Julijana Matanović & Anka Dorić – Ze denken dat we nog klein zijn (1e recensie)

Een veertienjarig meisje, Matija, leeft met haar lieve moeder en strenge oma. Haar vader heeft ze nooit gekend. Juist wanneer haar vader plotseling in het land verschijnt, belandt haar moeder in het ziekenhuis. Matija stelt alles in werking om haar ouders weer bij elkaar te brengen, maar eerst moet ze toch te weten komen of haar moeder gaat genezen. Zij doorzoekt het internet op alles wat over moeders ziekte te vinden is. Een vrouwelijke arts helpt haar door de wirwar van ingewikkelde termen en snijdt en passant het onderwerp aan over vroege seksuele contacten.

Boekinformatie
Schrijver: Anka Dorić, Julijana Matanović
Titel: Ze denken dat we nog klein zijn
Uitgeverij: KLIN
Jaartal: 2017
Bladzijden: 220
Vertaler: Sanja Kreger
ISBN: 9789492160119
Genre: informatief
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Luna (ouder dan 18 jaar) – voor mezelf en voor mijn blog Leesdame.nl
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, het persbericht was interessant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, fascinerend, interessant, ontroerend, realistisch, informatief
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
NVT
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
NVT
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
De zomer begint voor Matija. In Kroatië gaan kinderen tot hun vijftiende naar de basisschool en daarna wordt er gekozen voor een school in het voortgezet onderwijs. Het gym, of het atheneum bijvoorbeeld. Maar Matija heeft andere zaken aan haar hoofd. Zo komt ze erachter dat haar vader terug in het land is. Samen met haar vriend Jurica doet ze zich voor als journalisten voor een schoolkrant om haar vader te ontmoeten en te leren kennen.

Moeder Vera is ziek en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Matija heeft het gevoel dat iedereen denkt dat ze nog klein is, maar dat is ze niet. Ze zoekt op internet naar antwoorden op haar vragen en komt zodoende in aanraking met dokter Anka. Zij legt Matija uit wat er met haar moeder aan de hand is. Ondertussen maakt ook Baka afspraken met de vader van Matija.
Wie is de hoofdpersoon?
Matija, zij is 15
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, het lijkt me leuk om op visite te gaan bij Matija, haar moeder en baka thuis
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In Kroatië
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Dit boek is een herkenbaar verhaal over een meisje van 15, haar vader komt ineens terug in het land, haar moeder wordt plotseling opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast is het boek ook informatief, je leert ongemerkt belangrijke informatie over baarmoederhalskanker en de preventie van HPV. Ook leer je iets over de cultuur in Kroatië, daar gaan bijvoorbeeld de kinderen tot hun 15e naar de basisschool en pas dan naar het voortgezet onderwijs.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Achterin het boek is een educatief deel opgenomen met toegankelijke informatie over HPV-besmetting en baarmoederhalskanker geschreven in toegankelijke taal door de arts Anka Dorić.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

.

Geef een antwoord