Ella is net verhuisd, het is 2017, en vanuit haar kamer kijkt ze uit op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien, en gaat op onderzoek uit. Parallel lees je het verhaal van Mary. Thornhill was een opvanghuis voor meisjes, en Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ik wist dat het te mooi was om lang te duren. Ze is terug. Zonder dat ik het zag, wist ik het. Haar lach schalde door het trappenhuis, er klonk gebonk op alle deuren in de gang naar haar kamer. Ik werd ijskoud bij die geluiden. Er liep een rilling over mijn rug terwijl het oude gevoel van paniek tot in mijn merg doordrong.
Ik kan het niet geloven.
Wat moet ik doen? (blz. 7)

Mary woont in Thornhill, een kindertehuis. Het is 1982. Mary heeft het moeilijk in Thornhill. Ze wordt gepest. Ze praat met niemand en zit graag op haar eigen kamer, op zolder. Ze maakt poppen zodat ze zich niet alleen voelt.

Soms vraag ik me af hoe mijn leven zou zijn zonder mijn poppen. En waarom die andere meisjes nooit iets willen maken of ontwerpen en wat ze dan doen met hun tijd en of ze zich niet vervelen. Ik verveel me nooit. Ik ontdek steeds iets nieuws, niet alleen over poppen en marionetten uit andere landen of uit een andere tijd, maar ook over hoe ik ze kan maken zoals ik ze zelf wil, die lijfjes en typetjes met hun kleren, hun haar, hun ogen, hun schoentjes. Ik vind het fijn dat ik mijn zelfgemaakte poppen overal om me heen heb. Ze zitten op planken
boven mijn bed, op mijn boekenkast, hangen aan het plafond, leunen tegen het raam op de vensterbank. Mijn poppen zijn mijn vrienden, ze houden me gezelschap. Ze kijken toe hoe ik kameraadjes voor ze maak of nieuwe ideeën uitwerk in mijn schetsboek. Sommige mensen
zouden het eng vinden, al die starende ogen, maar ik niet. Nee, de rijen groepsfoto’s in de eetzaal van al die stijf opgestelde naamloos geworden weesmeisjes die hier de laatste honderd jaar hebben gewoond, die zijn eng!
Mijn poppen zijn mijn enige troost hier op Thornhill. Met hen om me heen ben ik nooit helemaal alleen. (blz. 43)

De begeleiders van het kindertehuis vinden dat Mary vrienden moet worden met Jane, haar grote pestkop. Volgens hen is Jane veranderd. Mary krijgt geen kans om te zeggen wat zij ervan vindt.

Vandaag ging het beter dan ik had durven hopen. Ze stonden allemaal buiten voor de deur op mij te wachten toen Jane me naar beneden haalde. Zij was er ook bij, dat voelde ik, maar ze zei niets en we gingen samen op weg naar school. De haartjes achter in mijn nek stonden de hele weg recht overeind. Mijn hart bonsde. Toch vond ik het prettig om zo naar school te lopen samen met de anderen, al zei niemand iets tegen me. Ik bleef achteraan, zodat ik niet in haar buurt hoefde te komen, maar er liepen genoeg meisjes om me heen en ik kon luisteren naar wat ze tegen elkaar zeiden over de meest geweldige muziek, de meest geweldige jongens en de meest geweldige tv-programma’s. Het voelde goed om niet de hele dag alleen te zijn.
’s Middags kwam er ook een stel tegelijk met mij mee naar huis. Ik ging wel direct door naar mijn kamer terwijl zij bij elkaar kropen in de tv-zaal, maar dat was oké. Het had allemaal zoveel erger kunnen zijn. (blz. 115)

Mary is blij, want Jane lijkt echt veranderd te zijn. Langzaam maar zeker voelt Mary zich minder eenzaam en onderdeel van de groep. Maar zal dat zo blijven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De paginavullende zwartwil illustraties zijn gemaakt door Pam Smy
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Dit boek bestaat uit twee verhaallijnen, waarvan er een in tekeningen wordt verteld. Het is daardoor deels een graphic novel. De gezichten van de personages vind ik niet erg mooi getekend. De rest van de tekeningen vind ik mooi en ze geven perfect de sfeer van het verhaal weer

illustratie uit Pam Smy - Thornhill
illustratie uit Pam Smy - Thornhill

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
In de ene verhaallijn is Mary de hoofdpersoon, in de andere verhaallijn is Ella de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik denk niet dat ik iemand wil ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
het verhaal van Mary speelt zich af in 1982, het verhaal van Ella in 2017
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het huis Thornhill
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend, fascinerend en verrassend verhaal dat zich afspeelt in twee verschillende jaren. Het verhaal wordt zowel door tekst als door illustraties verteld. 
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek ziet er mooi uit en het leest als een trein!
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen