boekomslag Cassie Beasley - Circus Mirandus

Cassie Beasley – Circus Mirandus (1e recensie)

boekomslag Cassie Beasley - Circus Mirandus

Met open mond luistert Micah naar de verhalen van opa Ephraïm. Nu de oude man zijn dood voelt naderen, vertelt hij zijn kleinzoon over het magische Circus Mirandus, dat hij met eigen ogen heeft gezien: over de strenge kaartjesknipper Geoffrey, over de Vogelvrouw uit het Amazonewoud, over boodschapper-papegaai Chintzy en over de Man die het Licht doet Buigen, de beschermer van het circus. Die laatste is opa nog een wonder verschuldigd … Bestaat Circus Mirandus echt? En kan de Lichtbuiger zijn opa redden?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Vijf woordjes. Meer was er niet nodig om het hele circus op gang te brengen.
De woorden waren afkomstig van een kamer ergens boven in een huis, waar geritsel klonk van papier en de weeïge lucht hing van medicijnen. Ze kwamen uit de pen van een oude man die kuchte en piepte bij elke ademhaling. Ze stonden aan het eine van een heel belangrijke brief, die als volgt luidde.
Aan: De Lichtbuiger
Per Adres: Circus Mirandus

Ik moet u heel dringend spreken. Ik hoop dat u zich mij nog kunt herinneren, al is het lang geleden dat ik bij Circus Mirandus ben geweest. Ik ben ú in elk geval nooit vergeten. Mijn naam is Ephraïm Tuttle en we elkaar ontmoet tijdens de oorlog, toen ik nog een kleine jongen was.
U hebt me een wonder beloofd.
Ik zou niet weten hoe ik dit bericht bij u moet krijgen. Sinds mijn jeugd heb ik helemaal niets meer over het circus vernomen. Maar u hebt me een belofte gedaan, en al die jaren heb ik erop vertrouwd dat u zou komen als ik u écht nodig zou hebben.

Hier stopte de oude man even. Hij las nog eens wat hij had geschreven. Toen hij de laatste zin toevoegde, glinsterde zijn pen in het gelige licht van de lamp.
Ik heb u nú nodig.

Op dat moment stond duizenden kilometers verder, in de tent van de Man die het Licht doet Buigen, een boodschapper op. (blz. 5)

Ephraïm Tuttle is een oude man. Hij is ernstig ziek en denkt dat hij dood zal gaan. Zijn kleinzoon Micah woont bij hem in huis. Sinds kort woont zijn zus, Gertrudis, bij hen in huis. Ze zorgt voor hem sinds hij ziek werd. Het is er in huis niet gezelliger op geworden. Gertrudis is een serieuze vrouw en houdt niet van vrolijkheid. Ephraïm denkt terug aan de eerste keer dat hij bij Circus Mirandus was…

‘Kaartje?’ vroeg de man.
De jongen knikte en stak zijn hand in de zak van zijn overall. Ephraïm vond het vreemd dat hij deze jongen nooit eerder in de stad had gezien en dat hij niet op school zat. Nog vreemder was dat de jongen een klosje geel draad uit zijn zak haalde en dat aan de kaartjesknipper gaf.
De man stopte zijn monocle weer van zijn ene in zijn andere oog en tuurde naar de draad. ‘Een kaartje voor twee uur.’ Hij maakte het fluwelen koord los dat de ingang naar het circus afsloot en maakte een buiging. ‘Veel plezier.’
De jongen stoof naar binnen.
‘Dat was geen kaartje!’ protesteerde Ephraïm. ‘Dat was draad!’
De kaartjesknipper rolde met zijn ogen. ‘Zo weinig weet je dus. Ik doe dit werk al vanaf het allereerste begin.’ Hij wees naar het bord boven zijn hoofd. ‘Het allereerste begin. Ik weet hoe een kaartje eruitziet.’
Ephraïm wilde tegensputteren, maar de verstekeling in zijn laars, de vis die naar binnen was gezwommen toen hij het water probeerde over te steken naar Europa, knabbelde aan zijn enkel. Ephraïm kreeg een ingeving. ‘Ik heb een vis,’ zei hij. ‘Kan dat ook?’ (blz. 73)

De vis bleek een kaartje voor een week te zijn en Ephraïm genoot met volle teugen. Hij vond alles leuk wat er te zien was. Een van zijn favoriete optreden was dat van de Verbazingwekkende Vogelvrouw uit het Amazonewoud. Zij kon vliegen en met vogels praten. Een vrouw om verliefd op te worden… In Circus Mirandus ziet Ephraïm ook het optreden van de Man die het Licht doet Buigen. Deze man kan je wensen laten uitkomen. Al die jaren heeft Ephraïm zijn wens niet gebruikt, maar nu hij bijna dood is heeft hij toch een wens. Zal de Lichtbuiger zijn brief ontvangen? Kan hij de wens van Ephraïm vervullen? Wat heeft Micah met dit verhaal te maken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, ontroerend, verrassend, zielig
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
nee
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
8. Wie is de hoofdpersoon?
Micah
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Circus Mirandus wel in het echt zien
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
11. Waar speelt het verhaal zich af?
In en rond het huis waar Micah met zijn opa Ephraïm woont
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een zielig en fascinerend verhaal over doodgaan en het geloven in magie
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet