Zaterdag 17 februari was Andy Griffiths op bezoek bij boekhandel Donner in Rotterdam. Eerst was er een programma met zo’n 100 kinderen die hem vragen mochten stellen, onder leiding van Edward van de Vendel (lees hier het verslag van deze middag). Edward is de vertaler van De waanzinnige boomhut-boeken. Na afloop van het programma en het signeren mocht ik Andy interviewen (lees mijn interview hier). Zoals je op de foto hieronder zit had ik een gereserveerde zitplaats 🙂 Dank je wel, dames van Donner!

20180217 Andy Griffiths

 

Voor aanvang van het interview werd er al druk gelezen in De waanzinnige boomhut-boeken.

20180217 Andy Griffiths

20180217 Andy Griffiths

20180217 Andy Griffiths

20180217 Andy Griffiths

 

 

Vragen uit het publiek

Andy heeft een uur lang vragen beantwoord van kinderen uit het publiek. Lees hieronder de vragen en zijn antwoorden.

Hoe kom je op het idee voor de boeken? 

Ik werk al 20 jaar samen met Terry. Ik vertelde vroeger al grappige verhalen aan vrienden en familie. Ik vertelde graag verhalen die niet waar waren. Zo schreef ik als kind een beterschapskaart voor mijn vader. Ik had een mooie tekening gemaakt met daaronder ‘word snel beter’. Maar aan de andere kant van de kaart schreef ik ‘want anders gaat het niet goed’, met daarbij een tekening van mijn vader in een graf. Daarna ben ik verhalen gaan schrijven over dingen die kunnen gebeuren.

 

Heb je een huisdier? 

Op dit moment niet, maar ik heb een hond gehad.

 

Hoe lang doe je over het schrijven van een boek? 

Het duurt een jaar voordat een boek klaar is. Samen met Jill schrijf ik 5 maanden en daarna is Terry 3-4 maanden bezig met de tekeningen. Jill is mijn vrouw. Ze is een redacteur en helpt schrijvers met het maken van een boek.

Terry is nu de tekeningen aan het maken voor De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen. Dit is een heel zielig verhaal, want Andy krijgt kiespijn. Terry trekt zijn kies eruit, maar dan kan Andy geen grappen meer bedenken. Ze moeten op zoek naar een zelfschrijvende grappenpen. In de boomhut zijn twee winkels. Een winkel is heel goedkoop en de andere winkel is heel duur. Er is maar 1 zelfschrijvende grappenpen en die kun je alleen in de hele dure winkel kopen. Deze pen kost 2 miljoen euro. Gelukkig hebben we een geldmaakmachine, but die maakt ook honing. Terry zet per ongeluk de machine verkeerd aan en de hele boomhut komt onder de honing te zitten. Daar komen honderden beren op af…

 

Hoeveel delen wilt u nog maken? 

Dat weten we nog niet. Steeds als we klaar zijn met een boek zijn onze ideeën op, maar na een tijdje uitrusten en andere dingen komen er weer nieuwe ideeën. Het zou wel gaaf zijn als er 13 delen van De waanzinnige boomhut komen, omdat er steeds 13 verdiepingen bij komen.

 

Hoe oud bent u? 

Andy begint op zijn vingers te tellen en zegt: ’12’. Daarna vertelt hij dat hij in 1961 is geboren en dat de kinderen zelf mogen uitrekenen hoe oud hij is. Ze roepen heel hard dat hij 57 jaar is, maar Andy zegt dat hij dat later dit jaar pas wordt.

 

Woon je echt in de boomhut? 

Ja, dat staat in het boek. Dan leest hij een stukje uit het nieuwste boek voor in het Nederlands.

Hij vertelt daarna dat hij in een soort boomhut woont. Hij woont in een huis van 3 verdiepingen en dat is bijna net zo hoog als 91 verdiepingen.

 

20180217 Andy Griffiths

 

Heb je ook boeken voor volwassenen gemaakt? 

Nee, maar we vinden het wel erg leuk dat grote mensen ook onze boeken lezen en leuk vinden. We schrijven eigenlijk voor onszelf, om onszelf te laten lachen.

 

Hoe heb je Terry ontmoet? 

Ik had ontzettend gemene ouders. Ze dwongen me om met mes en vork te eten. En het allerergste was dat ik elke dag, van maandag tot vrijdag, naar school moest. Ik had geen andere keus dan van huis weg te lopen. Als jouw ouders net zo gemeen zijn moet je ook weglopen. Op een dag kwam ik bij een meer en klom ik een boot die op een zwaan lijkt. De zwaan dreef af naar zee. Daar zag ik opeens een eiland. Maar dat was geen eiland. Het was Terry die een zelfopblazende onderbroek voor noodgevallen aanhad…

 

Waarom heb je Terry niet meegenomen? 

Waarom niet? Heb je de boeken gelezen? Als je ze hebt gelezen weet je dat hij ontzettend dom is. Hij had waarschijnlijk zijn ondergoed uitgedaan en was uit het raam gesprongen. Maar eigenlijk is hij heel druk met het maken van de tekeningen. Als hij tekent heb ik tijd om te reizen en dit soort dingen te doen. Maar de echte reden is natuurlijk dat hij niet van kinderen houdt. Ik ben de leukste van ons tweeën.

 

Had je vroeger een boomhut? 

Nee, maar mijn neef had er wel een. Deze boomhut was maar 1 verdieping en er waren alleen maar spinnen in de boomhut. We hebben hier veel spelletjes bedacht.

 

Hoe kwam je op het idee voor Blaffy de blaffende hond? 

Onze buurhond blafte veel en dat was een beetje vervelend. In boeken kun je doen wat je wilt, dus in het boek zorg ik ervoor dat de hond stopt met blaffen.

 

Waarom begint elk boek met dezelfde zin? 

Ik vind het veel te moeilijk om een nieuwe zin te schrijven. Ik moet al zoveel woorden bedenken. Daarom zijn er aan het einde van een verhaal minder woorden, want dan ben ik te moe geworden. Maar eigenlijk helpt het me om aan het verhaal te beginnen. Het begin is altijd hetzelfde en dan beginnen de leuke dingen. Het einde van de boeken is ook altijd hetzelfde.

 

20180217 Andy Griffiths

 

Welke verdieping vind je het leukst? 

Ik vind alle verdiepingen leuk en daarom zijn al die verdiepingen er ook. Maar ik vind de verdieping met de piepende ballonnen wel erg leuk.

Andy pakt een ballon en laat het geluid van een piepende ballon horen.

 

20180217 Andy Griffiths

 

Bestaat Jill echt? 

Dat hoop ik wel, want ik ben met haar getrouwd. Jill heeft veel gevoel voor humor. Zij schrijft de gedichtjes voor in de boeken. En ze houdt heel erg veel van dieren.

 

Waar komt het idee voor supervinger vandaan? 

In Australië heb ik The bad book (vertaling: Het slechte boek) geschreven. Dit gaat over slechte kinderen en slechte grappen. Voor het tweede deel had Terry een tekening van zijn vinger gemaakt en daar was hij heel lang mee bezig geweest. Ik had alleen nog maar ‘Er was eens’ verzonnen. Toen hebben we de tekening en het zinnetje bij elkaar gedaan en toen hadden we ‘Er was eens een supervinger’. Maar uiteindelijk hebben we supervinger in De waanzinnige boomhut-boeken gebruikt.

 

Hoeveel slechte boeken wil je maken? 

Terry en ik hebben nu 30 boeken gemaakt. Dat zijn veel slechte boeken. Als ik weer in Australië ben ga ik beginnen met het schrijven van De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen.

 

Hoe ben je op het idee van grootneus gekomen? 

Elke schrijver heeft een uitgever die zorgt dat zijn/haar verhaal een boek wordt. Die van mij had een grote neus en een slecht humeur. Maar eigenlijk is mijn uitgever een vrouw met een kleine neus en ze wordt nooit boos. Een andere reden is dat elk verhaal een slechterik nodig heeft, een grote boze wolf. Grootneus is zo’n grote boze wolf.

 

Heb je een tatoeage van je boeken? 

Ik heb tatoeages van sommige van mijn boeken, maar ook van klassieke kinderboeken. Zo heb ik tatoeages van Alice in Wonderland, Winnie de Poeh, Pinokkio, Blaffy de blaffende hond en van de raket die we in de boomhut hebben gebouwd. Eén van mijn favoriete verdiepingen in de boomhut is dan ook de automatische tatoeagemachine.

 

Hoe heb je Jill ontmoet? 

Ik had ontzettend gemene ouders… Eigenlijk was Jill mijn redacteur bij mijn eerste uitgeverij en hielp ze me mijn verhalen beter te maken. We zijn getrouwd en hebben twee dochters. Die zijn al 17 en 24 jaar.

 

Andy heeft een vraag voor zijn vertaler Edward: hoe vind je het om mijn boeken te vertalen? 

Ik vind het leuk om te doen. Ik lees eerst het verhaal. Ik ben blij als er veel plaatjes in het boek zitten, want die hoef ik niet te vertalen. Rijmpjes zijn erg lastig, want woorden rijmen in het Engels heel anders dan in het Nederlands.

 

Heb je wel eens op kinderen gepast? 

Ja, en ik heb zelf kinderen. Ik ben geen goede vader. Ik duwde vroeger mijn dochter op de schommel en ze wilde steeds hoger. Dus ik duwde harder, maar dat vond ze nog niet hoog genoeg. Dus ik duwde nog harder en dat vond ze nog niet hoog genoeg. Dus ik duwde haar ontzettend hard en toen vloog ze van de schommel af en stootte haar hoofd. Ze begon te huilen en ik rende weg. Er waren genoeg andere ouders om haar te helpen…

 

Hoe ben je op alle ideeën gekomen? 

Ik maak lijstjes en kijk goed om me heen. Ik lees ook veel boeken, want boeken zijn de beste plekken om ideeën te vinden. Ik kijk ook veel films. Ik steel ideeën uit boeken en films.

 

 

Het uur vloog voorbij. Boekhandel Donner deelde puzzelboekjes uit over De waanzinnige boomhut met daarin een quiz. Tijdens het wachten in de rij hoefden kinderen zich niet te vervelen. Er waren ook veel kinderen die stonden te lezen. Met de quiz uit het puzzelboekje kun je alle De waanzinnige boomhut-boeken winnen mèt handtekening van Andy Griffiths.

Ik vond het een ontzettend leuke middag! En ik denk dat de aanwezige kinderen dat ook vonden.

 

 

Geef een antwoord