
Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dwingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen? In dit boek zijn tien verhalen over "bewoners' van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers. Nog nooit waren rechtspraak en geschiedenis zo leuk!
BoekinformatieSchrijver: Wilma Degeling
Titel: Van kapers tot ketters. LEGO-verhalen uit de Gevangenpoort
Uitgeverij: Menuet
Jaartal: 2017
Bladzijden: 88
Illustrator: Hans Flier, Wilma Degeling
Genre: geschiedenis, informatief
Leeftijd: 10+

Luister naar het begin van dit boek...
Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van IkvindlezenleukHet verhaal in het kort
Rond 1248 startte graaf Willem II van Holland de bouw van een moi kasteel in Die Haghe (nu: Den Haag), dat zijn zoon Floris V daarna voltooide: de huidige Ridderzaal met het Binnenhof.
De Voorpoort was vanaf ongeveer 1280 een van de drie poorten die toegang gaven tot dit kasteel.
In de loop der tijd werden in de Voorpoort zo nu en dan gevangenen opgesloten. Graaf Filips de Goede maakte er in 1433 officieel een gevangenis van en zo ontstond de naam Gevangenpoort. De gevangenis bestond toen alleen uit het poortgebouw zelf. De andere gebouwen zoals te zien op de schutbladen voor i dit boek waren er dus nog niet.
De Gevangenpoort was gebouwd boven de Haagse Beek, die regenwater uit de duinen aanvoerde en zo de Hofvijver vulde. De wc’s in het poortgebouw – een vooruitstrevende uitvinding in die tijd – loosden hun inhoud in dit riviertje, dat daardoor een riool werd.
In de poort was een doorgang naar een steiger in de Hofvijver, om daaruit water te kunnen putten. Dit gebeurde vlak naast de plek waar het rioolwater van de Haagse Beek in de Hofvijver stroomde. (blz. 9)
Dit boek vertelt de geschiedenis van de Gevangenpoort in Den Haag aan de hand van 10 verhalen. Het eerste verhaal gaat over het dienstmeisje Heylkyn.
Heylkyn werkte als dienstmeisje in het huis van Jonkheer Jacob van Groesbeeckx.
Ze staat bij de grote tafel in de keuken. Bijna kan ze de maaltijd opdienen. Het eten is klaar en ziet er lekker uit. Het ruikt ook heerlijk. Even aarzelt ze. De jonkheer heeft gezegd dat hij een speciaal ingrediënt voor de maaltijd komt brengen. Iets wat ze alleen aan het eten voor zijn echtgenote mag toevoegen. Moet ze daar op wachten? Of zal ze het blad net zoals op andere dagen, nu gewoon naar binnen dragen? Straks is het eten te koud.
Net op tijd komt jonkheer Jacob van Groesbeeckx de keuken binnen. Hij geeft Heylkyn een potje. Zonder iets te zeggen roert Heylkyn de inhoud door het eten voor mevrouw. (blz. 18)
De vrouw van de jonkheer wordt ziek, maar gaat niet dood. Heylkyn wordt al snel opgepakt en naar de Gevangenpoort gebracht. Ze wordt gemarteld om haar tot een bekentenis te dwingen. Ze vertelt ook dat de jonkheer haar het gif heeft gegeven. Wordt ook hij opgepakt? Wat voor straf zal Heylkyn krijgen?
Wat voor gevangenen hebben er nog meer in de Gevangenpoort gezeten? Wat kregen zij voor straffen en waarom?
Mening over het boek
Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijvers om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, mooi, realistisch, informatief
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, er staan foto’s van LEGO-opstellingen in. Hans Flier en Wilma Degeling hebben de Gevangenpoort nagebouwd met LEGO-steentjes. Er staan heel veel foto’s in het boek en dat zorgt ervoor dat de verhalen gaan leven. Je ziet wat er gebeurde, ook als iemand zijn straf krijgt.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De foto’s zijn erg verhelderend, maar niet eng (ondanks dat veel foto’s over executies gaan). Je wilt de scènes zelf nabouwen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Er staan 10 verhalen in het boek en ze hebben allemaal andere hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Alle verhalen spelen zich af in de Gevangenpoort in Den Haag
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een informatief boek dat een beeld geeft van de geschiedenis van de Gevangenpoort. De foto’s van de LEGO-scènes zijn mooi en laten onder andere zien hoe het gebouw er uit zag
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is goed te gebruiken op scholen als inleiding op een bepaalde periode uit de Nederlandse geschiedenis. Het is ook een boek dat je opengeslagen ergens neer kunt leggen om naar te kijken.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen