De meester begrijpt niets van Sara. Ze durft alles en ze weet altijd precies wat ze wil, maar ze haalt alleen maar slechte cijfers. Maar Sara’s opa weet dat zijn kleindochter heel slim is. Haar moeder werkt erg hard en heeft weinig tijd voor Sara. Ze heeft eens verteld dat Sara’s vader in Zuid-Afrika woont, maar verder wil ze er niets over zeggen. Sara heeft haar vader nooit ontmoet. Victor, de nieuwe jongen in de klas, heeft een boek over een land waar iedereen gelukkig is, behalve de koning. Die verveelt zich en wil oorlog voeren. Daarom bedenkt de koningin een spannend spel dat nooit verveelt: schaken. In haar fantasie ontmoet Sara de koning en de koningin, de paarden en de soldaten, en samen met hen leert ze schaken als de beste! En dan ontdekt ze wie haar vader is…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Luna (ouder dan 18 jaar) – voor mijn blog Leesdame.nl
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, de film vind ik ook leuk
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, lang, mooi, ontroerend, verrassend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Annemarie van Haeringen
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
om bepaalde dingen duidelijker te maken, zoals bijvoorbeeld het schaakspel en de zetten.
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Sara haalt slechte cijfers, de meester en haar moeder zijn daar niet blij mee. Sara stelt veel vragen over haar vader die ze niet kent, maar haar moeder wimpelt haar af. Dan komt Victor bij Sara in de klas en hij neemt Sara mee naar zijn huis waar hij alleen met zijn vader woont. Daar leert Sara schaken met een fantasierijk verhaal kruipt ze letterlijk in het schaakspel. Op een dag vertelt de meester dat er een schaaksimultaanwedstrijd komt met dé schaakkampioen Bob Hooke. Sara lijkt deze man ergens van te kennen en wil nog maar één ding: schaken tegen Bob Hooke. Maar haar moeder en de meester zien dat niet zo zitten…
8. Wie is de hoofdpersoon?
Sara
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ja ik zou de meester graag willen vertellen hoe fout hij bezig is in de klas. Hij complimenteert de pesterige en irritante Mariëtte met alles en kleineert Sara waar de hele klas bij is en staat toe hoe iedereen haar uitlacht.
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een tijd voor internet en mobiele telefoons
11. Waar speelt het verhaal zich af?
In een Nederlands dorp
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Ongemerkt leer je met dit verhaal ook de regels van het schaakspel en daarna kun je dus al een spel spelen. Verder vertelt dit verhaal ook dat je altijd je hart moet volgen, ook al werkt iedereen je tegen.
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er is ook een film van dit boek. Die is leuk en daar zitten veel bekende Nederlanders in.
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen