Danny De Vos – Schroot (1e recensie)

boekomslag Danny De Vos - Schroot

De autosloperij waar Rico’s vader werkt gaat failliet. Rico mag nu niet meer op het autokerkhof komen, waar hij altijd avonturen beleefde met zijn oudere broer. Die is nu volop aan het puberen, dus heeft meer aandacht voor andere dingen. Gelukkig ontmoet Rico Cath, urban explorer, ze maakt vlogs vanaf verboden plaatsen in de stad. Samen ontdekken ze dat het terrein niet alleen wordt bezet door autowrakken…

kno meer info over boek

Over het verhaal

De stuurcabine van de legertruck lijkt op de hersenpan van een dinosaurus. Ik kijk door het linkeroog, waar een barst in zit, naar buiten. Achter de gedeukte neus strekt zich een warboel van autowrakken en brandnetels voor me uit. Het raampje van de cabine laat zich maar half opendraaien, net genoeg om de gemengde geur van metaal en onkruid binnen te laten. Ik duw het grote gaspedaal een paar keer in en draai aan de contactsleutel. De enige reactie is een droog gereutel. De radio hoef ik niet te proberen, die heeft nooit gewerkt. Niets beweegt, het is vandaag doodstil op de sloperij. Dit moet de eerste keer zijn dat ik hier helemaal alleen ben.
Als ik de binnenspiegel ver genoeg kantel, zie ik mijn eigen ogen en een stukje van mijn haar. Groen (ogen) en honingkleur (haar). Beter, nu is het alsof er iemand naast me zit. Iets maakt me zenuwachtig, maar wat? Misschien komt er onweer? (blz. 5)

Rico is 13 jaar en vindt het heerlijk om op het autokerkhof te zijn. Zijn vader werkt daar al jaren in de werkplaats en Rico en zijn oudere broer Alec hebben hier veel gespeeld. Ze hebben zelfs een geheime ruimte. Maar de eigenaar van het autokerkhof is verdwenen en het bedrijf blijkt failiet te zijn. Rico’s vader zal zijn baan verliezen.

Vandaag hou ik meer van mijn vader dan van mijn moeder. Omdat zij doet alsof ons gezin nu door zijn schuld in de problemen zit.
‘Je had allang een andere baan moeten nemen’, riep ze, en ze vond ook dat hij lui, gemakzuchtig en onverantwoordelijk is en dat hij alleen aan zichzelf denkt.
Pap reageerde niet, hij stond maar naar die brief te gapen alsof daar iets in stond om terug te zeggen.
Vindt ze hem nu een loser? Daar lijkt het wel op. Niet eerlijk.
‘Hoe dacht je de rekeningen te betalen?’ beet ze hem ook nog toe. ‘Met Monopolygeld misschien? Met enkel mijn salaris redden we het echt niet, hoor.’
Staan we er echt zo rottig voor? En bestaat er niet zoiets als een werkloosheidsuitkering? Toch even opzoeken.
Zie je wel, daar heb je het, meer dan vijftigduizend resultaten, waarom heeft mam daar niet aan gedacht? Dankzij zo’n uitkering kan alles toch blijven zoals het is? (blz. 12)

Rico bedenkt een plan. Hij gaat praten met de curator, de man die het bedrijf probeert te verkopen. Hij zorgt ervoor dat zijn vader een baantje als bewaker krijgt, zolang het autokerkhof nog niet verkocht is. Rico mag van zijn moeder niet meer op het autokerkhof komen, maar hij wil zijn tekenspullen nog ophalen. Dus gaat hij stiekem.

Hoelang kan ik zo blijven liggen zonder te bewegen? Tot de indringer vertrekt? Of tot hij me ontdekt? Ik voel een paniekaanval opkomen, mijn hart is een ballon die met korte stoten telkens een tikje harder wordt opgeblazen.
Ik val dan ook bijna flauw wanneer de ander ineens ‘hoi’ zegt.
Nog net op tijd besef ik dat diegene niet tegen mij praat.
‘Hoi, welkom terug op mijn channel. Ik ben ket en vandaag neem ik je opnieuw mee naar… ‘
Channel? Ket?
Ik duw het kussen een heel klein stukje opzij, zodat ik er met één oog langs kan kijken.
aan het stuur van de BMW zit iemand met een donkere huid. Een meisje! Op haar hoofd draagt ze een zwarte beanie met in witte letters ‘Cath’ erop. Ze heeft het tegen een camera die ze naar buiten laat kijken.
‘… het awesom verlaten autokerkhof. Hier is heel wat te exploren, zoals: wat hebben deze kilometervreters te verbergen? Er staan er honderden, niemand kijkt nog naar ze om. Ik heb er altijd al van gedroomd om een keer boven op een auto te dansen, dat en nog veel meer ga ik hier doen! Blijf dus kijken naar…’ Cath drukt op het scherm en nu komt ze zelf in beeld, ‘Caths Urbeeeeeeeex – HUUUUUU!’
In een hoek van het beeld beweegt iets, achter haar rug. Het is maar een kussen dat wegglijdt, maar hoe dat precies komt, wil ze duidelijk niet onderzoeken. Krijsend van paniek beukt ze met haar schouder het autoportier open en nog voordat ik helemaal rechtop zit, is ze al niet meer te zien. (blz. 31)

Cath rent weg en laat haar camera achter. Rico spreekt een boze boodschap in. Door haar filmpjes kan zijn vader ontslagen worden en dat wil Rico niet. Hierdoor komen Rico en Cath uiteindelijk met elkaar in contact. Rico is gefascineerd door haar filmpjes. Samen bedenken ze meer filmpjes, maar wel zonder dat zijn vader hier mee in de problemen zal komen. Dan vindt Rico op een dag een tekening in zijn tekenmap die niet door hem gemaakt is. Rico en Cath gaan samen op onderzoek uit. Wie verstopt zich op het autokerkhof? Wat zal er gebeuren wanneer het autokerkhof verkocht wordt?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee, er zijn geen illustraties
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Rico
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou het geheime deel van de autosloperij wel willen zien
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af op de autosloperij waar Ricos vader werkt
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal gaat over verliefd worden, Youtube-filmpjes maken en urbex (het bezoeken van verlaten gebouwen)
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is een leuk boek voor jongeren van 12 jaar en ouder. Het verhaal is stoerder dan je op basis van het omslag zou denken. Ik ben bang dat jongeren vanaf 12 jaar op basis van het omslag denken dat het verhaal voor jongere kinderen is. Dat vind ik jammer! 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet