boekomslag Tonke Dragt - Als de sterren zingen

Een prins die zijn dromen geheim wil houden. Een prins voor wie geen raadsel te moeilijk is. Het geheim van de sterren die zingen… Tonke Dragt neemt haar lezers mee in haar archief van bekende én niet eerder gepubliceerde verhalen. Voor het eerst brengt ze die op een persoonlijke manier bij elkaar, met een indeling die een inkijkje biedt in het wezen van haar schrijverschap: van sprookjes en sagen tot raadselverhalen, van spannende avonturen en sciencefiction tot betoverende nachtverhalen. Alle beelden zijn van Tonke Dragt zelf: collages, illustraties en schilderijen uit een periode van ruim zestig jaar. Bij veel verhalen beschrijft ze bovendien de ontstaansgeschiedenis ervan. Zo vertelt dit boek niet alleen de verhalen, maar heeft het ook een beeld van de verhalen áchter de verhalen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Dit is een boek vol verhalen. Ze zijn door mij geschreven, geïllustreerd en voor het grootste deel gepubliceerd tussen 1956 en 2005. Enkele zijn ouder, die dateren van vóór 1950.
Eén verhaal moet apart worden vermeld: dat is niet van mij, het is een in Engeland zeer bekend verhalend gedicht uit de riddertijd. Ik heb het kort naverteld en versierd met prentjes in de middeleeuwse stijl. De Groene Ridder past precies op de vier schutbladen van dit boek, twee voorin en twee achterin, als een klein boekje in het grote exemplaar.
De andere verhalen zijn gerangschikt naar thema en onderwerp, niet in de volgorde waarin ze zijn ontstaan. Zo hebben ze een plaats gekregen in vijf delen, de titels ervan spreken voor zich.
Al is de rangschikking der teksten niet chronologisch, de volgorde der delen is niet toevallig, net zomin als die der verhalen; er is over nagedacht. Zo kwam het deel Sprookjes en Vertellingen als vanzelf voorin dit boek; veel van de verhalen waar ik mee begon zijn sprookjesachtig. Door naar thema in te delen bleek het ontstaan in de tijd ook van belang te zijn. En het leek me aardig om dit boek te laten beginnen met een der verhalen waar ik als schrijfster mee begon. (blz. 6)

Dit boek begint met een uitgebreide inleiding van Tonke Dragt. Voor dit boek heeft ze zelf de verhalen en illustraties uitgezocht. De verhalen zijn verdeeld over de volgende onderwerpen: Sprookjes & vertellingen, Sagen, mysteries & avonturen, Raadselverhalen, Toekomstverhalen & sciencefiction, Nachtverhalen. Over een aantal verhalen vertelt Tonke Dragt hoe het verhaal tot stand is gekomen.

In een land hier ver vandaan regeerde eens een koning die twee zonen had.
Nu is het de gewoonte dat de oudste zoon zijn vader opvolgt, maar deze prinsen waren tweelingen en niemand wist wie van hen de eerstgeborene was, daar zij, toen ze nog in de weg lagen, verschillende malen door domme bakers en dienaressen verwisseld waren. De koning beval daarom dat zijn zonen na zijn dood het rijk moesten verdelen, maar hij nam dit besluit pas na lang nadenken en met een hart dat bedroefd was om wat het in de toekomst vreesde.
Ieder mens heeft zowel goede als slechte eigenschappen – niemand is helemaal goed en niemand is helemaal slecht – maar het leek wel alsof de twee koningszonen samen één mens hadden moeten zijn, die noodlottigerwijs in tweeën was gedeeld. Want de prins die Edgar heette, was nobel en goed, en de prins die Edmond heette, was boos en slecht. Geen van hen had ook maar één eigenschap van de ander. ‘De Goede’ en ‘de Boze’, zo werden zij door het volk genoemd, en die bijnamen waren verdiend. (blz. 136)

Dit is het begin van het verhaal De twee koningen, een spannend en verrassend verhaal over twee prinsen. Door bovenstaand begin krijg je al het idee dat het verhaal niet goed kan aflopen. Hoe zullen de prinsen hun eigen koninkrijken regeren?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, romantisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Tonke Dragt
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Ze passen goed bij de verschillende verhalen. Hieronder zie je twee heel verschillende illustraties. Ik vind vooral haar collages (zoals de 2e illustratie)  erg mooi. 

illustratie uit Tonke Dragt - Als de sterren zingen
illustratie uit Tonke Dragt - Als de sterren zingen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Dit boek bevat verschillende verhalen die zijn uitgekozen door Tonke Dragt zelf
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn verschillende hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
de verhalen spelen zich af in verschillende tijden
Waar speelt het verhaal zich af?
Elk verhaal speelt zich ergens anders af
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
De verschillende verhalen geven een mooi beeld van de soort verhalen die Tonke Dragt schrijft. 
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik ben al jaren fan van Tonke Dragt en deze verhalenbundel heeft mij niet teleurgesteld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen