boekomslag Arienne Bolt - De laatste reis van de Ballerinus

Arienne Bolt – De laatste reis van de Ballerinus (1e recensie)

boekomslag Arienne Bolt - De laatste reis van de Ballerinus

Ravi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, aan het water. Op zijn verjaardag verandert zijn leven. Hij krijgt een abonnement op een dierentuin cadeau en hij ontmoet Sep, een kapitein op leeftijd en zijn sprekende papegaai John. De dierentuin blijkt een oude circustent te zijn. Ravi komt erachter dat spreekstalmeester Benno van plan is de dieren aan de slager te verkopen. Hij besluit de dieren te redden, en na een zenuwslopende avond varen ze uit op het schip van kapitein Sep om de dieren thuis te brengen. Ze trotseren gevaren, proberen uit handen te blijven van de slager en beleven avonturen die bij een lange reis horen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ravi stond aan de vloedlijn. De zee rook vissig en zoutig, de laaghangende zon scheen in zijn ogen. Het werd zomer. De golven spoelden het zand onder zijn tenen weg. Vlak voor het strand doken visdiefjes loodrecht het water in, met hun buit stegen ze weer op. In de winter waren ze er niet. Ravi wist dat ze dan naar het zuiden vlogen, met de warmte mee. Hoe wisten de vogels wanneer ze moesten vertrekken? Was het een gevoel? Eens had Luna hem verteld dat de maan aan de zee trok. Zo werd het eb en vloed. Misschien voelden de visdiefjes ook iets trekken. Zelf voeld ehij in ieder geval zoiets. In zijn binnenste.
Ravi trok zijn laarzen weer aan en liep door de duinen naar de stad. Bij de snackbar op het Pontplein haalde hij friet. Hij nam de pont van Stille Arie naar de overkant van het kanaal en deelde onderweg zijn frietjes met de pontbaas.
‘Dag! Tot morgen!’ zei Ravi. Morgen was hij jarig, maar dat wist haast niemand.
Stille Arie zei niets terug, hij glimlachte alleen. (blz. 7)

RAvi woont alleen in een caravan. Er is een zwerfhond, IJs, waar hij veel mee optrekt. Op een avond, als Ravi vanaf de pont naar zijn caravan loopt, ziet hij een lichtje. Er blijkt een boot te liggen. Wat zou dat voor iemand zijn?

Nooit eerder had Ravi zijn deur op slot gedaan. Hij poetste zijn tanden, kroop in bed en probeerde aan leuke dingen te denken. Morgen zou hij een superlekkere taart halen voor zichzelf en een grote worst voor IJs. En bij de bieb zou hij spannende boeken over ontdekkingsreizigers of bergbeklimmers uitzoeken. Wanneer hij op reis zou gaan wilde hij naar hoge bergen, of naar warme regenwouden. Al deze gedachten hielpen Ravi niet om in slaap te vallen. Onrustige kriebels in zijn buik hielden hem wakker. Zijn caravan stond op de fijnste plek ter wereld, maar nu waren hij en IJs niet langer alleen. (blz. 12)

De volgende dag ontmoet hij Sep, de oude man van wie de boot is. Hij heeft jarenlang met de Ballerinus over de wereld gezworven, maar hij is nu op zoek naar een plekje om met pensioen te gaan. Ze worden vrienden.

Ravi heeft voor zijn verjaardag een abonnement voor een dierentuin gekregen. Hij wist helemaal niet dat er een dierentuin in de stad was. Hij gaat op zoek en hij komt bij een huis uit. In de tuin staat een circustent en kooien voor de dieren. De dierentuin was een circus, maar de dieren willen met pensioen. Ze willen terug naar hun familie. De eigenaar van het circus heeft ze dat beloofd, maar is eigenlijk niet van plan ze vrij te laten. Dan komt er een slager die de circusdieren wel wil hebben…

Ravi vertelde Sep in welk levensgevaar de circusdieren verkeerden. ‘En ik heb de slager op het idee gebracht! Door hem te vragen of hij wist waar die dierentuin was!’ Hij sloeg zijn handen voor zijn gezicht.
‘Hé, jochie.’ Sep legde zijn hand op Ravi’s schouder. ‘Daar was die slager toch wel achter gekomen. Nu ben jij er tenminste bij om er een stokje voor te steken.’
Ravi wreef in zijn ogen. ‘Als de hele stad de voorstelling heeft gezien, zal de slager de dieren toch niet durven laten verdwijnen?’
Sep had aandachtig geluisterd. ‘Ik kom naar de voorstelling, dan kan ik eens rondkijken. Er komt maar één show, toch?’
Ravi knikte. ‘De dieren willen niet meer optreden.’
Sep streek over zijn baard. ‘Om Benno een lesje te leren kunnen we de dieren een tijdje verstoppen. Misschien de volgende avond, als de rust weergekeerd is.’
Ravi voelde zijn hart opspringen. ‘Morgen al?’
‘Als Benno belooft beter voor zijn dieren te zorgen, moeten we ze weer teruggeven,’ voegde Sep er ernstig aan toe.
Dat stond Ravi niet zo aan. ‘Het liefst zou ik de dieren daar voorgoed weghalen. Dan hoeven ze niet in die hokken opgesloten te blijven én niet naar het slachthuis! Als ze met pensioen gaan, net als u, verdienen ze ook een goed thuis.’ (blz. 54)

Ravi en Sep bedenken een plan om de dieren te bevrijden. Zal het hen lukken? Wat gaan ze met de dieren doen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Linde Faas

illustratie uit Arienne Bolt - De laatste reis van de Ballerinus

Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze laten stukjes uit het verhaal zien
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Ravi
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de Ballerinus graag zien en een stukje meevaren
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in het begin af in de stad waar Ravi woont. Later gaat het verhaal verder aan boord van het schip de Ballerinus
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en grappig verhaal over Ravi en Sep die op reis gaan met Seps schip
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek was genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2017. Ik hoop dat er een vervolg op dit boek komt, want ik ben benieuwd hoe het met Ravi, Sep en de Ballerinus gaat. 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen