Li Lefébure – Het grimmige bos (1e recensie)

Het is herfst. Papegaai geniet van dit seizoen. Raaf niet. Die wil naar Spanje. Hij weet Papegaai over te halen. Maar net als de twee vrienden willen vertrekken, gebeuren er allemaal vreemde dingen in het bos. De wintervoorraad van Eekhoorn is gestolen en Bosmuis is achternagezeten door een eng beest. De dieren worden angstig. Lukt het Raaf en Papegaai de indringer te stoppen? En kunnen ze nog naar Spanje reizen?

Boekinformatie
Schrijver: Li Lefébure
Titel: Het grimmige bos
Serie: Raaf en Papegaai
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2017
Bladzijden: 98
Illustrator: Jenny Bakker
Genre: avonturenverhaal, dierenverhaal
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

De wilde zwijnen die net de aarde omgeploegd hadden, vervolgden hun weg. De geur die ze achterlieten, was wild en krachtig. Ze waren vast op weg naar hun slaapplek. Papegaai keek stilletjes vanaf zijn tak, hoog in de boom. Hij hield van die geur. En van die van oesterzwammen en rottende bladeren. Maar vooral van de geur die de troep wilde zwijnen achterliet. De ochtendmist deed het bos kleiner lijken. Dat hij van de dikke nevel een ijzig gevoel in zijn veren kreeg, deerde hem niet. Een blad dwarrelde langs hem naar beneden. Rood. Het buitelde tot het bijna geluidloos op de grond terechtkwam. Het werd een prachtig groen, geel, bruin en rood tapijt daarbeneden. Ondanks zijn koude verenpak kreeg Papegaai een warm gevoel in zijn buik. (blz. 7)

Het is herfst. Dit is het favoriete jaargetijde van Papegaai. Raaf vindt het koude weer maar niks. Hij wil op avontuur,  naar een warm land. Of anders wil Raaf een winterslaap doen.

‘Er is niets moois aan de winter. Aan ijzige kou. Ik kan het missen als verenpijn. De zon die op de bladeren schijnt, dat is pas mooi.’ Raaf hupte op zijn tak.
Papegaai moest lachen. ‘Het is ook niet de kou die mooi is, Raaf. Maar kijk nu eens naar het gekleurde bladerdek. Dat is toch schitterend! En dan sneeuw… Ik vind het prachtig als er een dik pak sneeuw in het bos ligt. Het lijkt dan of de grond en de bomen een magisch laagje hebben dat licht geeft. Als de zon er op een bepaalde manier op schijnt, lijkt het zelfs blauw. En dan de pootafdrukken. Ik vind het altijd grappig om af te raden van wie de afdrukken zijn. Maar ook de geluiden vind ik mooi als er sneeuw ligt. Die klinken zo anders. Gedempter. Ik vind het bos dan zo vredig.’
‘Vredig klinkt fijn. Maar vurige warmte is nog veel beter,’ bromde Raaf. ‘Daar krijg ik pas energie van. En dan voel ik me prettig, Papegaai. Je hebt dus wel gelijk. Winterslapen is niets voor ons. Maar…’ (blz. 17)

Papegaai wil best met Raaf mee op reis. De reizen die ze eerder samen hebben gedaan waren erg leuk. Maar er is iets vreemds aan de hand in het bos. Sommige dieren hebben een eng monster gezien. En nu is tijdens het verstoppertje spelen Kleine Vos verdwenen. Iedereen is naar hem op zoek, ze roepen hem, maar hij antwoordt niet.

Het bezorgde gevoel in Papegaai zijn buik nam door het verhaal van Raaf niet af. Oké, een van de zwijnen of dassen had zijn avond niet gehad. Maar dat had niets met Kleine Vos te maken. Die was gek op verstoppertje spelen. En niemand was zo’n goede speurder als hij. Het was vreemd dat er steeds meer dieren op zoek naar hem waren. Zijn bek werd droog. ‘Laten we niet langer wachten, Raaf. Ik wil weten wat er met Kleine Vos aan de hand is,’ zei hij terwijl hij om zich heen keek. ‘O, wacht. Daar zie ik Wielewaal. Wielewaal! Heb je Kleine Vos al gezien?’ (blz. 37)

Papegaai wil eerst weten wat er met Kleine Vos is gebeurd? Zal er echt een monster in het bos zijn? Wat moeten ze dan doen? Gaan Raaf en Papegaai nog samen op reis?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Jenny Bakker
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze laten de verschillende dieren zijn. De illustraties zijn donkerder dan in de andere delen over Raaf en Papegaai. Geeft een spannend sfeertje

illustratie uit Li Lefébure - Het grimmige bos

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Raaf en Papegaai
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Raaf en Papegaai ontmoeten en hun bos zien
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het bos waar Raaf en Papegaai wonen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal over een eng dier in het bos waar Raaf en Papegaai wonen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er zijn meerdere boeken met verhalen over Raaf en Papegaai
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

[extra_info]

Geef een antwoord