Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Roos (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, interessant, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, de illustraties zijn gemaakt door: Charlotte Dematons
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ja want er word getekend wat er staat beschreven.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het boek gaat over Joop, hij is elf jaar oud en maakt de oorlog mee hij vond het spannend maar al gauw werd het angstig. In zijn klas zitte Joodse kinderen en kinderen van verraders. Hij en de rest van de klas had eigenlijk niks te maken met de oorlog. Zeker als het om vriendschap ging.
Of toch?
Wie is de hoofdpersoon?
Joop is elf jaar(het is een jongen). Hij maakt de oorlog mee. Zijn vader werkt in een ziekenhuis en zijn moeder is eigenlijk altijd thuis. Joop is niet groot en draagt een bril. Hij zit op de basisschool en wil naar de handelsschool maar dat mag niet van zijn ouders, hij moet naar het gymnasium.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Joop willen ontmoeten omdat hij mij een aardige jongen lijkt. Ik denk niet dat we zullen gaan doen want het is tenslotte oorlog. Maar als ik dan toch moet kiezen denk ik dat we naar de bioscoop gaan.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Op school
Bij Joop thuis
In de loopgraven
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat het een leuk en spannend boek is. Je moet het ook lezen omdat je het uit Joop’s ogen meemaakt.(dat vond ik het leukste aan het boek)
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een boek voor mensen die van spanning houden. Je kan het lezen als jongen en ook als meisje.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen