Onesmus Malandi woont met zijn vader, moeder, twee broertjes en kleine zusje in een hutje in de Keniaanse bergen. De armoede verdringt hij met school en voetbal. Zijn droom is om uitgenodigd te worden voor de voetbalschool een stuk verderop. Daar komen soms de talentscouts van grote clubs in Engeland. Hoe mooi zou het zijn als hij ooit in de Premier League zou voetballen! Onesmus is een doorzettertje, maar is dat genoeg?

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Sta je hier nu alweer?’
Onesmus keek om, maar hield zijn handen om het hek geklemd. ‘Ja.’ Hij draaide terug en liet zijn ogen over het veld gaan waar de training in volle gang was. ‘Ooit speel ik daar ook.’
De vader van Jamar schudde zijn hoofd. ‘Zolang Ubora hier de baas is, zul jij nooit worden toegelaten tot de voetbalschool.’
Onesmus reageerde niet. ‘Wacht maar,’ zei hij zachtjes. ‘Ooit voetbal ik niet alleen op dat trainingsveld. Ooit voetbal ik ook in de Engelse Premier League.’ Dat laatste sprak hij luider uit.
De vader van Jamar schoot in de lach. ‘Dat is een heel, heel lange weg, Onesmus.’ De vader van Jamar legde een hand op de schouder van de beste vriend van zijn zoon. ‘Maar als er één talent genoeg heeft om dat te halen, ben jij het.’ (blz. 5)

Onesmus kan goed voetballen en hij zou dolgraag op de voetbalschool in zijn dorp willen zitten. De hoofdtrainer heeft een hekel aan Onesmus. Op een dag komt Jamar, zijn beste vriend, vertellen dat ze bij de voetbalschool op zoek zijn naar jongens die een wedstrijdje willen spelen tegen het elftal van de voetbalschool. Er komen scouts uit Engeland naar de voetbalschool. Jamar en Onesmus snappen wel dat de hoofdtrainer denkt dat zijn elftal beter zal spelen, want zij hebben getraind en hebben meer ervaring.

‘Jemig Onesmus, denk eens na. Die scouts kijken echt niet alleen naar het elftal van Ndoto Ni. Als jij een paar keer die jongens van de voetbalschool dol draait, val je ook op. Die mannen uit Engeland hebben enorm veel verstand van voetbal. Die pikken de pareltjes er zo uit.’ Jamar liep al voor Onesmus uit in de richting van de voetbalschool. ‘Kom nou maar.’
Ondanks zijn starre houding voelde Onesmus kriebels in zijn buik. Jamar had natuurlijk gelijk. Scouts zagen heus wel wie net dat beetje meer talent had en zo goed was dat ze kans zouden maken in Engeland. Zo waren al die Afrikaanse voetballers ook in Europa terechtgekomen, die hij in het sportcafé in het winkelcentrum zo vaak op TV had gezien. Daar zag hij Yaya Touré, Pierre-Emerick Aubameyang en Asamoah Gyan. Het was zijn ‘witte stip.’ Zo noemde zijn vader dat. Die droom die heel ver weg ligt en een klein stipje lijkt. Maar door hard te werken, kon die stip steeds groter en misschien ooit werkelijkheid worden. (blz. 23)

Er staat een lange rij jongens bij het hek van de voetbalschool. De trainers leggen uit dat ze de jongens in twee groepen zullen verdelen en dat ze op basis van het twee keer aanspelen van een bal kijken wie er een ronde verder mag. Onesmus is ontzettend zenuwachtig. Gelukkig mag hij door, net als Jamar. De volgende dag komen de jongens terug voor de tweede ronde.

Voor het eerst in zijn leven liep Onesmus door de poort van Ndoto Ni. Hij had er vaak van gedroomd. Al was hij liever toegelaten als speler, in plaats van dat hij sparringpartner mocht zijn. Toch vond Onesmus het een bijzonder moment.
‘Oké, jongens.’ Thabo liep met de jongens mee. Uiteindelijk waren het er vierentwintig geworden. ‘Ik breng jullie naar de kleedkamer. Daar maken we een verdeling zodat er twee teams ontstaan.’
‘Spelen we dan ook met zo’n bal?’ Jamar wees naar de bal die Thabo onder zijn arm had.
Thabo schoot in de lach. ‘Ja, wat dacht jij dan?’
Jamar grijnsde. ‘Cool,’ zei hij zacht voor zich uit.
‘Met die twee elftallen,’ ging Thabo verder,’ spelen we straks op dit veld. Uiteindelijk kiezen we dertien jongens uit die dan tegen de beste dertien van ons mogen spelen.’ (blz. 32)

De jongens worden verdeeld in twee groepen. Onesmus en Jamar zitten in de groep bij Thabo. Hij geeft de jongens uitleg over hun positie op het veld en wat hij van ze verwacht. Onesmus vindt het geweldig om wat te leren over voetbal. In het dorp voetballen ze graag ‘s avonds, maar daar doet iedereen maar wat. Dit is het echte voetbal. Zal Onesmus uitgekozen worden voor het oefenelftal? Wat vinden zijn ouders ervan dat hij nu zoveel tijd aan voetbal besteeds?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten Onesmus zien en het voetballen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Onesmus is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Onesmus en zijn vriend Jamar willen ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een stad in Kenia
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een realistisch verhaal over voetbal en hoe Afrikaanse jongens dromen over voetballen in Europa
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie. Ik ben benieuwd hoe het verhaal voor Onesmus verder zal gaan
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een reactie