Marcel Vaarmeijer – Heelmeester (1e recensie)

Heelmeester begint in Zürich, in 1971, als Himmel Grünewald acht jaar oud is en met een scheikundig proefje zijn ouderlijk huis opblaast. Na zijn studie treedt Himmel in dienst bij zijn vader Karl, in de Grünewald-privékliniek. Himmel en zijn vader Karl zijn mensendokters die geloven dat er meer kan dan wat de farmaceutische industrie hun verkoopt. Zij willen helpen en genezen. Lange tijd gaat het goed, maar dan dreigt een verraderlijk geheim uit het verleden de kliniek, en de familie, fataal te worden.

Boekinformatie
Schrijver: Marcel Vaarmeijer
Titel: Heelmeester
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaartal: 2017
Bladzijden: 336
Genre: zonder genre
Leeftijd: 18+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Met mijn eerste scheikundedoos blies ik mijn hond op, met de tweede doos mijn kamer, met de derde ons huis.
‘Dit kan zo niet langer, Himmelchen,’ zei papa. ‘Je kunt niet de rest van je leven dingen blijven opblazen.’
‘Maar niemand was thuis, papa.’
‘Al onze spullen zijn weg.’
‘Niemand is gewond.’
‘En Churchill is ook dood.’
Ik lag in een zaaltje in het Triemliziekenhuis. In het bed naast mij lag een jongen met schilfers en korstjes op zijn armen. De schilfers waren van een ziekte, de korstjes van het krabben. De hele dag at hij bonbons. Als er weer een doos leeg was, riep hij de zuster en kreeg hij een nieuwe.
‘Wat heb jij?’ vroeg ik toen ik net in het zaaltje lag.
‘O, alles,’ antwoordde de jongen, en stopte een bonbon in zijn mond. Later die dag bood hij mij een bonbon aan, maar die heb ik geweigerd. Zijn hele bed lag bezaaid met schilfers, ik wilde niet besmet raken.
Papa inspecteerde het gips om mijn linkerbeen. Hij klopte erop met een klein hamertje en luisterde of het goed was aangebracht. Papa was dokter. Overal had hij een koffer bij zich met medische instrumenten. Het hamertje gebruikte hij om reflexen te testen, maar gips kon er ook goed mee worden onderzocht. Na het been bekeek hij mijn handen, die tijdens de ontploffing waren geschaafd, en de schrammen op mijn gezicht.
‘Prutswerk,’ zei hij.
‘Is het niet goed, papa?’
Papa legde het hamertje in zijn koffer en staarde naar het plafond. ‘Dit is geen ziekenhuis, jongen. Dit is een slachthuis.’ (blz. 2)

Himmel is acht jaar en heeft dus het huis waar hij woont opgeblazen. Hij krijgt geen nieuwe scheikundedoos meer. De hele familie verhuist naar een nieuw huis. Het is een voormalig hotel en Himmels vader heeft een geweldig idee. Hij wil een privékliniek beginnen. Samen met Himmel wil hij ziekten gaan genezen.

Ik was acht jaar. Tot dan toe had mijn leven in het teken gestaan van het opblazen en vernielen van dingen. Mijn ouders vernielden ook dingen, bij voorkeur elkaar. Van hen had ik het geleerd: de kunst en de schoonheid van destructie. Na de derde knal hebben we die methode achter ons gelaten, ze vertoonde te veel gelijkenis met ons huis dat in puin lag. We begonnen opnieuw. Mijn ouders gingen dingen heel maken en ik trad in hun voetsporen. Ik zou de beste heelmaker ter wereld worden. Ik, Himmel Christiaan Grünewald, zou de geschiedenis in gaan als de enige en ware heelmeester. (blz. 8)

Himmel wordt door zijn ouders ingewerkt. Himmel mag bij het spreekuur van zijn vader aanwezig zijn. De patiënten vinden dat niet erg. Zijn moeder leert hem over het verplegen van patiënten. In zijn vrije tijd werkt hij samen met zijn vader aan een onderzoek naar een geneesmiddel tegen diabetes. Oma heeft de diagnose diabetes gekregen en Himmel en zijn vader besluiten dat dit de eerste ziekte zal zijn die ze gaan genezen. Maar dat valt tegen…

Het onderzoek naar een geneesmiddel tegen diabetes verliep traag. Ik had een stapel boeken verslonden, papa verdiepte zich in de oorzaken, en de schoolborden stonden vol met scheikundige formules en andere krabbels waar geen mens wijs uit werd.
‘We zitten vast,’ zei papa. ‘We proberen één simpele ziekte de wereld uit te helpen, en na een paar weken zitten we muurvast.’
Hij legde zijn leesbril op het bureau en wreef in zijn ogen. Papa had lang gewerkt. Elke avond zat hij in het lab, eten deed hij amper en van slapen kwam weinig terecht.
Ik opende een flesje cola uit de koelkast en drukte het in zijn hand. Papa dronkhet gulzig leeg en liet een boer. Ik glimlachte. Papa lachte mee en zette me op zijn schoot. ‘Wat zijn jouw ideeën, Himmelman?’ zei hij. ‘Vertel papa eens wat jij heb uitgevogeld.’
‘We kijken verkeerd,’ zei ik.
‘Hoezo, verkeerd?’
‘We kijken naar buiten, maar daar vinden we niks. We moeten naar binnen kijken, daar ligt de oplossing.’
‘Ik kan je niet volgen, jongen.’
‘De alvleesklier van oma Rosalinde maakt niet genoeg insuline. Onze alvleesklieren maken wel genoeg insuline. Als we nu een beetje van ons in oma spuiten, dan gaat haar alvleesklier vanzelf weer goed werken.’
Papa fronste zijn wenkbrauwen. De haartjes waren lang, mama moest ze nodig bijknippen. ‘Neem je me in de maling?’
Ik schudde mijn hoofd. Papa keek me argwanend aan en zette me terug op de vloer. ‘Dit is waanzin,’ zei hij. ‘Ga naar je kamer.’
‘We kunnen het toch proberen?’
‘Wat proberen?’
‘Een beetje van ons in oma spuiten.’
‘Wát van ons?’
‘Bloed,’ zei ik. ‘In ons bloed zitten de cellen…’
Papa hief zijn hand op. De blik op zijn gezicht verstrakte. (blz. 49)

Zal het ze lukken om een geneesmiddel voor diabetes te ontwikkelen? Hoe ziet Himmels toekomst eruit? Wordt Himmel de grootste heelmeester ooit?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Himmel
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik ben nieuwsgierig naar de hele familie en hun privékliniek
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Zürich
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig en verrassend verhaal over Himmel en zijn familie
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is een vervolg op “Voor wie ik heb liefgehad”, maar toch ook weer niet. In dit boek komt Louise, de hoofdpersoon uit het vorige week, weer voor. Zij is de moeder van Himmel. Dit boek vertelt over hoe het leven van Louise er uit zou hebben kunnen zien als ze bij de Duitse soldaat was gebleven… Dit werd mij pas duidelijk nadat ik hierover met de schrijver heb gepraat. Het maakt mij in ieder geval nog nieuwsgieriger naar de volgende boeken, want ook daarin wordt een wat-als-variant van het leven van Louise vertelt.   
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord