Hermine Landvreugd – Kalle & het oerwoudgoud (1e recensie)

In dit derde deel van de stoere serie Kalle-boeken duikt onze held op in Suriname. Hij is er samen met zijn moeder om zijn ‘stomme zus’ op te zoeken die stage in een ziekenhuis loopt. Kalles moeder heeft voor haar kinderen een jungletocht georganiseerd, zodat zij zelf lekker aan het zwembad kan liggen met een cocktail. Terwijl zijn zus giechelend met de gids een speciale rondleiding in een marrondorpje krijgt, vlucht Kalle voor een reuzenspin en heeft vervolgens in het oerwoud een verrassende ontmoeting met een oude bekende. En dat is niet de enige oude bekende die opduikt…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Kalle zit, met zijn zus en een gids, in een lichtblauw geverfde uitgeholde boomstamboot, een korjaal. Ze varen over de Marowijnerivier, door het diepe oerwoud van Suriname. Kalle zit voorin, helemaal niet op zijn gemak. Op de bodem van de boot, tussen zijn voeten, ziet hij een laagje colakleurig rivierwater.
Als we maar niet zinken. Voor de zekerheid zet ik mijn voeten op het bankje, denkt Kalle.
Hij is met zijn moeder op vakantie in Suriname omdat zijn stomme zus hier stage loopt in een ziekenhuis. Zijn moeder zei: ‘Gaan jullie lekker op een jungletocht! Gezellig broer en zus samen. En dan zie je nog eens wat.’
‘Hoeft niet, hoor,’ zei Kalle. ‘ik blijf wel gewoon bij het zwembad.’ Maar zijn moeder had de tocht al geboekt. Verdorie, ik mag ook nooit wat, denkt Kalle. (blz. 7)

Kalle is met zijn moeder op bezoek bij zijn zus in Suriname. Zijn moeder heeft voor vandaag een excursie door de jungle geregeld voor Kalle en zijn zus. Kalle wilde veel liever bij het zwembad blijven. Ze komen na een hele tijd varen bij een dorpje. Daar stappen de gids en Kalles zus uit. Kalle blijft in de boot zitten. Maar dan schrikt hij van een reuzenspin en springt de boot uit. Hij loopt de jungle in en komt daar heel onverwachts een pestkop uit zijn klas tegen, Denzel. Die vertelt hem dat er illegale goudzoekers in de buurt zijn en dat hij ze gaat wegjagen. Kalle moet hem hierbij helpen

Denzel lijkt niet bang voor wat dan ook. Stoer slaat hij met zijn blinkende machete takken weg. Swoejsh! Swash! Swoef Swoef! Swiiiiiiiiwwww, hoor je. Hij lijkt op een ninja. Denzel is niet mijn vriend, maar hij is wel iemand waar je echt iets aan hebt in het oerwoud, denkt Kalle.
Opeens hoort hij het zware grommen en brommen van een motor. Krakende, brekende takken. Mannen die schreeuwen. Een grote pikzwarte vogel met een scherpe rood-gele snavel krijst een waarschuwing, en vliegt op. Kalle voelt koude lucht langs zijn wang door de vleugelslag.
Denzel, die een stuk voor hem loopt, staat stil. Hij draait zich om naar Kalle en houdt zijn vinger voor zijn lippen. Hij fluistert iets, maar Kalle kan het niet verstaan. Het handgebaar begrijpt hij wel. Hij moet zich verstoppen! Denzel duikt al naar de grond. Misschien zijn dit ze, de paardenknokkers. De parkrokkers, bokkensnokkers, die gevaarlijke, illegale goudzoekers! (blz. 41)

De goudzoekers ontdekken Denzel en nemen hem mee. Wat moet Kalle nu doen? Zal hij Denzel redden? Of gaat hij terug naar het dorp en dan naar het hotel?Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als boek voor de leeshelden
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Shamrock
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze passen goed bij het verhaal en laten zien hoe Kalle er uitziet en wat hij meemaakt

illustratie uit Hermine Landvreugd - Kalle & het oerwoudgoud (Kalle 3)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Kalle
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In Suriname
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig en een beetje spannend verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er zijn meer boeken over Kalle
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet