Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen dit op te lossen. Nina besluit dan om samen met haar beste vriendin, Alfa, Ruben te gaan helpen, aangezien zo’n ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw ontdekken ze dat ze zich daarin vergissen: er heeft wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Nina had nog nooit eerder iets gestolen, zeker niet van haar vader. Maar nu moest het. Zijn tas stond naast de bank, open. Ze kon een randje van de brief zien. De tv stond aan, vanuit haar ooghoek zag ze hoe een presentatrice van het journaal voor een jury ronddanste in een roze jurk, maar Nina lette er niet op. Ze wiebelde met haar tenen in haar iets te grote, rode laarzen en staarde naar de tas. Ze wist dat ze die brief moest lezen. Maar wie steelt er nou van haar eigen vader? (blz. 5)

Nina wil een brief stelen. Haar vader is postbode en vertelde dat er een brief in zijn tas zat vandaag die hij niet kan bezorgen. De brief is geadresseerd aan het Ministerie van Oplossingen. Dat ministerie bestaat helemaal niet. De brief kan niet teruggestuurd worden, want als afzender staat er alleen ‘Ruben’ op. Nina is ontzettend nieuwsgierig naar deze brief. Maar als ze een brief van haar vader steelt kan hij ontslagen worden…

Ze zat op haar bed, schopte haar laarzen uit en luisterde naar hoe haar hart bonkte. Ze had hem, de brief, hij lag naast haar op het mastras. In de la van haar bureautje vond ze een schaar. Ze deed de gordijnen dicht en ging op de grond tegen de kamerdeur aan zitten, zodat niemand plotseling binnen kon komen. Zu ze hem gewoon openknippen en dan later weer dichtplakken? Nee, dat zou er lelijk uitzien, openwurmen was het beste. Ze klapte de schaar open en duwde het scherpe puntje onder de flap van de envelop. Met haar andere hand veegde ze een druppeltje zweet van haar voorhoofd. Heel voorzichtig duwde ze de schaar verder en de flap kwam een stukje los. Haar hart stopte maar niet met bonken en haar mond was droog. Nog een stukje. En nog een. toen de flap helemaal los was, legde Nina de schaar weg en liet ze haar adem ontsnappen. Ze vouwde de envelop open, haalde het papier tevoorschijn en zag gelijk dat het een handgeschreven brief was. Achter zich, op de gang, hoorde ze zware voetstappen. Ze stond snel op, verstopte de brief onder haar T-shirt en ging op haar bed zitten. Haar vader klopte op de deur. ‘Ga je slapen, meid?’ Hij duwde de deur een stukje open en stak zijn hoofd naar binnen. ‘Het is al laat en je hebt je pyjama nog niet aan.’ (blz. 12)

Als haar vader weer weg is haalt Nina voorzichtig de brief uit de envelop. De brief is van Ruben. Hij vertelt in de brief dat hij gepest wordt door meisjes uit zijn klas. Hij zou graag hulp willen hebben bij dit probleem.

Met haar ogen dicht dacht Nina aan Ruben. Een klein mager jongetje met een bril ergens in dezelfde stad. Dat was toch zielig, dacht ze, hij was nog maar negen. Hij had zijn probleem helemaal opgeschreven en opgestuurd maar het Ministerie van Oplossingen bestond niet, dus niemand ging hem helpen! Helemaal niemand. En toen, net voordat ze in slaap viel, dacht Nina: natuurlijk wel. Ik ga hem helpen. (blz. 15)

Het lukt Nina om samen met haar beste vriendin Alfa Ruben op te sporen. Ze bedenken een plan om hem te helpen. Hierdoor komen ze in contact met Ruben en met zijn buurvrouw, mevrouw Vis. Zij heeft Ruben verteld over het Ministerie van Oplossingen. Ze vertelt haar verhaal ook aan Nina en Alfa.

‘(…) Ik stond die ochtend te wachten op Tirza de Vries en ik dacht: mooi, nu begint mijn leven eindelijk echt. En dat deed het ook.’ De wangen van mevrouw Vis waren rood geworden, ze zag er nu veel voller en levendiger uit.
‘Wie was Tirza de Vries?’ vroeg Alfa zachtjes.
‘Ah!’ Mevrouw Vis glimlachte weer. ‘Je kon alleen bij het Ministerie werken als je een keer een goede daad had verricht voor een vreemde. Ik keek op een avond in 1944 uit het raam van de huiskamer en zag een groep Duitse soldaten lopen. We woonden op de hoek van de straat en door het andere raam zag ik een meisje van een jaar of zestien aankomen dat heel snel door de straat wandelde. Dat mocht niet, moet je weten, we mochten in het donker niet de straat op, en ze liep récht op die soldaten af. Dus rende ik de trap af, deed snel de deur open en trok haar binnen nét voordat de soldaten de hoek om kwamen en haar zagen. Dat meisje was Tirza de Vries en twee jaar nadat de oorlog voorbij was, kwam ze me halen voor een baan bij het Ministerie. Dat was maar goed ook, want ik werkte bij een groenteboer en ik schilde de hele dag aardappels, het saaiste werk van de wereld.’
‘Wat deed u dan bij het Ministerie?’ vroeg Nina. ‘Dat snap ik nog niet.’ Ze keek even naar de anderen. ‘Of is dat heel dom?’
‘Het is zeker niet dom,’ zei mevrouw Vis. ‘Je bent hoogstens wat ongeduldig.’ Ze glimlachte. ‘Ik zal het uitleggen. We losten problemen op van mensen zonder dat die mensen wisten dat we dat deden. (…)’ (blz. 44)

Het lijkt Nina, Alfa en Ruben wel wat om het Ministerie van Oplossingen nieuw leven in te blazen. Daarvoor moeten ze eerst drie problemen van mensen oplossen. Ze maken een lijst en bedenken wat ze zouden kunnen doen. Lukt het hen om drie problemen op te lossen? Kan het Ministerie van Oplossingen opnieuw bestaan?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten kleine stukjes uit het verhaal zien.

illustratie uit Sanne Rooseboom - Het Ministerie van Oplossingen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Nina, Alfa en Ruben
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil alle hoofdpersonen ontmoeten en meer te weten komen over het Ministerie van Oplossingen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Nina woont
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig, verrassend en soms spannend verhaal over een niet-bestaand ministerie
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er komt volgend jaar een vervolg op dit boek uit
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen