In België is het in maart Jeugdboekenmaand met dit jaar als thema Eureka!

Stel: je denkt ergens over na. Over kevers bijvoorbeeld. Of je snapt niet hoe een lege colafles een trui kan worden. Of je hebt je fiets uit elkaar gehaald, want dat leek even een goed idee, maar nu moet-ie ook weer in elkaar. En dan, plots, snap je hoe het zit. Je weet hoe het moet. Je hebt iets ontdekt. Armen in de lucht! Eureka! In 2018 gaat de Jeugdboekenmaand over de evolutietheorie, over fleece truien, en over gesmeerde fietsen. Maar dat is niet alles. Dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak. Eerst zijn er twee wielen, een zadel, te veel bouten, en vragen in de kop. Eerst is er nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.

De organisatie maakt hier ook elk jaar leeslijsten bij met boeken dit bij dit thema passen. Meer informatie over de Jeugdboekenmaand vind je hier.

Boeken voor 3-6 jaar

Boeken voor 6-9 jaar

Boeken voor 9-12 jaar