Suzanne Buis – De droomdenker (1e recensie)

Wouter heeft een levendige fantasie, maar daar zie je aan de buitenkant weinig van. Hij werkt in zijn hoofd aan raadsels en uitvindingen en hij schrikt van de juf die roept dat hij moet opletten.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het is een gewone dag op school. De juf schrijft sommen op het bord die iedereen moet overschrijven. Wouter vindt dat nogal onnodig gedoe. Wouter vindt het allemaal nogal traag gaan op school. Hij schrijft alleen de antwoorden op, onder elkaar. Dan telt hij ze op, doet ze keer twee en deelt ze door tien. Zomaar, voor de grap, om te kijken of er een rond getal uitkomt, want daar houdt hij van. Wouter vindt het telefoonnummer van thuis het leukst. Als hij de eerste acht cijfers bij elkaar optelt, krijgt hij als uitkomst de laatste twee cijfers van het nummer. Er zijn weinig telefoonnummers die zo mooi uitkomen.
Wouter staart uit het raam. Dat systeem van telefoonnummers wordt ooit een probleem. Er komen steeds meer mensen en veel mensen hebben zelfs meerdere telefoons. Als al die mensen een telefoonnummer nodig hebben, dan worden de telefoonnummers veel te lang. Een nieuw systeem lijkt hem beter, dus dat probeert Wouter te bedenken. (blz. 5)

Op dat moment noemt de juf zijn naam. Ze wil weten wat de uitkomst van een van de sommen is, maar Wouter heeft geen idee over welke som ze het heeft. De juf wordt een beetje boos en zegt dat hij beter moet opletten. Zo gaat het eigenlijk bij alles op school. Wouters gedachten dwalen af omdat hij al weet waar de juf het over heeft. Maar de juf denkt dat hij dom is… Waarom ziet de juf niet dat hij juist erg slim is?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, realistisch, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Mark Baars
Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
Ze laten de dingen zien in welke situaties Wouter komt en waar hij aan denkt

illustratie uit Suzanne Buis - De droomdenker

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Wouter
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op de school van Wouter, en in zijn hoofd…
Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Dit verhaal is vooral bedoeld voor hoogbegaafde, hoogsensitieve en/of beelddenkende kinderen. Ze herkennen zich in Wouter en kunnen hiermee aan andere mensen laten zien welke problemen zij zelf hebben. Ook voor andere kinderen is dit een leuk boek en ze kunnen in iemands hoofd kijken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is niet alleen een verhaal over Wouter, maar er staan ook vragen en opdrachten in voor de lezer. Ik vond het erg interessant om dit verhaal te lezen. Het is zielig om te lezen dat de juf denkt dat Wouter dom is en dat ze niet ziet dat hij met heel andere dingen in zijn hoofd bezig is. Op school kan dit boek een aanleiding zijn om over verschillen tussen de kinderen te praten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen