Dit jaar wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste Nederlandstalige historische jeugdboek voor 12 jaar en ouder. De prijsuitreiking was op 16 september in het Archeon. Vijf boeken maken kans om deze prijs te winnen.

De zaal zit bomvol. De bijeenkomst wordt geopend door Jack Veldman, de directeur van het Archeon. Hij heet iedereen welkom en wenste ons allemaal een fijne dag. Daarna kwam Suzanne Wouda, een van de schrijvers van het genootschap Schrijvers van de ronde tafel, aan het woord. Zij vertelt over haar favoriete historische jeugdboek, Kruistocht in spijkerbroek. Ze vraagt aan de mensen in de zaal wie er zou willen tijdreizen. Suzanne vertelt dat ze dat zelf niet zou willen. Ze weet zeker dat ze ontzettend zou opvallen als ze als 21e-eeuwse bijvoorbeeld in de Middeleeuwen terecht zou komen. Ze denkt dat iemand uit de Middeleeuwen het misschien makkelijker zou vinden om zich aan onze tijd aan te passen.

20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs
20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs

Hubert Slings is de voorzitter van de jury van de Thea Beckmanprijs. Hij vertelt dat hij het erg leuk vindt om historische jeugdboeken te lezen. De jury heeft weer veel mooie boeken mogen lezen.

20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs
20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs

Henne van Beveren, eigenaar van kinderboekwinkel Silvester Boek & Spel in Zoetermeer, vertelt over de kinderjury van de Thea Beckmanprijs, de Jonge Beckman. Ze vertelt dat het plan voor zo’n kinderjury afkomstig was van Gerry Platenkamp. Gerry was eigenares van de kinderboekwinkel in Deventer en is helaas overleden. De Jonge Beckmanjury wordt georganiseerd vanuit kinderboekwinkel Silvester boek & Spel. De Jonge Beckmanjury bestaat dit jaar uit 8 jongeren uit Zoetermeer. De jury staat onder leiding van Marte Jongbloed. De leden van de Jonge Beckmanjury vertellen over elk genomineerd boek wat ze ervan vonden.

20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs
20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs

De Jonge Beckmanjury heeft besloten dat er dit jaar een eervolle vermelding uitgereikt moest worden. Deze eervolle vermelding gaat naar Marjolein van Rest voor haar boek Weg. De Jonge Beckmanjury kiest voor Haaieneiland van Rob Ruggenberg als beste boek.

20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs
20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs

Hubert Slings mag de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2017 bekend maken. Hij vertelt dat de jury er voor gekozen heeft om een eervolle vermelding te geven aan Weg van Marjolein Rest. Eerst bekijken we animaties bij elk genomineerd boek. Deze animaties zijn gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Frank Joseph maakte de animatie bij Gevaarlijk geheim van Jan Heeze, Amber Fortuin maakte de animatie bij Romeinse tweeling van Marian Hoefnagel, Yuma Eckman maakte de animatie bij Weg van Marjolein van Rest, Dennis Velders maakte de animatie bij Haaieneiland van Rob Ruggenberg en Marit Kok maakte de animatie bij Bloedzusters van Annejoke Smids. 

De Thea Beckmanprijs 2017 gaat naar het boek Haaieneiland van Rob Ruggenberg. In zijn dankwoord bedankt Rob Ruggenberg zijn vrouw, zijn redacteur en de inwoners en kinderen van het eiland Takapoto. Rob en zijn vrouw hebben zes weken op dit afgelegen eiland gewoond ter voorbereiding op dit boek.

20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs
20170916 uitreiking Thea Beckmanprijs

De laatste spreker van deze bijeenkomst is Han de Jager, wethouder in Alphen aan de Rijn. Hij vertelt dat hij ervoor zal zorgen dat alle basisscholen een aantal exemplaren van het winnende boek krijgen. Daarnaast wil hij samen met Rob Ruggenberg een bezoek gaan brengen aan een van de basisscholen.

Met dank aan Archeon en de Thea Beckmanprijs dat ik aanwezig mocht zijn. De foto’s zijn door mijzelf gemaakt