boekomslag Charlotte Habersack - Verboden te openen! Het bijt!

Charlotte Habersack – Het bijt! (1e recensie)

boekomslag Charlotte Habersack - Verboden te openen! Het bijt!

‘Pas op! Verboden te openen!’ staat er op het geheimzinnige pakje dat Nemo in de brievenbus vindt. Dus wat doet hij? Openmaken natuurlijk! Op dat moment gebeuren er drie dingen. 1. Er komt een pluizig monstertje uit de doos dat zich het Icy-Icy-Monsta noemt, 2. Het begint buiten te sneeuwen en te vriezen (in hartje zomer), 3. Het monstertje groeit. En groeit… Tot hij een paarse yeti van 2,5 meter groot is! Terwijl het stadje Boring langzaam in sneeuw en ijs verandert, begint er voor Nemo en zijn nieuwe vriend een race tegen de klok. Want waar laat je een yeti? En hoe krijg je hem weer weg?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het begon toen de postbode ‘s avonds aanbelde, in plaats van ‘s morgens. Als Nemo gewoon tussen zijn ouders was blijven zitten, met zijn voeten op het lage tafeltje en het schaaltje chocolade-ijs op zijn zongebruinde buik (wat heerlijk koel was bij deze hitte), dan had hij vast niet zo veel problemen gekregen.
En dat geldt ook voor de inwoners van Boring.
Maar Nemo vroeg: ‘Wie is dat?’ (blz. 13)

De postbode heeft een pakje waarvan hij denkt dat het voor Nemo is. Eigenlijk staat er geen naam op het pakje. Nemo neemt het pakje aan en wil het gaan uitpakken. Dat vinden zijn ouders geen goed idee. Er staat niet op dat het voor Nemo is, dus ze willen dat hij het pakje de volgende dag terugbrengt naar het postkantoor. De volgende ochtend komt Fred, zijn beste vriend, ontbijten en Nemo vertelt over het pakje.

‘Echt wel jammer dat je het niet mag openmaken.’ Fred nam een hap van zijn toast en liet een prachtige tandafdruk achter in de dikke laag Nutella. ‘Zo komen we er nooit achter van wie het komt.’
‘Ja, echt balen,’ was Nemo het met hem eens. ‘Krijg ik een keer een pakje en dan…’ Opeens stopte hij. Opgewonden keek hij Fred aan.
Fred keek stomverbaasd terug.
‘Het bewoog!’ riepen ze in koor. Ze sprongen overeind. Met open mond keken ze toe hoe het pakje weer een stukje opzijschoof.
‘Er zit iets levends in!’ riep Nemo verbaasd. Zijn gezicht straalde. ‘Hoe cool is dat?’
‘Op een schaal van een tot tien?’ vroeg Fred. Met wijd opengesperde ogen staarde hij naar het pakket. ‘Nul! Tenminste, als het een bijtschildpad is. Of een vogelspin.’ (blz. 25)

Nemo besluit het pakje toch open te maken. Er zit een knuffeldier in in de vorm van een yeti. Dat vindt Nemo niet interessant. Een nieuwsgierig buurmeisje komt kijken wat Nemo en Fred aan het doen zijn. Nemo geeft haar het knuffeldier. Nemo en Fred gaan weer naar binnen. Dan belt Nemo’s moeder of hij de was binnen wil halen, want er komt regen aan.

‘Dat is gek,’ zei hij tegen Fred. ‘Het zou vandaag toch mooi weer worden? Of niet?’
‘Zie je nou wel?’ antwoordde Fred vrolijk. ‘Je weet het maar nooit. En dan lach jij me altijd uit omdat ik steeds mijn regenjas bij me heb. Nu ben ik er blij mee!’
Nemo deed de schuifpui naar het terras open en liep naar buiten. Zijn moeder had gelijk. Boven de bomen waren plotseling dikke grijze wolken verschenen. En het miezerde al een beetje.
Hij liep naar het wasrek, dat helemaal achter in de tuin stond, omdat daar de zon het langste scheen. De onderbroeken en T-shirts wapperden in een windvlaag.
Nemo huiverde. Die wind was ijskoud! Midden in juni?
Heel vreemd…
Snel pakte hij het wasrek en sleepte het naar het huis toe. Intussen merkte hij dat de regendruppels veranderden in fijne ijsbolletjes. Ze leken wel wat op de homeopathische korreltjes die Fred altijd innam tegen van alles en nog wat. Met duizenden tegelijk draaiden en stuiterden ze over het gras. En het werden er steeds meer!
Het volgende moment viel er een dicht gordijn van hagel over de tuin. Of was het sneeuw? Nemo ging sneller lopen. Wat was hier aan de hand? (blz. 34)

Nemo gaat snel weer naar binnen. Even later schrikt hij zich lam. De yeti staat in de woonkamer. Hij beweegt, praat en zwaait met een lans om zich heen. Even later valt de yeti plotseling in slaap.

‘Dit is onze kans,’ siste Fred en hij kwam van de bank. ‘We stoppen hem weer in die kist en brengen hem naar het postkantoor.’
‘Daar past hij nooit meer in,’ fluisterde Nemo terug. ‘Hij is minstens twee keer zo groot als eerst!’ Hij knielde neer en streek voorzichtig over de vacht van de yeti. Dit was echt het waanzinnigste wat hij ooit had meegemaakt! Hier op de vloer van de woonkamer lag een levende yeti zacht te snurken! Dit was zo cool! Het was supercool! (blz. 44)

Wat moeten ze nou doen met de yeti? Waarom is het buiten opeens zo koud geworden? Heeft dat met de yeti te maken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
ik heb dit boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan zwartwit illustraties in het boek, gemaakt door Fréderic Bertrand
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze laten zien wat er in het verhaal gebeurd. Erg handig om te zien hoe een yeti er eigenlijk uit ziet

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Nemo
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil natuurlijk de yeti ontmoeten, en de iglo zien die Fred met zijn vader heeft gebouwd
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het stadje Boring
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig verhaal over twee jongens die een spannend wezen, de yeti, ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen