boekomslag Christopher Edge - Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Wanneer de moeder van Stein sterft, vraagt hij zich af waar ze is gebleven. Zijn ouders, beiden wetenschapper, hebben normaal gesproken een antwoord op al zijn vragen. Wanneer hij zijn vader vraagt waar zijn moeder is, mompelt die iets over kwantumfysica en parallelle universums waar zijn moeder nog steeds in leven is. Dus pakt Stein een kartonnen doos, de computer van zijn moeder en een rottende banaan en begint aan zijn reis door tijd en ruimte in de hoop zijn moeder te vinden…

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het was mijn vader die me op het idee bracht om met behulp van kwantummechanica mijn moeder te gaan zoeken.
Ze is twee weken geleden doodgegaan. Dinsdag was de begrafenis. De dienst was in de St. Thomaskerk in het dorp. Eerst zei mijn vader dat hij een humanistische begrafenis wilde, zoals hij het noemde, zonder al die ‘religieuze poppenkast’, maar daar wilde opa Joe niets van weten. Toen mijn vader opa probeerde uit te legen wat hij bedoelde, verslikte die zich haast in zijn thee van verontwaardiging. ‘Ze is geen humanist,’ sputterde hij, ‘ze is mijn dochter.’
Hij zei dat mijn moeder als baby gedoopt was in de St. Thomaskerk en dat hij wilde dat haar as daar nu ook werd begraven, naast oma Joyce, met uitzicht op de windturbines en de mijn aan de rand van de heidevelden. (blz. 5)

Stein mist zijn moeder. Hij zou haar dolgraag terug willen zien. Hij vraagt zijn vader waar zijn moeder is. Zijn vader probeert hem iets te vertellen over kwantummechanica en parallele universums. Stein snapt er niet veel van en gaat op zoek naar meer informatie. Hij leest boeken van zijn vader en bedenkt een theorie, de Kwantumbanaantheorie (Stein legt zijn theorie uit in het boek). Hij wil in parallelle universums op zoek naar een universum waar zijn moeder nog leeft.

Ik staar ongelovig naar de poster en snap er niks van. In plaats van de asteroïdengordel hangt er een lichtpaarse planeet in de ruimte waar geen planeet hoort te zijn. In het bijschrift op de poster lees ik de naam ervan. Ceres.
Als het tot me doordringt wat dit betekent, gaan mijn mondhoeken vanzelf omhoog. In het boek van mijn vader stond dat er in een parallel universum misschien maar één klein verschilletje zou zijn. Nou, me dunkt dat een splinternieuwe planeet in het zonnestelsel wel zal tellen als een behoorlijk groot verschilletje. De Kwantumbanaantheorie werkt echt. Ik moet in een parallel universum zijn.
‘Wat zullen we nou…’
Bij het horen van mijn eigen stem draai ik me stomverbaasd om. Daar, vóór me, zie ik – tja, mezelf.
Hetzelfde gezicht, hetzelfde haar, hetzelfde schooluniform. Het is net alsof ik in een spiegel kijk, behalve dan dat deze Stein geen BMX-bodyprotector en geen tuinhandschoenen aanheeft en ook niet achterstevoren een eng clown masker draagt.
Ik doe mijn mond open om uit te leggen wie ik precies ben, dat ik van een parallel universum kom en dat alles nu weer goed komt.
En op dat moment geeft die andere Stein me een knal voor m’n kop. (blz. 73)

Steins experiment lijkt gelukt te zijn. Hij is in een ander universum terechtgekomen. Maar wat gebeurt er nu hij door zichzelf is neergeslagen? Zal hij zijn moeder weer terug zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, er staan kleine zwartwittekeningen in het boek, gemaakt door Spike Gerrell
Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
De tekeningen worden gebruikt als versiering. Aan het begin van een hoofdstuk zie je het silhouet van Stein en aan de linker- en rechterkant een paar bomen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Stein, een jongen van 10 jaar
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Stein ontmoeten en met hem naar een ander universum reizen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Engeland, maar in parallelle universums
Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Het is een fascinerend verhaal over Stein die in parallelle universums op zoek gaat naar zijn overleden moeder, en daarbij ook zichzelf tegenkomt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen