De twaalfjarige Iris is dol op haar verzorgpony Binkie, die ze al sinds haar achtste onder haar hoede neemt. Ze heeft al die jaren met veel plezier voor hem gezorgd, maar de laatste tijd gaat ze met steeds meer tegenzin naar hem toe. De oorzaak is Binkies eigenaar. Erik is al bijna dertig jaar de beste vriend van haar vader, maar de laatste tijd doet hij anders tegen Iris. Wat moet ze nu doen? Ze kan Binkie niet aan zijn lot overlaten, maar haar angst voor Erik neemt alleen maar toe. Hij zegt dingen die hij niet zou moeten zeggen en hij doet dingen die hij niet zou mogen doen. Met haar vader kan ze er ook al niet over praten, want die zou haar toch nooit geloven. Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek.

knop meer info over boek

Over het verhaal

‘Want zonder jou kan ik niet leven,’ zing ik zo hard als ik durf. Ik haal diep adem voor de laatste zin en kijk naar Tom: ‘Jij bent alles voor mij!’
‘Bravo, Iris,’ roept juf Karlijn.
De kinderen op de voorste rij klappen enthousiast.
Ik maak een diepe buiging en spring van het podium af. Op de vloer van de aula doe ik een dansje. Het ging echt supergoed vandaag! Op de klok zie ik dat het tien voor drie is. Over tien minuten gaat de bel en mag ik weer naar mijn verzorgpony toe.
‘Iris,’ roept Tom.
Ik draai me snel om. ‘Wat is er, moppie?’
Tom begint te lachen. ‘Ik ben je moppie niet, moppie!’
‘Wel in de musical,’ zeg ik grijnzend. ‘Verder niet natuurlijk.’
Tom lacht. ‘Weet jij waar de verkleedkleren liggen?
‘In de kast in ons klaslokaal!’ Snel loop ik door naar de kleedkamer. Mijn schoenen klikklakken op de vloer. Kiki, Eva en Lara zijn er al. (blz. 5)

Iris is 12 jaar en zit in groep 8. Het is bijna zomervakantie en er wordt druk gerepeteerd voor de eindmusical. Iris heeft zin in de zomervakantie. Dan kan ze haar verzorgpony Binkie nog vaker zien. Het is bijna het einde van de dag en Iris kan niet wachten om naar Binkie te gaan.

De andere pony’s kijken even op en grazen daarna verder. Binkie gaat er meteen bokkend vandoor.
‘Zet hem op, Bink,’ roep ik, steunend met mijn armen op het hek.
Binkie bokt nog een keer en bijt Othello in zijn billen.
Ik lach. Wat ben ik blij om Binkie zo te zien! Een paar maanden geleden was hij heel ziek, zo ziek dat ik dacht dat hij dood zou gaan. Hij had een ontsteking in zijn voorhoeven en kon bijna niet meer lopen. Sindsdien mag hij elke dag nog maar heel kort in de wei. Het zou beter zijn als hij de hele dag in een uitloop kon staan, maar Erik heeft geen zin om die te maken. Erik heeft ook geen zin om Binkie telkens voor een half uur in de wei te zetten, dus als ik niet kom, staat hij de hele dag op stal.
Na een tijdje heeft Binkie er genoeg van en gaat hij met de andere pony’s grazen. Ik pak een kruiwagen en een riek en begin snel uit te mesten. Ik wil gauw klaar zijn, want misschien komt Erik zo. Ik strooi nieuw stro in de stal en leg het hooi in een hoek. Na precies een half uur haal ik Binkie uit de wei. (blz. 7)

Gelukkig is Erik er niet vandaag. Erik is de eigenaar van Binkie en de beste vriend van Iris’ vader. Sinds een tijdje merkt Iris dat Erik anders tegen haar doet. Hij zit naar haar borsten te staren en maakt vervelende opmerkingen. Een paar dagen later is Erik helaas wel thuis als Iris naar Binkie gaat.

Plotseling staat Erik in de deuropening van de stal. Hij is zo groot en breed dat het licht er nauwelijks nog langs kan. Om zijn mond speelt een glimlach.
Ik slik en mijn knieën trillen een beetje. Hoe kan dat nou? Opeens voel ik me heel bloot in mijn topje en korte broek. Schichtig kijk ik achterom. Als het nodig is, kan ik altijd nog door de deur aan de voorkant van de box naar buiten rennen.
‘Zo, Iris,’ zegt hij met zijn zware stem. ‘Jij bent flink aan het werk!’ Zijn ogen glijden over mijn lichaam en blijven hangen bij mijn borsten.
‘Eh… ja.’ Ik buig voorover. Te laat realiseer ik me dat hij nu nog meer ziet. Snel kom ik weer overeind.
Eriks ogen zitten aan me vastgeplakt. ‘Zal ik je even helpen?’ vraagt hij. In twee passen staat hij achter me. ‘Kijk, je kunt de riek beter zo vasthouden.’ Hij pakt stevig mijn hand vast en schuift die een stukje omlaag.
Ik probeer mijn hand los te rukken, maar dat lukt niet. Erik is beresterk. Opeens steekt hij de riek naar voren, waardoor ik me wel móét bukken. Het is alsof ik bloot ben. Ik wil mijn hand op mijn borsten leggen, maar Erik houdt me stevig vast. Zijn ogen branden op mijn huid en glijden naar beneden. Nog nooit heb ik me zó opgelaten gevoeld. (blz. 26)

Ondertussen durft Iris niets aan haar ouders te vertellen. Ze is erg bang dat ze haar niet geloven. Ook is ze bang dat Erik haar dan niet meer bij Binkie langs laat komen. Ze kan Binkie niet missen… Gelukkig gebeuren er ook leuke dingen. De ouders van Iris hebben een pannenkoekenrestaurant en er komen twee jongens op sollicitatiegesprek voor een vakantiebaantje. Eên van die jongens is Daan. Vanaf het eerste moment dat Iris hem ziet vindt ze hem ontzettend leuk. Vindt Daan haar ook leuk? Wat kan Iris doen tegen Erik? Zal Iris het aan haar ouders vertellen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
romantisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Aan het begin van elk hoofdstuk staan wat kleine tekeningetjes als versiering
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
xx
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Iris
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af bij Iris thuis, bij Binkie haar verzorgpony en op school
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal over een meisje die lastig gevallen wordt door een man. Je komt er achter wat je in zo’n geval kunt doen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Seksueel misbruik is een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk dat kinderen & jongeren weten dat ze niet de enige zijn bij wie dit gebeurt. Vertel het altijd aan een volwassene! 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet

Geef een antwoord