boekomslag Michael Reefs - Bram en het zoldermysterie

De tienjarige Bram heeft het moeilijk: het huis waarin hij opgroeide is gesloopt, hij vindt nauwelijks aansluiting op school en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng. Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Als hij gaat kijken, is er niemand te zien. Maar als hij de volgende avond duidelijk iemand hoort lopen, gaat hij nog een keer kijken. Dan ontdekt hij de Zoldermystica een club van zeer geheimzinnige mannen, die beweren via zolders de wereld over te kunnen reizen. Ze hebben Bram nodig voor hun plan: ontsnappen aan de zolders en de macht over de wereld overnemen. Als Bram weigert, wordt zijn zusje ontvoerd en natuurlijk geloven zijn ouders niet dat deze zoldermannen haar hebben meegenomen. Voordat hij het weet, belandt Bram in een hels avontuur.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Bram staart naar de enorme ijzeren bal die langzaam door zijn oude huis slingert en het als een kaartenhuis ineen laat storten. Overal spieken stalen kabels en buizen boven het puin uit. Het is geen gezicht. Binnen een uurtje is er niets meer van over. Dan bestaat deze hele straat alleen nog maar in Brams hoofd. Kostbare herinneringen, zoals de opa van Bram altijd zei.
Brams vader slaat een arm om zijn schouder. ‘Ik had nog meer handtekeningen moeten verzamelen,’ zegt hij.
Daar is zijn moeder het niet mee eens. ‘Dit had je niet kunnen voorkomen. Die huizen staan al langer in de weg. Als ze nu niet werden gesloopt, zou het over een paar jaar wel gebeuren.’
Brams jongere zusje Lotte houdt zijn hand stevig vast. Af en toe knijpt ze erin. Ze vindt het vast eng. Ook al hebben hun ouders al heel vaak uitgelegd wat er gaat gebeuren, ze blijft maar vragen waar ze haar barbiehuis moet neer- zetten. En waar haar knuffelhond Snuf nu zijn water moet drinken. (blz. 7)

Bram gaat met zijn ouders en zusje Lotte bij oma wonen. Oma woont alleen in een heel groot huis. Zijn opa is vorig jaar verdwenen en niemand weet waar hij is. Er is iets vreemds met de zolder van oma’s huis. Bram hoort daar wel eens geluiden. Nieuwsgierig als hij is gaat hij op onderzoek uit…

Dan ontstaan er verderop felle lichtflitsen. Het lijkt wel bliksem. Een groot aantal dozen wiebelt en springt als opgewonden hondjes op en neer. Steeds harder en hoger.
Bram kruipt tegen de muur achter zich.
De felle lichtflitsen nemen weer af. Een van de dozen valt om en de flappen gaan open. Er druipt een zwarte vloeistof op de grond. Nee, het is geen vloeistof, het lijkt meer op een schaduw. Eentje die steeds groter wordt en allerlei rare vormen aanneemt. Dan lijkt het een wolf, dan weer een slang. De schaduw kronkelt langzaam vooruit.
Ook uit de andere dozen verschijnen van die merkwaardige schaduwen. Ze groeien snel en kruipen langs rekken en muren omhoog.
Dan ziet Bram ineens een duidelijke vorm in de eerste schaduw. Hij slaat een hand voor zijn mond. Het is een… een man! In het hoofd ziet hij nu duidelijk een mond en ogen zitten. De man heeft lange, dunne vingers, met scherpe uiteindes. Hij wordt steeds minder doorzichtig, tot hij eruitziet als een normale man. (blz. 39)

Opeens staan er een aantal mannen op de zolder. Het zijn de Zoldermystica. Eerder op de avond was er ook al een meisje op zolder verschenen. Ze heet Mei-Lin en kan met Bram praten via een steen. Ze komt namelijk uit China. Ze heeft hem verteld dat deze mannen via dozen van zolder naar zolder kunnen reizen. De Zoldermystica zijn op zoek naar voorwerpen waarmee ze voldoende macht kunnen krijgen om de zolder te kunnen verlaten. Maar om die voorwerpen te vinden hebben ze iemand nodig die ze voor hen zoekt. Daar hebben ze Bram voor nodig. De Zoldermystica hebben zijn zusje Lotte ontvoert en Bram heeft dus geen keus. Hij moet doen wat deze mannen zeggen.

Onzeker stapt Bram met één voet in de doos. Hij voelt een lichte tinteling. Het is alsof er kleine spinnetjes langs zijn benen omhoog kruipen. Hij zet vlug zijn andere voet ernaast en zakt door zijn hurken. De aanvoerder vouwt de appen dicht, waardoor het donker wordt. De doos is net groot genoeg voor Bram. Het tintelende gevoel trekt verder door zijn lichaam, tot in de puntjes van zijn haren. Hij heeft het koud. Op zijn armen verschijnt kippenvel.
Dan zakt hij ineens door de bodem. Het is alsof iemand de onderkant van de doos heeft geopend. Boven zijn hoofd knalt het, net als bij Lotte eerder. Hij valt in een diepe tunnel. Razendsnel glijdt hij door een onzichtbare buis. Om hem heen is het zo donker als de nacht. Het is enger dan een achtbaan. Veel enger, omdat hij niet weet waar deze rit naartoe leidt. Hij kan zich nergens aan vasthouden.
Onder hem verschijnt weer licht. Hij landt op een zachte bodem. De rit is afgelopen. Brams haren zijn volledig door de war geraakt. Hij haalt een paar keer diep adem en probeert weer tot rust te komen. Eigenlijk viel de reis best mee. Maar zou hij nu echt ergens anders zijn? Dat kan toch niet? (blz. 80)

Waar is Bram terechtgekomen? Kan hij het voorwerp vinden dat de Zoldermystica zoeken? Zullen ze zijn zusje weer vrijlaten?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Bram
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Bram en Mei-Ling ontmoeten, en natuurlijk wil ik dan reizen met de dozen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Op verschillende plekken, zoals het huis van Brams oma, Rio de Janeiro en een dorpje in Noorwegen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en verrassend verhaal waarin Bram de opdracht krijgt om via dozen naar een plek te reizen om een voorwerp te halen. Als hem dat lukt zullen de Zoldermystica zijn zusje weer vrijlaten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen