Joke Janssen – Lang leve lef! (1e recensie)

Petra's kerstvakantie wordt de laatste vakantie ever. Oké, haar dertiende verjaardag kan ze nog met haar vrienden vieren, maar daarna? Daarna vertrekken haar vrienden naar besneeuwde bergen of zonnige zandstranden. Zelfs haar pleegbroertje Wouter moet ze missen. Die gaat naar zijn familie in Groningen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moet Petra aan een aardrijkskundepresentatie werken. In de vakantie! Samen met Mirjam! Petra vindt de stille Mirjam met haar verlopen vogelverschrikkerkleren maar raar. Tot ze Mirjam beter leert kennen en doorkrijgt waarom ze anders is. Mirjam heeft haar hulp nodig. Ook dramaqueen Indy heeft Petra's hulp nodig. Indy worstelt met een gheim over zichzelf. Maar heeft Petra wel lef genoeg?

Boekinformatie
Schrijver: Joke Janssen
Titel: Lang leve lef!
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2018
Bladzijden: 170
ISBN: 9789044832075
Genre: school
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Nééééé! Nééééé! Nééééé! Ik wil het niet! Het gaat niet gebeuren! Never nooit niet! Punt!
Dominique en Rafael mogen samenwerken en ik moet met Mirjam. Oneerlijk! Mijn beste vriendin en mijn Grote Liefde kunnen gezellig samen een spreekbeurt doen over Italië in elkaar flansen en ik moet met Mirjam. Waarom? Waarom moet juist ik met Mirjam minstens tien minuten voor de klas staan babbelen over het land Oekraïne? Oekraïne… Wie gaat daar nou op vakantie? Het meest boeiende land ever… Not!
Met een leuk iemand is het al onmogelijk om iets interessants over Oekraïne te vertellen. Met Mirjam is het kansloos. Argh! (blz. 5)

Petra is bijna 13 jaar en zit in de brugklas. Voor aardrijkskunde moet iedereen in tweetallen een spreekbeurt doen over een land. En Petra moet met Mirjam de opdracht doen. Ze vindt Mirjam een ontzettend saai meisje. Ze vindt dat haar leraar echt ontzettend onaardig is om haar hiertoe te dwingen. En ze mag ook niet ruilen met iemand anders. De spreekbeurt moet na de kerstvakantie gehouden worden, dus ze moeten ook nog in de kerstvakantie samen aan het werk. Petra houdt zich liever met andere dingen bezig…

Ik ga spelletjes doen!
De hele middag heb ik zitten piekeren over dit spelletjes. Wel een spelletjesfeest of geen spelletjesfeest? Wel, niet, wel, niet, wel, niet…
In mijn uppie kwam ik geen steek verder. Uiteindelijk heb ik Dominique gebeld. Zij zit voor de tweede keer in de brugklas, zij weet hoe alles hoort. ‘Superlol, niks kinderachtigs aan,’ was haar antwoord. Yes! Dit gaat leuk worden.
Én ik heb een datum. Goed bezig, Petra! Vrijdagavond. Over drie (?) dagen. Nice.
Mijn moeder vond het minder nice. Zij vond het ‘wat erg kort dag’. Jammer voor haar, niks aan te doen. Een weekend later kan Dominique niet. Die gaat skiën in Oostenrijk. Twee hele weken. Te lang! Nationale ramp!
Ook mijn lieve vriendje gaat met zijn ouders op vakantie. Zij gaan naar de zon. Naar Curaçao. jaloers! Ook twee weken. Internationale ramp! (blz. 10)

Haar verjaardagsfeestje wordt in ieder geval een leuk begin van de vakantie. Langzaam maar zeker raakt Petra in de kerststemming.

Terwijl ik mijn huiswerk (mag ik een teiltje?) deed, gingen Wouter en mijn moeder onze kerstfrutsels van zolder halen. Tante Liesbeth kwam langs met een kerststol en chocolademelk. Jammie! Hierdoor kwamen we helemaal in de kerststemming. Zeker nadat mijn moeder en Wouter, na het smikkelen en smullen, onze woonkamer kerstig versierd hadden met kaarsen, kerststerren, engeltjes enzovoorts, enzovoorts.
Alleen de kerstboom nog en ons huis zou officieel klaar zijn voor een spetterende kerst. (blz. 14)

Haar vader zou ‘s avonds de kerstboom neerzetten en versieren. Helaas gaat dit niet helemaal goed. Haar vader valt met versierde boom en al om: boom geknakt, kerstversiering stuk en een chagrijnige vader. Dan hoort Petra ook nog dat haar pleegbroertje Wouter de hele kerstvakantie bij zijn familie zal zijn. Dit wordt de verschrikkelijkste kerstvakantie ooit denkt Petra. Zal Wouter het naar zijn zin hebben bij zijn familie? Hoe verloopt Petra’s verjaardagsfeestje? Hoe gaat het samenwerken met Mirjam voor de spreekbeurt?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, romantisch, verrassend, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Petra
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Petra wel ontmoeten en gezellig kletsen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Nieuwegein
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een dagboek van een meisje van bijna 13 waarin ze vertelt over haar leven en wat ze over mensen en dingen vindt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het vierde deel uit een serie over Petra
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

.

Geef een antwoord