Scarlett Thomas – Drakendal (1e recensie)

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Mevrouw Katrijn Harpij was zo’n lerares die elke leerling nachtmerries bezorgt. Ze had het postuur van een magere bonenstaak, met uitzonderlijk lange vingers die deden denken aan de scherpe takjes van een giftige boom. Ze droeg altijd een zwarte coltrui. Hierdoor leek haar hoofd op een planeet die wordt uitgestoten door een hels universum. Daaroverheen droeg ze mantelpakken van dik geweven tweed in onnatuurlijke tinten roze en rood die haar gezicht zo bleek maakten als een wintermaan. Niemand had enig idee hoe lang haar haar was, omdat ze het altijd in een strakke knot droeg. Het had de kleur van drie, misschien wel vier zwarte gaten bij elkaar. Haar parfum rook naar bloemen die je langs de straat of in een tuin nooit zult vinden. Bloemen met een diep donkerblauwe kleur, die alleen groeien in een barre wildernis op afgelegen bergtoppen; misschien wel tussen die giftige bomen met scherpe takjes waar haar vingers zo op leken.
Tenminste, dit was hoe Maximiliaan van Onderen over haar dacht op deze herfstige maandag eind oktober, vol roze en de geur van rotte bladeren. (blz. 2)

Mevrouw Harpij is nu bezig met de studentenlijst. Een van de leerlingen, Fee Goedhart, is niet aanwezig. Niemand durft te vertellen waarom Fee er niet is. Totdat Maximimiliaan antwoordt dat Fee er niet is, omdat haar opa in het ziekenhuis ligt. Dat is volgens mevrouw Harpij geen excuus. En Maximiliaan moet nablijven voor dit antwoord…

Fee is ondertussen in het ziekenhuis. Haar opa blijkt in de nacht overleden te zijn. Hij had haar verteld dat hij haar een soort testament zou nalaten, maar als ze in zijn kamer komt is er geen brief voor haar. Fee vraagt het na bij de verpleegkundigen. Haar vader heeft alles van opa mee naar huis genomen. Fee besluit dan maar naar school te gaan.

Op dat moment hoorde Fee weer voetstappen naderen. Ze klonken zwaarder en luider dan die van zuster Van Onderen. Toen verscheen er een man.
‘Ah, mooi,’ zei zuster Van Onderen. ‘Dokter Zwart. Hebt u…?’
‘Hallo, Eufemia,’ zei hij. ‘Ik ben de arts die je grootvader heeft geopereerd. Mijn oprechte deelneming. Ik heb er alles aan gedaan om hem naar de bovenwereld te helpen, maar ik weet niet of hij het gehaald heeft.’ Dokter Zwart haalde een katoenen tasje met een trekkoord uit de zak van zijn lange overjas. ‘Deze bezittingen liet hij achter. Hij heeft duidelijk gezegd dat ze voor jou zijn, maar dat was niet meer dan logisch. Hij was bang dat als je vader ze eerder in handen zou krijgen dan jij, hij ze zou vernietigen. Ik probeerde je daarstraks aan te spreken, maar voor ik het wist, was je al weg. Gelukkig piepte zuster Van Onderen me direct op toen ze je zag vertrekken. Het is natuurlijk van het grootste belang dat zo min mogelijk mensen dit te weten komen.’ Dokter Zwart keek links en rechts de verlaten steeg in. Toen gaf hij het tasje aan Fee. ‘Succes,’ zei hij.
Voordat Fee dokter Zwart kon bedanken of hem kon vragen wat hij bedoelde met ‘de bovenwereld’, haastten hij en zuster Van Onderen zich terug naar het ziekenhuis. (blz. 28)

In het tasje zit een briefopener, een ring en een kristal. Helaas geen brief van haar opa. Ze stopt alles in haar tas en gaat naar school. Van mevrouw Harpij moet ze nablijven omdat ze zonder goede reden afwezig was. Ook twee klasgenoten van haar moeten nablijven, Maximiliaan en Wolf Boom. Ze worden opgesloten in de bezemkast en moeten samen strafregels schrijven. Ze hebben al snel door dat ze hier nog uren moeten zitten voordat de strafregels af zijn. Daar hebben ze geen zin in. Ze hebben allemaal een goede reden om ergens anders te zijn. Fee moet op tijd bij haar opa’s huis zijn om zijn bibliotheek te redden. Ze zoeken een uitweg. Wolf ziet dat er een luik in het plafond zit. Hij krijgt het niet open, maar Fee herinnert zich dat ze een briefopener heeft gekregen.

Wolf klauterde van de kruk en wilde de briefopener aanpakken. Misschien beeldde Maximiliaan het zich in, maar precies op dat moment klonk er een scherpe knal en schoot er een vonk door de lucht, alsof het bliksemde. Toen gebeurde er iets wonderbaarlijks. Zodra Wolf de briefopener aanraakte, hoorden ze nog meer geknal en volgde de ene oogverblindende flits na de ander. De ruimte kraakte en piepte alsof er een storm opstak. Toen werd het een paar tellen helemaal donker.
Het licht ging weer aan. Wolf had een doodsbange uitdrukking op zijn gezicht. Hij hield een enorm zwaard in zijn handen.
Fee was overal doorheen geslapen.
‘Je bent een… een…’ zei Maximiliaan bevend.
Wolf bekeek het zwaard. ‘Wat is…’ Hij wist niet wat hij moest zeggen of doen. In een onwillekeurige beweging trok hij het uit de schede. Nu leek hij werkelijk op een oeroude, op een oeroude…
‘…krijger,’ zei Maximiliaan. ‘Je bent een ware krijger! Dat heeft de magische kracht geactiveerd. Dit is… Niet te geloven, het heeft veel weg van het Zwaard van Fortuna, maar nu ik heb gezien hoe het werkt… is dit misschien wel het Zwaard van Orphennius.’ (blz. 48)

Fee heeft altijd te horen gekregen dat magie niet bestaat, maar dat blijkt niet te kloppen. De briefopener is een magisch voorwerp, een zwaard. Zijn de ring en het kristal ook magisch? Waarom had haar opa magische voorwerpen? Kunnen Fee, Maximiliaan en Wolf ontsnappen? Zal Fee de bibliotheek van haar opa kunnen redden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Fee is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Fee willen ontmoeten en haar vrienden
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de plaats waar Fee woont en in de Bovenwereld
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend boek over kinderen met magische krachten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie. Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen