adventskalenderIn december was er een adventskalender. Deze telde vanaf 1 december af tot kerst met elke dag een opdracht die met lezen en boeken te maken had. De adventskalender is erg goed bezocht. In totaal kwamen er 1908 bezoekers op de verschillende opdrachten af. Helaas werd er maar weinig gereageerd. Ik wil dan ook Katrien en Tienke bedanken omdat zij enthousiast hebben meegedaan met de verschillende opdrachten.

 

Dag 1 – Wat is jouw favoriete leesplek en waarom?

Tienke: Vroeger las ik altijd liggend in de erker, voor de verwarming. De bank stond er half voor, lekker afgesloten van de hele wereld.

Anoniem: Mijn favoriete leesplek is in bed. Voor het slapen gaan nog even lezen.

Simone: Oei, meteen al een moeilijke vraag! Ik vind lezen eigenlijk altijd fijn, behalve op plekken waar het heel druk is (treinen in de spits e.d.). Afgelopen zomer heb ik gelezen op een rots in zee, met de zon boven me en het blauwe water golvend om mijn mini-eilandje. Dat was een topleeslocatie. Maar als het écht moet (omdat een boek zo spannend is), lees ik desnoods op het toilet! ????

Katrien: Ik lees overal, alleen minder graag in bed. Ik heb dus eigenlijk geen favoriete leesplek.

M: In bed of op de bank,maar het allerlliefst zou ik op zo’n brede vensterbank in een erker met kussentjes een gezellig hoekje hebben. Helaas niet zo’n vensterbank in huis.

Sara: Bankje, boekje, beestje, theetje ????

Mijn antwoord: Mijn favoriete leesplek is onze bank. Ik kan eigenlijk overal lezen, behalve in de bus of auto. Dan word ik misselijk.

 

Dag 2 – Het is bijna Sinterklaas. Wat is jouw favoriete sinterklaasboek of gedicht over sinterklaas?

Katrien: Of ik vroeger een favoriet boek over Sinterklaas had weet ik niet meer, eigenlijk. Wel weet ik dat we in de lagere school minstens een hele schoolweek in de ban waren van De Sint en Zwarte Piet. Elke middag keken we poppenkast, en wanneer de Sint dan eindelijk op school kwam, compleet met een feest, gebons op de deur door Zwarte Piet en de koekjes die werden binnengegooid, was het kind in mij altijd springlevend. (niet dat dat kind nu niet meer leeft, trouwens, u hoeft hiervoor maar op mijn blog te kijken.)
Maar/en: Ik keek graag – al weet ik niet of dat niet iets van “na mijn kindertijd” was – naar “Dag Sinterklaas”, en naar de intocht van de Sint op de Nederlandse televisie. (Dat is ZEER ZEKER, en Wis en waarachtig van toen ik kind was.) Nog later las en lees ik nog steeds graag “Het Dag Sinterklaas vertelboek” van Hugo Matthysen en Marjan Vanden Berghe.

Tienke: Van vroeger uit: Dag Sinterklaasje van Jacques Vriends… over Wouter en Mieke, daar zijn meer boekjes van en allemaal leuk.

Anoniem: Een heel oude: ‘Het Sinterklaasboek’ van Jaap ter Haar. Als je het boek omdraait is het ‘ Het Kerstboek’. Een doorlopend verhaal over Otje en zijn zusje Nenny. Met tekeningen van Rien Poortvliet. ( de oude versie dan, want in 1998 is de tekst gemoderniseerd en de tekeningen vervangen door die van Harmen van Straaten.)

Mijn antwoord: Ik heb eigenlijk geen favoriet Sinterklaasboek of -gedicht. De afgelopen jaren heb ik wel een aantal Sinterklaasverhalen gelezen. Vandaag las ik “De zus van Sinterklaas” van Tiny Fisscher en vond het leuk dat dit een andere invulling aan het verhaal gaf. Dat is ook de reden waarom ik “De pakjespiraat” van Reggie Naus zo leuk vind. Beide verhalen zijn anders en zijn ook voor oudere kinderen leuk om te lezen.

 

Dag 3 – Maak een rebus van een boektitel.

Geen reacties

 

Dag 4 – Welk boek hoop jij met Sinterklaas of Kerst cadeau te krijgen?

Katrien: Een boek van Roald Dahl dat nog niet in mijn kast staat. Het maakt niet zoveel uit welk boek dat dan zou zijn.

Tienke: Ik mag zeker nog een boek uitkiezen voor de kerst, dat is traditie bij ons. Ik heb nog niet besloten welke dat dan wordt, dus tips zijn welkom.

 

 

Dag 5 – Wat is jouw favoriete boekverfilming (film van een boek)?

Katrien: Hm. Zonder dat ik moet nadenken: de boekverfilmingen van de Harry Potterboeken. Dat vond ik van in het begin. Je moet het als auteur maar doen: personages creëren die wanneer je ze in een film ziet, een keer NIET teleurstellen, omdat je ze je anders had voorgesteld. “Een toverdrankmeester met zwarte ogen en vettig haar tot op de schouders”, ok, daar kan je je een gezicht bij fantaseren, maar eerlijk: professor Sneep zag er in de boeken voor mij net zo uit als ie er in de films uit zag. Het helpt misschien ook wel dat ik een boon heb voor slechteriken. ????
Als ik wél ga nadenken kan ik “De helaasheid der dingen” van Felix Van Groeningen – naar het boek van Dimitri Verhulst noemen. Gilda De Bal heeft een hartsverscheurend mooie rol, en Koen De Graeve is subliem als de vader van het hoofdpersonage in de film.
Veel vaker heb ik gezonde angst als ik zie welke boeken men wilde gaan verfilmen, en valt het resultaat buiten verwachtingen toch goed mee, zoals “Sprakeloos” naar het boek van Tom Lanoye. Omdat de film het perspectief omdraait, en kijkt vanuit een schrijver die niet goed weet wat hij nu moet, nu zijn moeder zo aftakelt. In het boek ligt de focus meer op herinneringen aan een moeder, en wordt er ook meer verteld vanuit dit personage. Je kunt in de film zelfs dansen op een toilet, en dat kan heel erg schrijnend mooi worden weergegeven.

Tienke: Mijn eerste ingeving is ‘Mathilda’ van Roald Dahl… Ik vind dat meisje echt goed gecast.

Mijn antwoord: Mijn favoriete boekverfilmingen zijn de Harry Potterfilms, Matilda en De heksen (beide van Roald Dahl), de films van In de ban van de ring, Rosemary’s baby. Allemaal films die het boek goed volgen.

 

Dag 6 – Wie is jouw favoriete Nederlandse schrijver?

Anoniem: Kinderboeken: Rob Ruggenberg en Anna Woltz.

Katrien: Guus Kuijer, Edward van de Vendel, Peter Paul Rauwerda, Guus Kuijer en Simon van der Geest. Als tiener vond ik de boeken van Evert Hartman heel erg goed. Ik wil zijn boeken graag herlezen.

Tienke: Om voor te lezen Paul van Loon, schrijft op een prettige, begrijpelijke manier.
Om zelf te lezen Lineke Dijkzeul. Als tiener las ik ‘de tweede viool’ en vanaf dat moment ben ik enthousiast.

M: W.F Hermans en dan volgen er heel veel jeugdboekenschrijvers; Rob Ruggenberg, Maren Stoffels, Inge Misschaert, Paul Biegel, Enid Blyton, Anna Woltz, Floortje Zwigtman, teveel om op te noemen. Rascha Peper ook nog voor de volwassenen literatuur.

lezer: Paul Biegel, Simon van der Geest en Rob Ruggenberg

 

Dag 7 – Wat is de eerste zin van het boek dat je nu leest?

Tienke: Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni rijdt op zijn ezel Akila de heuvel op.
De eerste zin kwam uit Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet.

Katrien: Het is nogal een subtiel gesprek.
Simon vs huppeldepup en nog wat, van Becky Albertalli. (Ik kan nooit de titel goed onthouden) – Erg goed, voorlopig!)

Mijn antwoord: Mr and Mrs Dursley, of number four, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much.
Uit: Harry Potter and the philosopher’s stone van J.K. Rowling

 

Dag 8 – Welke vraag zou je aan een schrijver willen stellen?

Katrien: Wie is uit welk boek (al dan niet van uzelf) uw favoriete personage? En hoe komt dat?
(hm, ja, daar zou ik toch echt wel eens een antwoord op willen…)

Tienke: zijn er rituelen of handelingen die je bij elk boek dat je schrijft herhaalt?
Hoe kies je de tekenaar/illustrator bij je boek?

 

Dag 9 – Pak het boek dat je nu aan het lezen bent. Ga naar bladzijde 25. Deel hieronder de zin die op de tiende regel begint.

Katrien: “En ten tweede had ik een vriendinnetje” (Uit: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld en zijn liefde voor Blue.)

Tienke: De twee schieten in de lach. (Uit Koen kampioen is jarig)

Mijn antwoord: Deze zin begint al op de 8e regel. De volgende zin begint pas op de 14e regel.
“If there was one thing the Dursleys hated even more than his asking questions, it was his talking about anything acting in a way it shouldn’t, no matter if it was in a dream or even a cartoon – they seemed to think he might get dangerous ideas.” (uit: Harry Potter and the philosophers’ stone)

 

Dag 10 – Maak met beginletters van boeken jouw naam. Stuur mij een foto en ik plaats jouw foto op de website.
Katrien: foto met naam Katrien

Mijn antwoord: 20171129 naam in boektitels

 

Dag 11 – Van welk boek moet er volgens jou een film komen?

Tienke: Er mogen wel meer Dolfje Weerwolfje films komen… die is zo grappig verfilmd, met een schattige hoofdpersoon.

 

Dag 12 – Wie is jouw favoriete Nederlandse illustrator?

Katrien: Zonder na te denken: Peter Paul Rauwerda! (en nee, ik heb geen aandelen ofzo, ik heb hem tijdens deze adventskalender nog een keer genoemd ???? )
Met nadenken moet ik wat opzoekwerk doen. Want ik weet niet goed of ik Ludwig Volbeda al zou kunnen noemen: ken voorlopig alleen “Hoe Tortot zijn vissenhart verloor”. Dus ik zoek nog even verder…
En nu ik heb nagedacht: Flo(or) De Goede, eigenlijk echt wel. Die man kan alles, en/maar blijft steeds herkenbaar, met hier en daar (een streepje) humor die altijd aanwezig is in zijn stijl.

Tienke: Fiep Westendorp, mooie herkenbare tekeningen die toch simpel zijn of iig lijken

 

Dag 13 – Wat is jouw favoriete boekwinkel?

Katrien: Mijn favoriete boekwinkel is: 1. fysiek aanwezig. 2. kiest niet de weg van (alleen maar) bestsellers. 3. Heeft een aanbod kinder- en jeugdboeken dat eveneens niet de weg kiest van wat alleen maar goed verkoopt. Ik kom dan uit bij De Groene Waterman in Antwerpen, Limerick in Gent en Kartonnen Dozen, eveneens in Antwerpen (hun focus ligt dan op het segment van holebi-literatuur in allerlei categorieën, ook jeugdboeken!) Dit stukje in exclusief voor Ik vind lezen leuk, heb deze zomer iets gelijkaardigs op mijn weblog gepost! ???? )

Marion Blom: Boekwinkel Haasbeek in Alphen a/d Rijn

Tienke: Ik ga toch voor het gemak van bol.com… al vind ik het ook heerlijk om door een boekwinkel te lopen en wat in boeken te bladeren.

 

Dag 14 – Welk personage uit een boek zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Katrien: Jonas uit “De Negen kamers” van Peter Paul Rauwerda. Ik zou zijn gezel zijn in dat vreemde huis waar hij terechtkomt.
Tienke: Frieda Klein, personage uit een serie geschreven door Nicci French

 

Dag 15 – Maak een tekening met je favoriete personage (een hoofd- of bijfiguur uit een boek).

Geen reacties

 

Dag 16 – Maak een stapelgedicht met boeken uit je boekenkast.

Geen reacties

 

Dag 17 – Pak het boek dat je nu leest. Ga naar bladzijde 7 en deel hieronder de zin die begint op de 4e regel.

Katrien: Ik lees de “De Wonderlingen”, en ik vergaap mij ook op bladzijde 7 aan illustraties, en ik geef het toe: ik ben hartstikke verliefd op die stijl, of op de boeken die Brian Selznick heeft gemaakt! (Want toegegeven, misschien werkt de stijl totaal niet bij een boek met meer tekst…)

Tienke: Bruun laat zijn koptelefoon terugschieten en verdwijnt weer in zijn telefoon. Uit ‘kattensoep’

 

Dag 18 – Wie is je favoriete niet-Nederlandse schrijver?

Tienke: Van kinderboeken Roald Dahl
Van volwassen boeken Agatha Christie

 

Dag 19 – Welk boek wil je nog een keer lezen?

Tienke: Ik wil heel graag de boeken van Roald Dahl gaan voorlezen aan mijn zoon… en dan met name ‘de GVR’ en ‘de heksen’

 

Dag 20 – Wat eet je het liefst tijdens het lezen?

Katrien: Niks. Als ik een echt goed boek lees, en dat is op een bepaald moment uit (zo gaat dat dan), dan kan het voorkomen dat ik merk: “Waarom heb ik toch zo’n honger?” Dat is dan meestal omdat ik vergeten ben om iets te eten…

Tienke: Drop of chocola, in ieder geval iets dat je gedachteloos kan pakken en in je mond kan stoppen

 

Dag 21 – Wie is je favoriete niet-Nederlandse illustrator?

Katrien: Klaas Verplancke! ????

 

Dag 22 – Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen en waarom vond je dit zo’n mooi boek?

Geen reacties

 

Dag 23 – Teken een ander omslag voor een boek.

Geen reacties

 

Dag 24 – Wat is jouw favoriete kerstboek of gedicht over kerst?

Geen reacties

 

Iedereen bedankt voor het meedoen! Tot in december…

 

 

Het plaatje is afkomstig van de website van Freepik

 

Geef een antwoord