Martijn Niemeijer – Wat niemand ziet (5e recensie)

Martijn Niemeijer – Wat niemand ziet (5e recensie)

Elke dag na school dwaalt Ros door de stad. Daar bouwt ze afvaltuintjes. Vlinders en bloemen van zilverpapier, een boom vol verloren elastiekjes, een stil elftal van lege blikjes en flesjes… Dan vindt Ros kleine dieren van kastanjes en ijzerdraad in haar tuintjes. Iemand ziet waar alle anderen gedachteloos aan voorbijgaan. Iemand ziet háár. Ze heeft een vriend. Maar wie? Ros gaat op zoek naar haar onbekende vriend, die haarscherp ziet dat ze hem nodig heeft.

Boekinformatie
Schrijver: Martijn Niemeijer
Titel: Wat niemand ziet
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 2016
Bladzijden: 160
Genre: sociaal/politiek verhaal
Leeftijd: 10+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is de (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun deze website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com
Klik hier voor meer informatie over dit boek en alle recensies

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar) – Katrien heeft ook een eigen boekenblog
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand anders
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Om mijn lijstje weer met een boek in te korten
Waar gaat het verhaal over?
Over Ros(wita), wiens ouders al bij de eerste zin in dit boek dood zijn. Ze is een jaar of tien, en staat er helemaal alleen voor. Haar situatie thuis is doorheen het boek merkbaar absoluut niet rooskleurig. Haar ouders maken vaak heel erg ruzie, en ze doen elkaar pijn. Om de problemen het hoofd te bieden verzint Ros vrienden, zoals een oma en een opa, die soms met haar mee op haar tocht door de stad gaan. Ros maakt “afvaltuintjes” met wat ze op straat vindt. Of met kastanjes. Plots is zo’n kastanje dan een uil, of een stukje ijzerdraad een vlinder.
Wie is de hoofdpersoon?
Ros
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, liever niet. Of toch: tante Jill misschien.
In welke periode speelt het verhaal zich af?
Nu.
Waar speelt het verhaal zich af?
In een niet bepaald dorp, maar waarschijnlijk in Nederland. De directeur van de school is meester Guus. Dat is een naam die in Vlaanderen weinig voorkomt, vandaar.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat Martijn Niemeijer van Ros een heel zelfstandig en sterk meisje heeft gemaakt, die hij soms heel mooie dingen laat zeggen over wat ze met kastanjes en ijzerdraad kan doen. Ze troost ook een boom.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit debuut is geen vrolijk boek, maar zeker ook niet te donker. Dat heeft alles te maken met hoe Ros met haar problemen omgaat, en er is tijd om haar trieste gevoelens een plaats te geven. Dat is erg mooi, want wat ze meemaakt is niet niks. Dit boek doet ook denken aan “Toen de wereld nog werelt was”, over de dertienjarige Isa, wiens moeder doodgaat. Ook in dit boek speelt kunst-afval-kunst, een grote rol.
Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja

Recensies

Heb jij dit boek gelezen? Of een ander leuk boek? Klik op de oranje knop en vul het vragenformulier in
Dat is alles wat jij hoeft te doen om een recensie te schrijven...


Schrijf zelf een recensie

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest, Literatuurplein

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie