boekomslag Lian Kandelaar - Azul. Missie Red de haai

“Hij voelt de haai tegenstribbelen. Het is nog maar een kleintje. Niet eens een meter. Rico probeert naar het wateroppervlak te zwemmen. Hij heeft bijna geen lucht meer. Nog even, denkt hij, maar zijn benen worden zwaar…” Rico woont in een prachtig natuurgebied. Zijn ouders doen onderzoek naar haaien en zijn zusje vindt alles geweldig. Er is één probleem. Hij is bang, heel bang voor haaien. De redding van Azul verandert zijn leven.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Rico kijkt naar het grote schilderij boven de bank. Het staat in het teken van haaien, net als veel andere spullen in hun overvolle huisje, want de haai is zijn vaders lievelingsdier. Rico snapt niet hoe je nog van een beest kan houden als het je been heeft afgebeten!
Plof, bam, plof, bam.
Rico hoort duidelijk hoe zijn vader de trap af komt stommelen. Piepend komt de deur open.
‘Goedemorgen Rico. Ik moet nodig de deur een keer oliën’ Menno staat op de drempel.
‘Pap…’ Rico let helemaal niet op wat zijn vaderz egt. Hij wil de vraag stellen die al zo lang in zijn hoofd rondspookt. Maar nooit vindt hij het goede moment. ‘Waarom zet jij je eigenlijk in voor de haai? Een haai heeft toch je been afgebeten?’
Zijn vader denkt even na en gaat dan met een zucht zitten.
‘Weet je,’ begint zijn vader. Rico herkent de toon van zijn stem. Nu komt er een lang verhaal. Misschien krijgt hij nu een duidelijk antwoord.
‘Vroeger hield ik erg van surfen. Op een dag had ik afgesproken met een paar vrienden op onze vaste plek. Maar het was hartstikke druk. Toen kwam een van m’n vrienden op het idee om te gaan wildsurfen. Zo noemden we het. Dat je op een verlaten strand gaat surfen. Alleen met de golf.’ Even zwijgt Rico’s vader. Rico buigt naar voren. Hij wil meer, meer horen. (blz. 6)

Rico woont samen met zijn ouders en zusje Luzy op een eiland. Zijn ouders werken allebei om haaien te beschermen. De hele familie is dol op haaien, behalve Rico. Hij vindt ze doodeng. Daarom durft hij ook niet in de zee te zwemmen. Op een dag is Rico mee op patrouille. In de verte zien ze een schip. Dit schip vaart in de verboden zone, een plek waar niet gevist mag worden. Als ze dichterbij komen zien ze dat deze mensen aan het vissen zijn.

De boot stuitert over de golven. Rico vergeet even alles om zich heen. Dat er een schip in het natuurgebied is, dat Luzy altijd alles voor elkaar krijgt en zijn angst voor haaien. Alles is even weg uit zijn gedachten. Hij sluit zijn ogen en geniet van de wind door z’n haren en het fijne gevoel in zijn buik als ze over de golven razen.
Plotseling neemt de snelheid van de boot af. Rico komt terug in de werkelijkheid. Het enorme schip doemt voor hem op. Hij ziet een paar mensen op het dek een net binnenhalen.
‘Hallo! Wij werken als rangers in dit natuurpark. U bevindt zich in beschermd gebied! U mag hier niet vissen!’ schreeuwt Rico’s vader. De mensen op het schip reageren niet. Rico herinnert zich de megafoon in zijn rugtas. Vlug pakt hij die en geeft hem aan Menno. Op dat moment gilt Luzy en ze wijst met een trillende vinger naar het schip. Rico tuurt en ziet het dan ook. Er spartelt iets in het net. Menno grist de megafoon ui zijn hand en schreeuwt: ‘U MAG HIER NIET VISSEN! EN ZEKER NIET OP HAAIEN!’ (blz. 19)

In het visnet spartelt een haai. Een van de vissers aan boord van het schip snijdt zijn vin eraf en gooit hem terug in het water. Rico bedenkt zich geen moment en springt in het water. Hij is zo boos op de vissers! Hij haalt de haai voorzichtig uit het water en brengt hem naar hun boot. Ze proberen de wond te verbinden. Ze nemen de haai mee naar het eiland.

‘Goed gedaan, echt dapper van je!’ zegt Nova. Rico voelt dat hij bloost. Hij bukt zich om naar de haai te kijken. Hij steekt zijn arm uit en aait zachtjes de kop. De haai lijkt rustiger te worden. Dit had hij gister echt niet kunnen dromen. (blz. 22)

Wat gaat er met de haai gebeuren? Zal hij het overleven? Wat gaat er met de vissers op het schip gebeuren?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van uitgeverij KNNV om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan kleine zwartwit plaatjes in het boek en ze zijn gemaakt door Lian Kandelaar
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De plaatjes laten zien hoe haaien er uitzien
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Rico en de haai Azul
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Azul ontmoeten en het eiland zien waar Rico met zijn ouders en zusje woont
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Op het eiland waar Rico met zijn ouders en zusje woont
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal over haaien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Lian is 11 jaar en dit is haar tweede boek.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen