boekomslag R.J. Palacio - Wonder

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken.

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van anoniem (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, leuk, realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Geen illustraties
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
August Pullman, is een 10 jarige jongen die geboren is met een gezicht afwijking. Hij heeft jaren thuis les gekregen van zijn moeder, omdat hij een aantal operaties heeft doorgelopen, waarna hij nog steeds een vreemd gezicht heeft. Op zijn 10 jarige leeftijd beslissen zijn ouders dat het tijd is om voor hem naar school te gaan. De kinderen schrikken wanneer ze August voor het eerst zien en kijken direct weg. De kinderen doen er alles aan om hem niet aan te raken. Alleen Summer is vanaf dag één aardig met hem. August vindt Halloween heel leuk omdat het de enige dag is van het jaar dat mensen hem als een ordinaire kind behandelen, hij is dan verstopt achter zijn masker. Alleen dit jaar verloopt niet alles volgens plan hij verkleed zich uiteindelijk niet als Boba Feth maar als de gemaskerde uit de film ‘Scream’, wanneer hij de klas binnen komt hoort hij alles wat de kinderen van hem denken zonder dat ze merken dat hij erbij staat. Zijn enigste dag dat hij een normale jongen kon zijn werd verpest door die kinderen waarvan hij dacht dat ze vrienden waren. De eerste maanden van het schooljaar zijn de kinderen in verschillende categorieën gezet de kinderen die neutraal zijn, de kinderen die De Pest hebben als ze met August omgaan, hem aanraken, etc… en de mensen die met hem willen omgaan. Na de kamp…
Wie is de hoofdpersoon?
August Pullman is de hoofdpersonage van het boek. Hij is 10 jarige jongen, die is geboren met een misvormde gezicht/hoofd. Hij heeft geen oren, zijn neus is misvormd(een beetje plat), hij heeft heel kleine tanden op zijn bovenkaak en hij heeft geen wangen. Als je niet naar zijn gezicht kijkt, is August een heel aardige jongen die over zijn uiterlijk kan lachen en waar je altijd op kan reken. Hij woont met zijn familie in New York.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag August willen ontmoeten. Omdat ik graag zou willen weten hoe hij zich voelt en of hij eigenlijk in het dagelijks leven wordt beschouwd als een ordinaire kind of iemand die en gezicht afwijking heeft. Ik zou dan met hem praten en iets leuks doen waar hij zin in heeft.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af op school. Daar wordt de hoofdpersonage uitgelachen om zijn uiterlijk, omdat hij namelijk een misvormde gezicht heeft. Veel scenes spelen zich af aan tafel waar het hele gezin aanwezig is. Ze praten dan heel gezellig over hun dag en hoe ze zich voelen.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Ik vind dit boek echt heel pakkend, je wilt constant weten wat er allemaal met hem gaat gebeuren en hoe hij voor zichzelf gaat opkomen. Je leeft met de personages mee en dat maakt het boek zo speciaal. Ik zelf kan met niet herinneren hoe het was om naar een nieuwe school te gaan maar ik heb een vriendin die gehandicapt is en zij ging twee jaar geleden naar een nieuwe school en ze vertelde me hoe vreselijk het was en dat iedereen constant raar naar haar keek. Maar toen ik het er niet lang geleden over had zei ze dat de kinderen van haar school haar nu gewoon zijn. Ik kon haar heel goed in herkennen in de personage van August.
Het is echt een hele mooie boek, de schrijver vertelt de vele emoties van de personages, maar je gaat er niet van wenen . Ze omschrijft heel goed hoe August zich terugpakt omdat het voor hem niet altijd even makkelijk is geweest door al het gepest en dergelijke.
Het is ook een droevige boek, want hij wordt gepest om zijn uiterlijk. Mensen kijken niet hoe je vanbinnen bent, naar je karakter ze kijken eerst naar hoe je eruitziet en daarna pas hebben ze door dat je misschien een aardige persoon bent. Ik vond het daarom ook een droevige boek want hij word gepest om iets waar hij niet voor heeft gekozen zijn uiterlijk.
Ik adviseer je het boek te lezen het is echte een heel mooie boek en het leert je ook heel wat zonder dat je tijdens het lezen het eigenlijk doorhebt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Wonder is een estafetteverhaal, waar de vertellers van het boek het verhaal van elkaar overnemen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Geef een antwoord