Sanne heeft het naar haar zin in groep 8. Na school is ze met haar vriendinnen vaak op de manege te vinden, of bij haar te gekke opa en oma. Maar op een dag verandert dat allemaal, wanneer Sanne te horen krijgt dat ze met spoed geopereerd moet worden. Ze blijkt een hersentumor te hebben. Voor Sanne het weet, ligt ze met een groot verband om haar hoofd in het ziekenhuis te herstellen van een zware hersenoperatie. En alles wat ze eerst kon – lachen, praten, denken, paardrijden – is opeens een uitdaging. Gelukkig sleept haar stoute pup Casper haar erdoorheen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Klaar! Sanne staat op van haar schooltafeltje. Ze kijkt om zich heen. Al haar klasgenootjes zijn nog met een rood hoofd aan het ploeteren op hun proefwerk rekenen. Maar Sanne is al klaar. Ze is namelijk een van de besten van de klas.
Snel loopt ze naar de tafel van meester Willem en legt het proefwerk onder zijn neus.
Zuchtend kijkt meester Willem op zijn horloge en fluistert dan: ‘Een kwartier. Tjongejongejonge, Sanne, wat duurde dat weer lang.’
Aan het begin van het schooljaar begreep ze de grapjes van de nieuwe meester niet en dacht ze telkens dat hij het serieus bedoelde. Inmiddels weet ze beter. Meester Willem is een grapjas. Toch is Sanne blij als hij naar haar knipoogt.
‘Wat mij betreft mag je vast naar huis,’ fluistert de meester zo zacht mogelijk om de andere kinderen niet te storen.
‘Yes!’ Dat is precies wat Sanne al hoopte. Ze wil zo snel mogelijk naar de manege. Vandaag start de inschrijving voor de dressuurwedstrijd. Die is over vier weken en Sanne weet zeker dat ze kan winnen, maar alleen als ze de kür op Bram kan rijden. Dat is haar lievelingspony. Hij is wit, maar omdat hij zo vaak buiten in de wei rolt, is hij meestal zwart en moet hij altijd lang geborsteld worden. Sanne vindt de naam Sneeuwzwartje beter bij Bram passen. (blz. 4)

Sanne zit in groep 8 en is blij met haar leven. Ze vindt het leuk op school en ze gaat graag naar de manege. Maar ze vindt het niet leuk dat ze vaak hoofdpijn heeft. Het is bijna kerstvakantie. Nu ze haar proefwerk af heeft fietst ze snel naar de manege. Gelukkig is ze daar als eerste en kan ze dus met Bram de dressuurwedstrijd gaan doen.

De volgende dag wordt Sanne al vroeg wakker. Yes, vandaag wordt er Kerstmis gevierd op school. Maar eerst moet ze naar het ziekenhuis. Dat is wel een beetje jammer, maar ze mag in ieder geval ook naar het ziekenhuis haar mooie kerstkleren aan. Wat zal de dokter van haar nieuwe kleren zeggen? Sanne lacht om die gedachte.
Vrolijk staat ze op en springt snel onder de douche. Daarna doet ze haar nieuwe jurk aan. Het is een rode jurk met op haar rug een zwarte strik. Op de stof zitten gouden glitters. van onder loopt de jurk een beetje uit. Ze voelt zich er heel mooi in.
‘Wat zie jij er prachtig uit, maar er ontbreekt nog iets,’ zegt haar moeder, als ze even later Sannes kamer in loopt. ‘Kom maar mee.’ Samen gaan ze naar de badkamer.
‘Kijk eens!’ Sannes moeder tovert een gouden spuitbus tevoorschijn.
Sannes ogen beginnen te glinsteren. Gouden glitterstof in haar haren. Wat zal de dokter dáárvan zeggen? (blz. 28)

In het ziekenhuis wordt een scan van haar hoofd gemaakt. De dokter vertelt Sanne en haar moeder een tijdje later dat er vocht in haar hoofd zit. Ze moet in het ziekenhuis blijven…

Een verpleger komt Sanne ophalen. Ineens vindt Sanne het heel spannend worden. Hij glimlacht als hij haar ziet. ‘Je ziet er prachtig uit.’
Het wachten lijkt eindeloos te duren, maar dan gaat eindelijk de deur van de dokter open en stapt hij de wachtkamer in. Hij ziet er serieus uit.
‘Sanne, je mag komen,’ zegt hij enstig. Hij geeft Sanne en haar moeder een hand en laat hen voorgaan. Zachtjes sluit hij de deur achter zich en neemt tegenover hen aan zijn bureau plaats. Hij drukt zijn vingertoppen tegen elkaar en zoekt naar de juiste woorden.
‘Sanne, op de scan zien we dat je heel veel vocht in je hoofd hebt. Te veel…’
Sannes moeder slaat een hand voor haar mond. Sanne weet niet waarom, maar ineens is ze bang.
Het blijft even stil.
‘Door dat vocht ontstaat er heel veel druk op je hersenen, waardoor je de hele tijd zo veel last van hoofdpijn hebt.’
Sanne staart de dokter roerloos aan.
‘Maar die druk zorg niet alleen voor jouw hoofdpijn, het is ook gevaarlijk, want de druk duwt hersenweefsel weg.’
Hij zucht. ‘Het spijt me heel erg. Ik weet hoe graag je vandaag op school wilt zijn, maar we moeten een buisje in je hoofd plaatsen, zodat het vocht afgevoerd kan worden. We zullen je daarom moeten opereren. Vanavond al.’ (blz. 33)

Sanne is boos! Ze wil naar het kerstfeest op school. Haar hoofd kan toch wel een dagje langer wachten? Maar daar is de dokter het niet mee eens. Ze moet blijven! Ze mag na een paar dagen weer naar huis en dan is het kerstvakantie. Ze is ontzettend moe, maar ze heeft geen hoofdpijn meer. Na de vakantie moet ze voor controle naar het ziekenhuis en Sanne weet zeker dat alles nu goed is. Zal de dokter dat ook vinden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Andrea Kruis

illustratie uit Tonja Elbers - Niet voor softies!

Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties staan vooral aan het begin van een hoofdstuk. Ze laten Sanne zien
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Sanne
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het leven van Sanne, en dat is op school, bij de manege, thuis en in het ziekenhuis
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal laat zien hoe je leven verandert als je ziek wordt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek was genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2017
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen