Dolf Verroen – Oorlog en vriendschap (4e recensie)

Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Boekinformatie
Schrijver: Dolf Verroen
Titel: Oorlog en vriendschap
Serie: Kinderboekenweekgeschenk #2016
Uitgeverij: CPNB
Jaartal: 2016
Bladzijden: 96
Illustrator: Charlotte Dematons
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 8+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Of leen het boek bij de bibliotheek. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via bol.com of bazarow en ondersteun mijn website. Luisterboeken kun je kopen bij luisterrijk of bol.com.
- koop dit boek bij bol.com
ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen

Mening over het boek

Recensie van Roos (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, interessant, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, de illustraties zijn gemaakt door: Charlotte Dematons
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ja want er word getekend wat er staat beschreven.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het boek gaat over Joop, hij is elf jaar oud en maakt de oorlog mee hij vond het spannend maar al gauw werd het angstig. In zijn klas zitte Joodse kinderen en kinderen van verraders. Hij en de rest van de klas had eigenlijk niks te maken met de oorlog. Zeker als het om vriendschap ging.
Of toch?
Wie is de hoofdpersoon?
Joop is elf jaar(het is een jongen). Hij maakt de oorlog mee. Zijn vader werkt in een ziekenhuis en zijn moeder is eigenlijk altijd thuis. Joop is niet groot en draagt een bril. Hij zit op de basisschool en wil naar de handelsschool maar dat mag niet van zijn ouders, hij moet naar het gymnasium.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Joop willen ontmoeten omdat hij mij een aardige jongen lijkt. Ik denk niet dat we zullen gaan doen want het is tenslotte oorlog. Maar als ik dan toch moet kiezen denk ik dat we naar de bioscoop gaan.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Op school
Bij Joop thuis
In de loopgraven
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat het een leuk en spannend boek is. Je moet het ook lezen omdat je het uit Joop’s ogen meemaakt.(dat vond ik het leukste aan het boek)
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een boek voor mensen die van spanning houden. Je kan het lezen als jongen en ook als meisje.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Tip

Op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Je kunt ook informatie vinden op de website van de uitgeverijen of op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest

2 reacties

  1. ik wil de bij personen we zoeken nu al een uur en nog niks te vinden het is voor presentatie dus het is hard nodig

  2. Als je het boek leest weet je vast welke mensen de bijpersonen zijn. Succes!

Geef een reactie