Vandaag zijn in heel Nederland 12 kinderen geïnstalleerd als Senaatslid van Zuid-Holland voor de Kinderjury. Ik was in Rotterdam bij de installatie van Isis. Dit werd gedaan door Marte Jongbloed. Marte deed alsof het een gewoon schrijversbezoek was. Ze vertelde over het boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre en het tweede boek over Herre, De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van HerreVoor het eerste boek heeft Marte vorig jaar de Pluim van de Senaat gewonnen. Ze las een stukje voor uit het tweede boek over Herre.

Daarna vertelde ze wat de Senaat precies is en hoe belangrijk de kinderen zijn die hierin zitten. Dit jaar hebben meer dan 350 kinderen zich aangemeld. Eén van die kinderen heet Isis, vertelde ze. Een aantal kinderen zei dat er ook een Isis in hun klas zit. En toen vroeg Marte aan Isis om naar voren te komen.

20180307 senaat kinderjury

Marte vertelde aan Isis dat zij uitgekozen is voor de Senaat. Zo te zien kon Isis het bijna niet geloven. Ze keek ontzettend blij. Van Marte kreeg ze de Kinderjury-pet en ze moest beloven alle boeken te lezen en haar best te doen. Even later werd er een taart binnen gebracht. Als Senaatslid gaat Isis reclame maken voor de Kinderjury, zodat zoveel mogelijk kinderen gaan stemmen op hun favoriete boeken van 2017. Stemmen kan t/m woensdag 16 mei. Daarna worden de 5 boeken met de meeste stemmen bekend gemaakt voor beide leeftijdsgroepen (6-9 jaar, 10-12 jaar). De Senaatsleden gaan dan deze boeken lezen en kiezen samen welke twee boeken dit jaar de Pluim van de Senaat zullen krijgen. Een Senaatslid heeft dus een heel belangrijke taak!

20180307 senaat kinderjury
20180307 senaat kinderjury
20180307 senaat kinderjury

De andere Senaatsleden voor dit jaar zijn zijn Aimee (Noord-Holland), Mila (Utrecht), Jemuël (Flevoland), Sofie (Gelderland), Lars (Overijssel), Oscar (Noord-Brabant), Jolien (Limburg), Mare (Zeeland), Daan (Groningen), Nils (Friesland) en Stefan (Drenthe).

Stemmen voor de Kinderjury

De organisatie van de Kinderjury heeft een lijst met leestips gemaakt, maar je mag ook op andere boeken stemmen. Als het boek maar in 2017 is uitgekomen (dat kun je zien voorin het boek). Bekijk hier bijvoorbeeld alle recensies over boeken uit 2017. Staat jouw favoriete boek hier niet bij? Schrijf een recensie en maak reclame voor jouw favoriete boek!

  • Leestips voor Kinderjury (10-12 jaar)
  • Leestips voor Kinderjury (6-9 jaar)
  • Alle boeken die op Ikvindlezenleuk staan en waar je op mag stemmen

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt