Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (6e recensie)

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven.

Boekinformatie
Schrijver: Ransom Riggs
Titel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.
Serie: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #1
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2012
Bladzijden: 336
Vertaler: Tine Poesen
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Axel (15-18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend van mijn leraar Nederlands.
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, er zijn redelijk veel foto’s uit de archieven van: Robert Jackson, Yefim Tovbis, Peter Cohen, De Thanatos archieven, Muriel Moutet, Martin Isaac, Ransom Riggs, Roselyn Leibowitz, Julia Lauren, David Bass en John Van Noate.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ik vind ze heel passend bij het verhaal want de illustraties zijn foto’s die net zijn gevonden door de hoofdpersoon in het verhaal en die brengen een beter beeld van wat hij op de foto’s ziet.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over Jakob, een jongen wiens grootvader (Opa Portman genoemd) hem al zijn hele leven verhalen vertelt over de monsters die hem achterna zitten en zijn jeugd die hij heeft doorgebracht in weeshuis op een eiland in Wales. Volgans Opa Portman wonen in dat huis “bijzondere kinderen” die allemaal iets bijzonders kunnen doen zoals heel sterk zijn, ontzichbaar zijn ETC.
Maar ook dingen zoals zweven en een mond in de achterkant van je hoofd hebben. Jakob geloofde al die verhalen nooit totdat zijn Opa sterft in zijn bijzijn en zijn laatste woorden tegen spreekt. en Iedereen zegt dat hij gedood was door honden maar Jakob had de dader gezien en het was een van de monsters waar zijn grootvader steeds het over had.
Zo begint Jakobs tocht om zijn Grootvaders laatste woorden te interpreteren door naar het weeshuis met bijzondere kinderen te gaan en de directrice, ene Mevrouw Peregrine, te vinden om er achter te komen over er een kern van waarheid zad in zijn verhalen. Jakob en zijn vader gaan dus naar die eiland, de vader zit vooral foto’s te maken van vogels voor zijn boek terwijl Jakob op zoek gaat naar dit huis. Wanneer Jakob het vindt komt hij erachter dat al zijn grootvaders verhalen waar zijn en dat dit weeshuis zich in een “lus” bevindt en dezelfde dag opnieuw en opnieuw herhaalt maar iedereen gewoon doorleeft alsof de dagen normaal waren, het resultaat daarvan is dat de bijzondere kinderen voor altijd kinderen blijven. Jakob komt er ook achter dat hij ook een bijzonderheid heeft: hij is de enige die de nu bewezen monsters kan zien. Jakob en de kinderen die nu bevriend zijn onthullen een plot van de monsters en het is hun plicht om ze te stoppen
Wie is de hoofdpersoon?
Jakob Portman, kwa uiterlijk wordt hij niet omschreven maar kwa innerlijk is hij dapper genoeg om het verhaal te laten afspelen want als hij dat niet was was hij nooit opzoek gegaan naar zijn grootvaders huis maar opzich is hij dat niet echt maar hij is wel niewschierig maar ook redelijk vaak bang in situaties waar dat de logische reactie is. Jakob is een heel realistisch personage omdat in enge situaties doet hij wat een normaal persoon zou doen: schreewen en wegrennen I.P.V het bevechten alsof hij een superheld is wat een wat meer voorspelbare en slecht ontwikkeld personages zou doen.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou wel Opa Portman willen ontmoeten want hij is het personage met het meeste mysterie rond zich heen. Hij is het enige personage waarvan nog redelijk wat vragen niet beantwoord blijven. Als ik hem zou ontmoeten zou ik hem waarschijnlijk vragen om naar het weeshuis te gaan van Mevrouw Peregrine.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het begin van het boek speelt het zich af in het nu maar vanaf ongeveer het midden van het verhaal begint het zich af te spelen in de tijd “lus” die 1940 is.
Waar speelt het verhaal zich af?
Op het eiland in Wales waar het weeshuis zich bevindt, het eiland in een primitieve plek waar niemand een mobiel heeft en er vooral schapenfokkers en vissers wonen. Het verhaal speelt zich ook voor een groot deel af in het huis van Mervrouw Peregine waar alle bijzondere kinderen wonen. Maar het is een huis wat gebouwd is op een ouderwetse manier maar is wel een perfecte staat door de tijd “lus”.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
*Dit verhaal is het het lezen waard omdat het je bij elk hoofdstuk nog nieuwschierger maakt, bijna elke bladzijde ontdekt of realiseert Jakob wel iets.
*De creativiteit van de schrijver met het bedenken van de bijzondere kinderen en de illustratie’s die erbij horen zijn redelijk indrukwekkend en dat alleen is eigenlijk al rede genoeg om dit boek te lezen.
*Het is het het waard om te lezen voor iemand die van avontuur met spanning maar niet te veel spanning houdt. Dit boek heeft echt een paar goede delen waar de spanning heel hoog staat en je gewoon blijft lezen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord