Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (5e recensie)

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven.

Boekinformatie
Schrijver: Ransom Riggs
Titel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.
Serie: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #1
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2012
Bladzijden: 336
Vertaler: Tine Poesen
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van anoniem (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, eng, fascinerend, geheimzinnig, interessant, leuk, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
12. Ja, maar het zijn foto’s, geen getekende plaatjes.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze passen heel goed bij het verhaal, omdat de foto’s altijd laten zien wat de schrijver bedoelde. Dit maakt de interpretatie van het boek makkelijker.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Toen Jake klein was vertelde zijn opa, Abe, hem allemaal fascinerende verhalen over kinderen met bijzondere krachten die in het weeshuis van mevrouw Peregrine woonden.
Toen Jake klein was geloofde hij zijn opa, omdat hij altijd foto’s toonde van de bijzondere kinderen, maar na een paar jaar begon ook Jake hieraan te twijfelen. Op zijn twaalfde is hij ervan overtuigd dat de foto’s bewerkt zijn. Hij komt erachter dat zijn opa die verhalen ook aan zijn vader vertelde en hij zegt dat het gewoon komt doordat zijn opa mentaal achteruit gaat.
Wanneer Jake 16 is krijgt hij een bizar telefoontje van zijn opa. Hij is bezorgd en gaat zijn opa opzoeken. Jake gaat het huis van zijn opa binnen, en weet meteen dat er iets niets klopt. Uiteindelijk vindt hij zijn opa in het bos achter zijn huis terug. Dood. Jake ziet er ook een eng wezen, later bleek dit een hulsel te zijn geweest.
Na een paar maanden is Jake nog steeds niet over de dood van zijn opa heen, hij gaat naar een psychiater, maar dit helpt niet echt. Hij blijft verschrikkelijke nachtmerries hebben. Daarom besluit hij het oude weeshuis op te zoeken.
Tijdens de zomervakantie vertrekt hij met de hulp van zijn psychiater, Golan, met zijn vader naar Wales. Jake gaat opzoek naar het weeshuis, maar zodra hij het vindt blijkt het in 1940 platgebrand te zijn. Hij ziet een meisje, Emma, en rent haar achterna, waardoor hij in een tijdlus terechtkomt. De datum blijkt 3 september 1940 te zijn, de dag dat het weeshuis werd platgebrand. Deze dag herhaalt zich telkens opnieuw. Hij praat met de kinderen in het weeshuis en de verhalen die zijn opa hem vertelde blijken waar te zijn geweest…
De kinderen zullen later in het verhaal moeten vechten tegen hulsels, dit zijn monsters. Jake komt er ook achter dat hij bijzondere krachten heeft omdat hij de hulsels kan zien.
Zal hij terug naar zijn familie gaan of met de kinderen blijven?
Wie is de hoofdpersoon?
De 16- jarige Jacob Portman (Jake)
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag Jake, de hoofdpersonage, willen ontmoeten. Aan het begin van het verhaal nadat zijn grootvader doodging, ging hij echt het leven van zijn grootvader onderzoeken. Ook al zei iedereen dat alle verhalen die zijn grootvader hem vertelde niet echt waren geweest. Dat kon hem niks schelen en hij ging dus gewoon verder. Dat vind ik heel inspirerend en daarom zou ik hem graag wel in het echte leven willen ontmoeten.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
18. Het begin is in het heden, maar bij ongeveer de helft van het boek gaan we terug naar het verleden.
Waar speelt het verhaal zich af?
Op Cairnholm Island in Wales (Verenigd Koninkrijk)
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Ik raad het boek aan andere aan, omdat er heel veel in gebeurt. Je raakt heel snel meegesleept en wil dan niet meer stoppen met lezen tot het uit is. Het verhaal zelf is ook heel origineel, wat het nog onvoorspelbaarder maakt om te lezen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Neen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord