M.G. Leonard – Keverjongen (2e recensie)

De vader van Darkus is spoorloos verdwenen. Hij is voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. De politie staat voor een raadsel en weet niet waar ze hem moeten zoeken. Darkus gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Een vijand waar Darkus in z’n eentje nooit tegen op kan. Maar onverwacht krijgt hij hulp, eerst van een enorme kever, en dan van honderden andere insecten die vliegend, kruipend, prikkend en bijtend op spectaculaire manier de strijd aangaan.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween. Hij was een man die aan de eettafel dikke oude boeken las en gebakken ei in zijn baard morste. Hij was een man die altijd zijn sleutels kwijtraakte en nooit een paraplu bij zich had als het regende. Hij was het soort vader dat je vaak vijf minuten te laat van school ophaalde, maar wel altijd kwam. Maar boven alles, wist Darkus, was hij het soort vader dat zijn dertienjarige zoon nooit in de steek zou laten.
In het politierapport stond dat 27 september een doodgewone dag was. Bartholomew Cuttle, een 48-jarige weduwnaar, had zijn zoon, Darkus Cuttle, naar school gebracht en was vervolgens naar het Natuurhistorisch Museum gereden, waar hij wetenschappelijk directeur was. Om half tien had hij zijn secretaresse Margaret goedemorgen gewenst, de rest van de ochtend had hij vergaderd over museumzaken en om één uur had hij geluncht met professor Andrew Appleyard, een ex-collega van hem. ‘s Middags was hij zoals hij zo vaak deed naar de collectiedepots gegaan, en wel via de koffiemachine, waar hij zijn kopje had gevuld. Hij had een babbeltje gemaakt met Eddie, de bewaker van dienst, was de gang uit gelopen naar de depots en had zich ingesloten in een van de entomologiezalen.
Toen zijn vader die avond maar niet thuiskwam, had Darkus de buren erbij geroepen en die hadden de politie gebeld. (blz. 7 van 505 op iPhone)

De vader van Darkus is spoorloos verdwenen. De politie denkt dat hij is weggelopen en vast wel weer terug komt. Darkus gaat voorlopig bij zijn oom Max wonen. Oom Max is niet gewend aan kinderen. Gelukkig maakt Darkus op zijn eerste schooldag nieuwe vrienden. Virginia en Bertolt helpen hem als hij gepest wordt door een jongen uit de klas. Hij vertelt hen natuurlijk over zijn verdwenen vader.

‘Maar er is nog iets.’ Darkus keek Virginia aan en vervolgde zacht: ‘Ik weet dat mijn vader nog leeft, want oom Max gedraagt zich niet alsof hij dood is.’
‘Wat bedoel je daarmee?’ vroeg ze, net zo zacht.
‘Oom Max kijkt alsof hij zich zorgen maakt en over dingen nadenkt, maar hij is helemaal niet verdrietig. Soms denk ik zelfs dat hij boos is.’
Virginia boog zich over de tafel en vroeg, nog steeds even zacht: ‘Maar wat denk jij dan dat er is gebeurd?’
‘Ik denk dat hij ontvoerd is.’ Darkus keek naar hun gezichten om te zien of ze hem geloofden.
‘Ontvoerd!’ hijgde Bertolt.
Virginia zette grote ogen op. ‘Geweldig!’ zei ze. ‘Ik bedoel, niet voor jou natuurlijk, maar… een echte ontvoering? Wauw!’
‘De politie gelooft me niet. Ze hebben zijn naam op een lijst van vermiste personen gezet en zijn opgehouden met zoeken. Sommige mensen willen niet gevonden worden, zeggen ze, maar…’ Hij wist eigenlijk niet of hij ze de rest wel moest vertellen.
‘Maar wat?’
‘Oom Max en ik zijn ons eigen onderzoek begonnen.’ Darkus keek hen om beurten aan. ‘We vinden mijn vader zelf wel.’
Virginia veerde op. ‘Ik help jullie!’ zei ze en ze trok Bertolt aan zijn mouw. ‘Wij allebei, toch Bertolt?’
Bertolt wierp haar een afkeurende blik toe. ‘Alleen als Darkus dat wil.’ (blz. 47)

Darkus krijgt ook al snel een andere vriend. Hij is onderweg naar huis als hij opeens de twee buurmannen van oom Max ziet die ruzie lopen te maken op straat. Darkus ziet opeens een gigantische kever uit hun huis komen. Hij schrikt ervan…

Darkus keek voorzichtig in de doos. De kever lag op zijn rug te spartelen. Darkus voelde zich meteen rot dat hij het arme beest een tik had gegeven. Hij stak zijn hand in de doos en zette de kever overeind.
‘Sorry hoor. Hopelijk heb ik je geen pijn gedaan.,’ zei hij zacht. ‘Ik schrok gewoon een beetje van je.’
De kever kroop in een hoek van de doos en begon met zijn voorpoten aan de muren van zijn gevangenis te krabben.
‘Rustig maar, ventje. Ik doe je niks.’
Maar de kever bleef aan het karton trekken. Darkus besloot hem vrij te laten en hield de doos op zijn kant boven de stoep. De kever kroop eruit, maar in plaats van weg te rennen, klom hij op Darkus’ hand en ging daar verwachtingsvol naar hem zitten kijken.
Het duurde een paar tellen voor Darkus besefte dat hij het niet erg vond om de kever op zich te hebben. De pootjes kriebelden zacht, bijna lekker op zijn huid. Wat hem verraste was het gewicht van het insect: hij had gedacht dat de kever licht zou zijn, maar hij voelde massief aan, rustgevend, als een steen. Langzaam tilde hij zijn hand op. (blz. 62)

Darkus neemt de kever mee naar huis. Oom Max vertelt dat Darkus’ vader dit geweldig zou vinden. Dat vindt Darkus raar, want zijn vader houdt helemaal niet van insecten. Dat dacht hij in ieder geval. Heeft deze gigantische kever misschien iets te maken met de verdwijning van zijn vader? Hebben de buurmannen hier ook mee te maken? Kunnen Darkus, oom Max, Virginia en Bertolt zijn vader weer terugvinden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb dit boek gelezen via de Vakantiebieb
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het vervolg hierop, Keverkoningin, gewonnen en wilde eerst dit boek lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan kleine zwartwit illustraties in het boek, gemaakt door Julia Sarda
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten Darkus en zijn vrienden zijn en wat ze doen

illustratie uit M.G. Leonard - Keverjongen


Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Darkus
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Darkus ontmoeten en zijn vrienden Virginia en Bertolt. En natuurlijk de kevers
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In een grote stad in Engeland
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend, grappig en verrassend verhaal over Darkus, die samen met zijn nieuwe vrienden Virginia en Bertolt op zoek gaat naar zijn verdwenen vader
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste boek van een serie. Verder kwam ik al lezend een woord tegen waar ik nog nooit van gehoord heb, namelijk ‘gruizig’. De zin is als volgt: Zijn stem werd gruizig. 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen