Maak kennis met Valerie en Abu, de hoofdrolspelers in dit semester. Het winterthema is Chanel meets Cinderella! Dat betekent op de Fashion Academy veel lichtjes, sprookjesachtige jurken en zelfs een ijsbaan op het plein! Valerie ziet zichzelf al in een prinsessenjurk over het ijs zwieren op het slotfeest. Maar door een valpartij tijdens de verplichte schaatsles, wordt haar droom ruw verstoord. Rolstoeldansen op het ijs is niet echt wat ze in gedachten had. Wat nu? Als fan van Chanel moet Abu met dit thema zijn piekmomentje pakken. Plannen genoeg, maar… welk moet hij kiezen?! Als hij hoort dat het voortbestaan van de school in gevaar is, beseft hij dat hij iets moet verzinnen dat iedereen ervan overtuigt dat Fashion Academy de beste school ter wereld is.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Valerie sjouwde haar koffers door het trappenhuis en de gangen van de Fashion Academy naar haar slaapkamer. Ze wenste dat er een lift was en dat ze daar samen met Pleun in stond. Of met meer vriendinnen. En dan blijkletsen over de vakantie. Hun allemaal vertellen over haar nieuwe website. En Pleun zou er hard bovenuit roepen dat ze straks allemaal metéén moesten gaan kijken, omdat ‘ie echt…
‘Valerie!’
Bijna botste ze tegen Jewel op. Die versperde haar met een verontwaardigd gezicht de weg en wees naar de deur van haar slaapkamer.
‘Moet je dat zien!’
‘Die emmer bedoel je?’ vroeg Valerie voorzichtig. Ze knikte naar de emmer die aan de deurklink van Jewels kamer hing. Aan elke deur hing er een!
‘Dat is toch niet normaal?!’ Jewel ontplofte zowat van verontwaardiging.
‘Waar is ‘ie voor, dan?’
Jewel pakte een witte envelop uit de emmer van haar kamer, haalde er een brief uit en liet hem zien aan Valerie.
Beste Jewel,
Houd je kamer schoon.
Iedere vrijdagmiddag vindt er inspectie plaats.
Groet,
Donna Sofia
‘Ik ga echt niet elke week mijn kamer soppen.’ Jewel had haar armen over elkaar heen geslagen. ‘Ik ben Assepoester niet! Dikke doei.’ Ze ging haar kamer binnen en sloeg de deur met een klap achter zich dicht. De emmer kletterde op de grond en rolde door de gang. (blz. 6)

De vakantie is voorbij en Valerie arriveert op de Fashion Academy voor het vierde semester. Valerie is benieuwd wat ze dit semester voor opdracht zullen krijgen en hoe het schooluniform er voor de winter uitziet. Donna Sofia, de directrice, vertelt later aan de leerlingen dat ze een sprookjesachtige winteropdracht gaan doen. Ze moeten een modeshow en gala organiseren waarbij Chanel meets Cinderella. Iedereen moet zijn eigen kostuum ontwerpen.

Valerie had zin in de dag: ze zouden gaan schaatsen. Donna Sofia had bedacht dat die sport centraal zou staan in het winterseizoen en iedereen prachtige glimmende zwarte schaatsen gegeven.
Valerie opende haar raam en rilde. Een ijzige wind woei naar binnen. Snel klopte ze haar hoofdkussen uit en haar dekbed.
Toen ze klaar was, keek ze nog een keer om zich heen. Was haar kamer op de spiegel na ‘perfect’, zoals Donna Sofia dat wilde? Haar bureau was smetteloos wit, de boeken op de plank erboven stonden keurig in het gelid, de gordijnen hingen netjes in de plooi voor het raam, haar wasbak was schoon, de handdoek hing braaf aan het haakje, en de spiegel, tja. Geen vieze sokken op de vloer, kladblaadjes of witte enveloppen?
Witte enveloppen?
Jazeker, er lagen twee witte enveloppen op de zwarte vloer, vlak bij de deur. Op de ene stond ‘geheime opdracht’ en de andere ‘Tip 1’.
Valerie slaakte een gilletje, alsof ze een muis zag zitten, en sloeg haar handen voor haar mond. Twee enveloppen, één met ‘geheim’ en één met ‘Tip 1’ erop, dat kon maar één ding betekenen: Donna Sofia had haar deze winter de geheime opdracht gegeven! Dat was heel speciaal: Donna Sofia had hoge verwachtingen van al haar leerlingen, maar extra hoge van degene die ze de geheime opdracht gaf. De geheime opdracht was niet voor niets geheim: Valerie wist dat ze er met niemand over mocht praten. Er was één ding wat iedereen binnen de Fashion Academy wél wist over de geheime opdrachten: ze waren verschrikkelijk moeilijk… (blz. 15)

Valerie is erg benieuwd naar de opdracht, maar vind het ook spannend. Ze mag er met niemand over praten. Helaas gaat er bij het schaatsen iets mis. Valerie blesseert haar been, moet naar de eerste hulp en komt met een gipsbeen in een rolstoel te zitten. Zo kan ze niet mee op excursie naar de Nationale Opera. Zo kan ze ook haar geheime opdracht moeilijk uitvoeren. Daarvoor moet ze namelijk in een zelfontworpen jurk van de trap af komen. Dat gaat niet met een rolstoel. En een mooie jurk aanhebben wordt dan ook lastig. Hoe gaat Valerie dit oplossen? Zal ze haar geheime opdracht kunnen uitvoeren? Wat bedenken haar vrienden voor de winteropdracht?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan zwartwit illustraties in het boek gemaakt door Tante Beun
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties zijn voornamelijk versiering, om het geheel er vrolijk uit te laten zien

illustratie uit Simone Arts - Chanel meets Cinderella

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Valerie en Abu
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op de Fashion Academy
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een vrolijk verhaal over een modekostschool. In elk deel staan twee andere leerlingen centraal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het vierde deel uit de serie over Fashion Academy
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet