden voldoende hebben aan een nawoord zoals er in dit boek ook eentje is, maar net al Thea Beckman kan van Loon haar lezers aan zich binden. Misschien was Thea Beckman iets meer bezig om avontuur bij in haar historische verhalen te stoppen, iets wat in dit boek minder het geval is. Maar vergis je niet: “Anna’s grote reis” bevat ook voldoende spanning. Maar vooral het respect en het schrijven over 1847 blijft mij bij.
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja